Tisztelt Olvasók! 

Ebben a hónapban is nagyon sok dolog történt, amelyet szeretnék Önökkel megosztani. 

Október elején tartottunk egy lakossági fórumot, mely a kötelezően előírt településképi-kézikönyv és rendelet megalapozását szolgálta. Ezen a fórumon elég sokan megjelentek, és köszönöm a civil szervezetek nagyszámú részvételét. A hozzászólásokra a honlapunkon is van lehetőség. Ennek a munkának a befejezési határideje 2017. december 31-e. Bízom benne, hogy addigra olyan rendeletet tudunk megalkotni, amely a város lakosságát, illetve a további városképi előírások betarthatóságát is szolgálja. 

Szintén október elején volt egy olyan rendezvény, mely egy EFOP-os pályázat előkészítését szolgálta. Ennek a címe „Nő az esély”. Azon cigány származású egyének, akik megfelelnek az előválogatáson, hároméves programban szociális ápolói képzést kapnak. A három év alatt nagyon komoly bérezést szán a kiíró, a Belügyminisztérium. Tudomásom szerint településünkről két vagy három főnek van esélye arra, hogy bekerüljön ebbe a programba. 

Miklós János plébános információi alapján felújításra kerül a temetői ravatalozó. A plébános úr kérésének megfelelően önkormányzatunk segítséget nyújt a felújítás befejezéséig, hogy viszonylag normális körülmények között tarthassák meg a halotti búcsúztatást. Ezért a település birtokában lévő sátrat ajánlottuk fel erre a célra. 

Az Erkel Ferenc úti felújítás garanciális vizsgálata során merült fel az a probléma, hogy az úton elhelyezett közúti jelzések nem megfelelően láthatók, ezért a hónap során a jelzések újrafestése megtörtént. 

Tisztelt Olvasók! 

Az október 6-i aradi vértanúkra való megemlékezésünk megfelelő színvonalú volt. Ezért többek között a művelődi ház dolgozói és a Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjai és felkészítő tanárai dicsérhetőek, amit ezúton megteszek. 

Tisztelt Olvasók! 

Az utóbbi években a talajterhelési díjak nagyfokú emelkedése miatt több lakossági kérdést kaptunk a Védgát sorról. Mivel a csatornahálózat kiépítése során erre a területre a kivitelező nem kapott vízjogi engedélyt – elsősorban a Zagyva és Tápió közelsége miatt –, a hálózat kiépítése elmaradt. Ezen a területen nem megoldható a szennyvízelvezetés gravitációs megoldása, ezért a VCSM Zrt-vel közösen próbáljuk megoldani a problémát. Az itt található lakóépületekhez a VCSM Zrt. a koncessziós díj terhére minden háztartásnál elhelyezi a gyűjtőaknát, melybe egy kis átemelő szivattyút is beépít. Ez a lakosság számára ingyenes. A szivattyúk energiaellátása érdekében szükséges vezetékek, a rendszer földelése, illetve kismegszakítók beépítése viszont komoly költséget jelent, melyet a VCSM Zrt. nem tud felvállalni. Önkormányzatunk szakemberek segítségével az előkészületi munkálatokat megtette, így rendelkezésünkre áll e költségek nagysága, mely telkenként 100 ezer forintos nagyságrendű. Ezért a közeli időszakban munkatársaink felkeresik az ott lakókat a további együttműködés reményében. 

Tisztelt Olvasók! 

A hónap végén is egyik nemzeti ünnepünkre emlékeztünk. Az 1956-os forradalom 61. évfordulóján a városi rendezvényünk műsorát a Rózsa Imre Középiskola és Kollégiuma végzős diákjai adták. Olyan reális hangulatot tudtak előidézni, melyet elsősorban fiatalságuk, másodsorban a szájukból elhangzott, ma is érvényes mondatok alkottak. A megemlékezés ünnepi szónoka dr. Bene Ildikó képviselő asszony, Újszász város díszpolgára volt. Ezúton is köszönjük közreműködését. 

