Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősotthonok Szépkorú, de Ifjú Szívű Lakóinak XVIII. Kulturális és Sportversenye, Újszász 2016. május 25. 

Tizennyolc éve hagyományként rendezik meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyében működő Idősotthonok Szépkorú, de Ifjúszívű Lakóinak Kulturális- és Sportversenye. Idén május 25-én a Zagyvaparti Idősek Otthona vállalta e nagyszabású rendezvény szervezését, lebonyolítását. A kulturális műsor helyszínét a városi művelődési ház adta, az ügyességi játék a Kossuth Lajos úti kövesúton zajlott, amit a helyi polgárőrség biztosított. A több mint 400 fő ebédeltetése a Szász étteremben történt. 

A megnyitón Nyitrainé Kiss Katalin igazgatónő köszöntötte a jelenlévőket, majd átvette a vándorbotot a Jászberényi Szent Klára Idősek Otthonától. Egy évig lesz nálunk a vándorbot, amelyre a 2004. évi rendezés után másodjára köthettük fel szalagunkat, melyet ez alkalommal Veres Józsefné készített. Jövőre mi visszük tovább Kunszentmártonba. 

 

 

A megnyitó további részében Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a jelenlévőket, méltatta a rendezvényt, fellépett a Nosza Mami tánccsoport, és a Kvint-kör kamarakórus. Ezt követően került sor a kulturális vetélkedő lebonyolítására, melyet Barta Imréné konferált, a hangtechnikát Földes Roland adta. Ezúton is köszönjük az ő segítségüket is. A műsor 24 intézmény lakóinak 73 produkciójából állt. A résztvevők különböző kategóriákban mérhették össze tudásukat. Volt vers, egyéni- és csoportos ének, tánc, színpadi jelenetet. Bár a műsorszámok mennyisége soknak tűnt, egy percig sem unatkoztunk. A változatos és szórakoztató programon hol nevettünk, néha elcsodálkoztunk, és gyakran meghatódtunk. Nem volt egyszerű a zsűri dolga. Erre a nemes feladatra Bakó Jánosné Zsoldos Erzsébetet, Nemes Zsuzsannát és a zsűri elnökénekBogárné Simon Klárát kértük fel, aki elmondta, hogy legszívesebben egy nagy dobogón látna szívesen minden versenyzőt, első helyezettként. 

Amíg a vetélkedő zajlott, addig a polgármesteri hivatalban szakmai fórumot tartottunk, ahol eszmecserére volt lehetőség a szakma képviselőinek. 

Az ügyességi vetélkedőre hat kategóriában lehetett nevezni: képkirakó, víz a kanálban, zsákban a macska, lufi fújás, célba dobás, kerekes székes szlalom. A művelődési ház zsibongója kézműves kiállításnak adott helyet, ahol az intézmények lakói mutathatták be munkáikat. Volt gyönyörű horgolás, kötés, textilmunkák, gyöngyfűzés, rajz, festés és különböző technikákkal készített dísztárgyak. A nagytermet mi is feldíszítettük Turza Ferenc festőművész zsűrizett munkáival, és képviselte magát a helyi népi díszítőművészeti szakkör is. Csoportonként lehetőség volt intézményünk meglátogatására is, ahol Szacskóné Kovács Orsolya intézményvezető ápoló vezette körbe az érdeklődőket. A versenyek koordinálását a jászapáti „Fehér Akác” idősek Otthona vállalta fel. Nyitrainé Kiss Katalin igazgatónő egy jelképes tortát nyújtott át Vincze Ferencné igazgató asszonynak, aki jókívánságaiban megfogalmazta, hogy érje meg a rendezvény a szép kort. Gondolataink találkoztak Nyitrai Imre helyettes államtitkár gondolataival, mely szerint e rendezvény lehetne országos példa is. 

A tartalmas nap végén Sülyi Károly nótaműsora következett, s a bizonyság arra, hogy mindenki jól szórakozott a nap folyamán az volt, hogy minden intézmény kitartott a végéig, ahol együtt éneklésre, táncra is maradt energia. 

A díjkiosztáson a kategóriák első három helyezettjei és a különdíjasok ajándékcsomagot kaptak, de nem tért haza senki üres kézzel. Minden résztvevőnek kisebb ajándékcsomag készült, amibe Tukacsné Horkai Ágnes készített hűtő mágnest az intézményünk kastélyának képével, került a csomagba toll, bögre és az intézményt bemutató kiadvány is. 

