November első napja az elhunyt szeretteinkről való megemlékezés. Így tettünk mi is lakóinkkal. Idén is volt lehetőség, hogy ellátogassanak a temetőbe, csokrot, virágot helyezzenek a sírokra. Halottak napján közösen gyertyát gyújtottunk. 

Ebben a hónapban is volt olyan lakónk, aki betöltötte a 90. életévét. Molnár Illésné Irénke néni április óta otthonunk lakója. Újszászi születésű, így sok régi ismerőssel találkozhatott újra, eleveníthették fel a régi emlékeket. Reméljük, még sok újabbat szerez otthonunkban, és ezúton is kívánunk neki az intézmény lakói és dolgozói nevében jó egészségét! 

November 12-én a szociális szférában dolgozókat ünnepeltük. Nyitrainé Kiss Katalin igazgatónő és Molnár Péter polgármester köszöntötte a megjelenteket. Köszönjük biztató szavaikat, és a meglepetést, amit az ünnepséget megelőzően vehetett át minden dolgozó. 

Köszönjük az Idősekért Alapítványnak az ajándékcsomagokat, amiben mindenki találhatott olyan dolgot, ami éppen hiányzott a háztartásból. 

November 17-én a SZIME Jász-Nagykun-Szolnok megyei tagozata szakmai napot szervezett, melynek helyszíne a mi intézményünk volt. A megyei tagozat elnöki tisztségét Nyitrainé Kiss Katalin igazgató asszony látja el idén tavasz óta. Különböző, mindenki számára érdekes programmal, témával készültek az előadók. Szó esett minden olyan aktuális kérdésről, ami a szociális szolgáltatásokat érinti, pl. a szociális szolgáltatások átalakulása, szociális szolgáltatások ellenőrzésével kapcsolatos tapasztalatok, önkéntesek szerepe a szociális szolgáltatásokban, diplomás ápolók szerepe az idősek otthonában, házi segítségnyújtás változásai, foglalkoztatás, élelmezés. Az előadásokat ebéd követte, majd műhelyeket kialakítva volt módunk az intézmények ide érkezett dolgozóival tapasztalatot cserélni. Több helyszínen zajlott az igazán baráti, kötetlen beszélgetés, ami minden résztvevő számára hasznosnak bizonyult. Ezzel a nappal kapcsolatos sok pozitív visszajelzés mellett még egy megállapításunk volt: kevés volt erre ez az egy nap. Hiszen mindenkinek volt kérdése, hozzáfűznivalója, és ilyen családias légkörben bizony az órák hamar elröpültek. Köszönjük a megnyitó ünnepségen való szereplésüket az általános iskola néptáncos diákjainak és a felkészítésüket Sulyok Marianna tanítónőnek, valamint Gonda Adriennek az elmondott verset: Akkor legyél ápoló... címmel. 

Ebben a hónapban ellátogattak hozzánk svájci, francia barátaink is, akiktől sokféle hasznos dolgot, eszközt kapott intézményünk. Köszönjük nekik, hogy minden alkalommal, amikor gyűjtenek és ellátogatnak hozzánk, szeretettel gondolnak lakóinkra, dolgozóinkra. 

Közelegnek az ünnepek. Elkezdődött a készülődés. Bár az időjárás még nagyon kegyes hozzánk, mi azért próbálunk a dekorációkkal belecsempészni a lakók lelkébe egy kis zúzmarás, jégvirágos telet, amiről mindenkinek a karácsony közeledte, a család, szeretet és béke jut eszébe. A díszek elkészítésében természetesen ellátottaink is szorgalmasan besegítenek. Számos értékes munkát tudtunk kiállítani, amit az alkotók büszkén, a szemlélődők csodálattal nézegetnek. Ha az időjárás megengedi, a jó időt kihasználjuk egy kis sétára, szabadtéri foglalkozásokra. 

Intézményünkben ápolónőként dolgozik Kurczné Vida Mária, akinek a kisfia Kurcz Ádám genetikai betegséggel küzd, májátültetése már megtörtént, a felépüléséig még hosszú az út. 

A Gyere Segíts Alapítvány adománygyűjtést szervezett a kisfiú megsegítésére, amennyiben lehetőségük van, kérem, segítsék a családot! 

Nyitrainé Kiss Katalin igazgató
és a mentálhigiénés csoport 

 

Molnár Illésné Irénke néni 90. születésnapján

 

Szacskóné Kovács Orsolya intézményvezető főnővér előadása a szakmai napon

 

A szakmai nap vendégei

 

Dolgozók a Szociális munka napján

 

Újszász 2016©