Ahogyan előző hónapban is említettük, idén 6 napos rendezvénysorozattal készültünk lakóinknak az Idősek világnapja alkalmából. Igyekeztünk mindenki számára érdekes, szórakoztató programokat kínálni. 

Szeptember 30-án tartottuk meg a rendezvénysorozat nyitó ünnepségét, ahol Nyitrainé Kiss Katalin igazgató asszony köszöntője után több dolgozó (Ádám Zsuzsanna, Juhász Jánosné, Szabóné Gulyás Ildikó, Jánosiné Menkó Zita, Kiss Erzsébet, Nagy Marianna, Szaszkóné Samu Tünde), közreműködésével ünnepeltük időseinket. Versek, nótázás, habos kávé, sütemény. Mindenki elégedetten és vidáman várta a folytatást. A megnyitót Molnár Péter polgármester is megtisztelte jelenlétével. 

Pócs János országgyűlési képviselő a világnapon, október 1-jén látogatott el az intézménybe, virágokat és édességet adott át a lakóinknak, melyeket ezúton is köszönünk! 

Október 3-án a Százszorszép Népdalkör és a Vörösmarty Mihály Általános Iskola néptáncos diákjai színvonalas műsorát tekinthették és hallgathatták meg ellátottaink. Sokuk könnyes szemmel, ám de vidáman énekelték a régi magyar nótákat, dalokat, a gyermeki frissességtől, könnyedségtől eszükbe jutott saját ifjúságuk. Köszönjük a népdalkörnek, hogy megtiszteltek minket fellépésükkel, és köszönjük a gyermekek felkészítését Sulyok Marianna tanítónőnek. 

Október 4-ére nyársalást terveztünk, de az időjárás nem tette lehetővé, hogy a szabadban töltsük ezt a napot. Semmiképp sem akartunk csalódást okozni, így a nyársalni való szalonnát az intézményi konyha sütötte meg nekünk, amit aztán hagymával, friss kenyérrel tudtunk az asztalra tenni lakóink elé. Mivel a magyar ember evés közben nótát is szívesen hallgat, így ebben is volt része időseinknek. Egy kis meglepetéssel is készültünk számukra. Kiss Erzsébet mentálhigiénés kolléganőé volt a remek ötlet, hogy behozza vattacukor készítő gépét, így a finom szalonna után egy kis nassolnivalót is tudtunk kínálni. Nagy érdeklődéssel figyelték a vattacukorgyártást, hiszen nem mindennapi látvány, főleg időseinknek. Majd boldogan, nótázva fogyasztották, még olyan is, aki bár ismerte ezt a nyalánkságot, eddig nem szerette. 

Október 5-én a Népi Díszítőművészeti Szakkör közreműködésével dísztárgyakat (csuhébaba, gyöngyfűzés, horgolás, hímzés, szalmafonás stb.) készíthettek lakóink. Több állomáson, többféle technikát próbálhattak ki. Mindenki jól érezte magát, amit igazol az is, hogy egy egész délelőttös elfoglaltságot tudtunk ezzel biztosítani. Köszönjük az idősek nevében is ezt a tartalmas napot a szakkörnek. 

Október 6-án délelőtt az aradi vértanúk emléknapjáról való megemlékezést tartottuk, Domján Gyula lakónk és Turza Melinda mentálhigiénés kolléganő közös műsorával. Délutánra nagy izgalommal várták az idősek Sülyi Károly nótaénekest. Erre az alkalomra nyugdíjas kollégákat és az idősek klubját is meghívtuk, hogy közösen töltsünk el egy vidám délutánt. 

Október 7-én, az „Idősek hete” zárásaként az Idősek nappali ellátásában résztvevőket vártuk, hogy mérjék össze tudásukat, ügyességüket egy vetélkedő keretein belül ellátottainkkal. Mindenki nagyon ügyesnek bizonyult, nehéz volt a zsűrizés. A nappali ellátásban résztvevők vihették haza az 1. helyezésért járó ajándékcsomagot, és csak hajszál híján maradtunk le, így különdíjban részesültek a mi lakóink. 

A vetélkedő és a közösen elfogyasztott ebéd után az ajándékcsomagot együtt, a vetélkedőn részt vevő lakóinkkal kicsomagoltuk és szétosztottuk a benne található sok-sok finomságot, melyet ezúton is köszönünk az Idősekért Alapítványnak. 

Október hónap több ünnepségben bővelkedett. A programok mellett készültünk születésnapokra is, hiszen kettő lakónk is betöltötte a 90. életévét. Nagy öröm ez a hozzátartozóknak és a dolgozóknak egyaránt. Tiszteletünket, szeretetünket kifejezve egy kis műsorral kedveskedtünk az ünnepelteknek. Név szerint: Barta Kálmánné Terike néni, Konka Imréné Erzsike néni. 

Egy férfilakónk, Sárkány András betöltötte a 80. évét, és úgy gondolta, szeretné megvendégelni ez alkalomból a dolgozókat és lakótársakat egyaránt. Így ünnepséget ünnepség követett. Isten éltesse őket erőben, egészségben! 

Ezúton is köszönet a konyhának a sok finomságért, amit a rendezvényekre biztosítottak, továbbá minden intézményi dolgozónak a segítségért. 

Bízunk benne, hogy mindenki számára kedves, szórakoztató programot tudtunk biztosítani, melyre még sokáig emlékezhetünk. 

A hónap végén  megkezdődött a felkészülés az 1956-os forradalom és a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulójára. Lakóinkat kértük fel, hogy egy-egy verssel, katonadallal tisztelegjünk együtt e nap emléke előtt. 

A mindenszentek közeledtével elkezdtük a szervezést a temetői látogatásokra. Ahogyan az lenni szokott, közösen gyújtunk majd mécsest intézményünkben, hogy emlékezzünk elhunyt szeretteinkre. 

Nyitrainé Kiss Katalin igazgató
és a mentálhigiénés csoport tagjai 

 

Barta Kálmánné Terike néni 90 éves

 

Hímzés

 

Néptáncos gyerekek

 

Nótadélután Sülyi Károllyal

 

Sárkány András a születésnapi tortával

 

Újszász 2016©