Ez a nap megmutatta, hogy ennek a programnak a létjogosultsága nagy. A résztvevők szép koruk ellenére ifjú szívvel versenyeztek, szerepeltek, szurkoltak, izgultak. Élvezték, hogy egy kellemes nap részeivé válhattak, erősítette bennük a sikerélményt, a pozitív dolgok átélését, az emberi kapcsolatokat. Azt is megmutatta ez a nap, hogy összefogással hogyan lehet zökkenőmentesen lebonyolítani ilyen nagyszabású eseményt, ami nem sikerülhetett volna munkatársaink, nyugdíjas munkatársaink, önkéntes segítők munkája és a támogatók segítsége nélkül, melyet ezúton is köszönünk! A rendezvény lebonyolításában 96 fő segítő vett részt. 

Támogatóink: 

Andosa Market Kft. 

Bagi Lajosné 

dr. Szóró Magdolna 

Egyed Józsefné 

Fecske Kft. 

Feke Istvánné 

Gyógycipő Kft. 

Győri Tüzeléstechnika Kft. 

Hajdú Gyuláné 

Hartmann-Rico Hungária Ker. Kft. 

HVV Kft. 

Idősekért Alapítvány 

Kovács Sándor (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat) 

Kaló Istvánné 

Kocsis Gábor 

Konka Csaba 

Lantos Termelő és Kereskedelmi Kft. 

Lázár és Neje Kft. 

Máté-Malom Kft. Péntek Pékség 

MM Max Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 

Nagykun-Hús Kft. 

Nyitrai Ferencné 

Nyitrainé Kiss Katalin 

Ozirisz Kft. 

Paracelsus Patika Kft. 

Sebestyén és Társa Kereskedelmi Kft. 

Sváb-Gasztro Kft. 

Szász-Pharma Gyógyszertár Bt. 

Szilváshús Kft. 

Újszász 2000. Alapítvány 

Újszász Városi Önkormányzat. 

 

Májusi híreink 

Május hónap az édesanyák köszöntésével indult intézményünkben. Központi ünnepségünkön a mentálhigiénés kollégák és Zsigmond Tamás önkéntes tanuló adtak rövid műsort, majd egy szál virágot lakóinknak az Idősekért Alapítvány támogatásából. Ellátogattak hozzánk az óvoda Hófehérke csoportjának gyermekei is, akik nagy örömet szereztek lakóinknak. Köszönjük Koczáné Mucza Melindának, és Szeremetáné Fodor Mártának, hogy ezt lehetővé tették. Nagy szeretettel fogadtuk el a városi anyák napi ünnepségre való meghívást, így itt is részt vettünk. 

A Madarak és fák napját Magyarországon minden év május 10-én tartják. Az ünnep célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. A hagyományt továbbgondolva készítettünk egy intézményi családfát, melyet ünnepélyes keretek között avattuk fel. A csupasz faágakra kartonból kivágott levelek kerültek, amin a lakók neve és/vagy fényképe szerepel. A 150 falevelet az osztályvezetők a lakók intézménybe költözésének sorrendjében helyezték a családfára. A leghosszabb ideje itt élőket Nyitrainé Kiss Katalin igazgatónő köszöntötte, azért emléklapot kapott: Ungor Ibolya, Smatkó Veronika, Bálint Julianna, Babos Zsuzsanna, Balogh Éva, Csonka János, Szabó Tibor, Rácz Lajosné, Harangozó Károlyné, Ratkai Ferencné. 

Nagy öröm intézményünk számára, hogy az 1830 körül épült kastély éke, a kettős címer, részben visszakerült az épületre. (Eredeti helye a kastély déli oldalának tetején magasodott. Körülvette még egy koszorú, mellyel együtt egy díszes talapzaton állt két madár kíséretében, ezek elvesztek, megrongálódtak). Néhány évvel ezelőtt, 2011-ben került elő a település egyik magánházánál. A felkutatásában Nagy Ferenc és társai közreműködtek. Nagy Ferenc az „Elfeledett címer került elő Újszászon” című összefoglalójában és Jánoska Antal „Legendák helyett” című írásában is olvasható, hogy milyen kalandos utat járt be a kőcímer. Restaurálását Egri Hunor okleveles kőszobrász-restaurátor végezte. Korábban ő a kastély külső homlokzati díszeinek restaurálását is elvégezte. A címer a kastély épület nyugati oldalát díszíti, mely az intézményünkbe látogatók számára is megtekinthető. Molnár Péter polgármester és dr. Nyáry György, az Orczy család leszármazottja leplezte le a homlokzatra elhelyezett címert. Az esemény hangulatát emelte Csajbókné Nyári Erzsébet osztályának néptánc műsora, melyet betanított Sulyok Mariann

 

Újszász 2016©