Tisztelt Olvasók!

Mindenekelőtt nagyon békés, boldog új évet kívánok mindnyájuknak, a város számára pedig azt, hogy siker koronázza azt a sok munkát, amit eddig elvégeztünk.

December hónapban gyakori meghívást kapok civil szervezetektől az évzáró rendezvényeikre. Ha nem is mindegyiken vagyok jelen, igyekszem részt venni az év végi eseményeken. Nagy örömmel vettem részt az Aranyifjak Nyugdíjasklub évzáró rendezvényén. A jó hangulatú eseményen aranyifjaink kitettek magukért, hiszen az est záró részében bizony megmozgatták táncoló izmaikat is. Köszönöm, hogy részt vehettem ezen az ünnepi, bensőséges alkalmon. Ugyanakkor elnézést kérek a Fekete József Kertbarát körtől, hogy rendezvényükön nem tudtam részt venni. A meghívást köszönöm.

Egy kicsit meglepetésként ért a Vörösmarty Mihály Általános Iskola évet lezáró nagyszerű rendezvényére való meghívás. A művelődési házban kezdődő karácsonyi diákműsor nagyszerű hangulatot adott a Szász étteremben való vacsorához. A magam részéről elbűvölt, ahogyan az étterem fel volt díszítve. Mély, bensőséges karácsonyi érzést árasztott az ünnepi díszítés, és mivel a nagyterem teljesen megtelt pedagógusokkal, már a vacsora előtt is igen kellemes hangulat uralkodott. Köszönöm igazgató asszony meghívását, jól éreztem magam.

Amikor így év végén leltárt készítünk az elmúlt időszakról, óhatatlan, hogy ne maradjon ki valami az összegzésből. A településen élők szemmel követhették azt a munkát, melyet a polgármesteri hivatal dolgozói és az önkormányzat testülete végzett, hiszen ezekről mindig beszámoltam önöknek. A hónap közepén voltunk a TOP-os pályázatainkat egyeztető megbeszélésen, melyről nem jöttünk túl vidáman vissza. Ennek oka, hogy a pályázat beadása óta eltelt időszakban a vállalási összegek nagyon megnőttek. Így az egészségügyi központ műszaki tartalmát újra kell gondolnunk, hiszen ezen pályázat esetén 25 millió forinttal csökkentett összeget ítéltek meg számunkra. Az elképzelés megszületett, de meg kell várnunk a kiviteli tervek alapján a csökkentett műszaki tartalom költségeit.

A településközponti ún. „Zöld város” pályázatunk jelenleg még tervezés alatt van, de itt is ugyanazt a problémát látjuk előre, hogy a megítélt összegből nem a korábbi tervek alapján épül majd meg a városközpont. Nagy öröm viszont az, hogy a belvizes pályázatunk közbeszerzése a megítélt összeg szerint alakul.

Természetesen az elmúlt éveknek megfelelően ismét nagy változások előtt állunk. Január 1-jétől bevezetésre kerül az ún. ASP pénzügyi rendszer, mely előreláthatólag nem lesz gyorsabb, és valamilyen szempontból munkaerő-igényesebb is lesz. Kollégáimmal eltökéltek vagyunk, bízom benne, hogy úrrá tudunk lenni az előttünk álló feladatok megoldásán.

Tisztelt Olvasók!

A hónap során megtartottuk a hagyományossá vált magányosok karácsonyát is. Ezen idő alatt nagyon sok itt élővel tudunk beszélgetni, véleményüket meghallgatni. Kaló Istvánné alpolgármester asszony képviselte az önkormányzatot, mert ugyanebben az időben tartotta a Szolnoki Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa az idei év utolsó rendezvényét, ahol részt vettem. Köszönöm, hogy a polgármesterek és az intézmények vezetői megfelelő számban voltak jelen ezen a kihelyezett ülésen. Mindkét rendezvény sikeresen, jó hangulatban zajlott.

Amikor visszatekintünk az elmúlt időszakra, szót kell ejtenünk civil szervezeteinkről is. A teljesség igénye nélkül mondhatom, hogy minden civil szervezetünk megtette azt, amit tőlük a tagjaik elvártak. És természetesen megfeleltek a város érdekeinek képviseletében is. Megemlíthetjük a Nosza Mami tánccsoportunkat, a Százszorszép Népdalkört, a Senorák táncosait, a Népi Díszítőművészeti szakkör tagjait, ugyanúgy mint a Kvint Kör énekeseit is. Sok helyen képviselték városunkat, nyertek versenyeket, Hajdúszoboszlótól Nagyatádig, vagy éppen Budaörsig. Köszönöm tevékenységüket.

Ugyanígy dicséret illeti az Újszászi Városi Vasutas Sportegyesület vezetőit és sportolóit is, akik megtöltik az éves versenynaptárt, és szép sikereket érnek el szinte minden sportágban.

Tisztelt Olvasók!

Köszönettel tartozom Rácz Lajos tiszteletes úrnak, akinek vezetésével emlékeztünk meg a Reformáció 500. évfordulójáról. Köszönöm a műsorban fellépőknek a színvonalas előadást.

Tisztelt Olvasók!

Még nem is beszéltem arról a jó néhány napról, amelyben a Zagyvaparti Idősek Otthona dolgozói és ellátottjai részesítettek bennünket. Mi másról lehetne szó, mint a Zagyvaparti Party címmel, óriási sikerrel előadott rap számukról.

Tisztelt Olvasók!

A karácsonyvárás során településünkön hagyománnyá vált a négyhetes adventi gyertyagyújtás, megemlékezés. Az időjárástól függetlenül elég sokan gyűltünk össze egy-egy gyertyagyújtásra, és hallgattuk meg az esemény köré szervezett műsort illetve előadót. Az időjárás viszonylag kedvezett számunkra, így meghallgathattuk Hegedűs Jánosné Veronka, Pócs János képviselő, dr. Bene Ildikó képviselőasszony, és Nyitrainé Kiss Katalin igazgató asszony ünneppel kapcsolatos gondolatait. Köszönjük a gyertyaszentelést elvégző Miklós János plébános úrnak és Rácz Lajos tiszteletes úrnak áldozatos tevékenységét.

Az elmúlt rendezvények után valaki azt mondta, hogy talán sokkal több résztvevőit is el tudnánk képzelni. Magam is úgy látom, hogy ezeken az eseményeken – amelyek általában díjmentesek – viszonylag kevesen vannak. Pedig a rendezvényeket minden esetben jó hangulat, kellemes beszélgetések kísérték, aminek előnyeit mindenki érezheti. Köszönöm minden előadónak és szereplőnek a részvételét, külön megköszönve a művelődési ház és a műszaki csoport dolgozóinak a rendszeres munkáját.

Tisztelt Olvasók!

Nagyon sok halálesetről van tudomásunk, minden családnak sok energiát kívánok ezek elviselésére. Nem találkozhatunk már ebben a világban az elhunytakkal, így többek között Újszász legidősebb polgárával, Szabó Lajos bácsival, vagy Földi Imre bácsival, aki a polgármesteri hivatal nyugdíjasa volt.

Tisztelt Olvasók!

Mint ahogy az első sorokban írtam, megismétlem: áldott, békés, boldog új évet kívánok a város lakosságának, legyen sok közös sikerünk, és valósuljanak meg terveink!

Köszönöm figyelmüket.

Molnár Péter
polgármester

 

A második adventi gyertyagyújtáson Nagy Kálmánné kántornővel, Miklós János plébánossal és Pócs János országgyűlési képviselővel
(Fotó: Barta Imréné)

 

A robbanás helyszínén
(Fotó: Csabai István Új Néplap)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.