Számomra két olyan dolog is volt, amelyet szintén megosztok most Önökkel. Az egyik, hogy a városi óvoda nevelői és az itt nevelt gyermekek közösen a kopjafa környékét piros-fehér-zöld zászlócskákkal látták el, amit már korábbi ünnepeinken is megcsodálhattunk. Köszönöm gesztusukat. A másik számomra jóleső érzést kiváltó esemény a koszorúzáson résztvevők nagy száma volt. Ezért is köszönetemet fejezem ki. 

Tisztelt Olvasók! 

Az elmúlt hónapban is jeleztem, hogy a városi bölcsődének lehetősége nyílt viszonylag nagyobb összegű forrás felhasználásával egy picikét megújulni. Az elmúlt időszakban nagyon sok egyeztetés után megszülettek azok a döntések, melyek az egyes részfejlesztéseket el is indították. Így ennek megfelelően még ebben az évben el fog készülni a só szoba, a vizes és gépészeti részek felújítása, az udvari játékok felújítása és a különböző eszközök beszerzése is. A berendezések már többségükben célba is értek. 

Ugyanígy jeleztem a Zagyvaparti Idősek Otthona saját erőből történő gázfejlesztésének (fűtéskorszerűsítésének) befejezését is, mely időközben megtörtént. A belvízfejlesztésre megnyert TOP-os pályázatunknál a kivitelezővel megtörtént a munkaszerződés aláírása, illetve a munkaterület átadása is. A munkák indításának most már csak a kivitelező anyagbeszerzése és az időjárás lehet a függvénye. A lakossági tájékoztatást a kivitelezővel közösen egy-egy részterület munkába vétele előtt fogjuk megtartani. 

Tisztelt Olvasók! 

A hónap során volt az immár megszokott októberi dalos találkozó, melyet a Százszorszép Népdalkör és a művelődési ház közösen szervezett. Információim alapján a találkozó jól sikerült. 

Vasutas nyugdíjas klubunk e hónapban megtartotta éves beszámolóját, melyen az idősek világnapjára is emlékeztünk. A nyugdíjas klub Bibák Ferencet 90. születésnapján is köszöntötte. Ezúton is gratulálok Feri bácsinak! 

Tisztelt Olvasók! 

Gondolom, hogy az október 29-ei extrém időjárási viszonyokat, mivel ezt mindnyájan együtt éltük meg, sokáig nem felejtjük. Településünkön a számunkra eljutott információk alapján túl nagy kárt nem okozott, azonban néhány melléképület illetve viszonylag nagyszámú fa bánta. A hozzánk eljutott segítségkéréseket orvosoltuk, ahol kértek segítséget, ott meg is adtuk azt. 

Tisztelt Olvasók! 

A mindenszentek és halottak napja is elmúlt, az időjárás már kegyes volt, a kihelyezett virágokat a fagy nem bántotta. 

Köszönöm a polgárőrség jelenlétét, bár így is történt olyan eset, amelyről jó néhányan beszámoltak. Természetesen minden sír mellé nem tudunk vigyázót állítani, de a problémás esetek az elmúlt évekhez képest csökkentek. 

Tisztelt Olvasók! 

Ezúton is hívom Önöket a november 14-én a művelődési házban megtartandó városgyűlésünkre. Remélem, hogy minden olyan probléma felmerül majd, ami a város lakosságának többségét érinti. 

Ezúton szeretném most köszönteni a szociális intézményeinkben dolgozókat a novemberi szociális dolgozók napja alkalmából. Köszönjük áldozatos munkájukat, mellyel számos családnak, idős embernek és betegnek adnak segítséget az életük nehézségei során. 

Köszönöm figyelmüket. 

Molnár Péter
polgármester 

 

Koszorúzás október 23-án
(Fotó: Szőke Zoltán)

 

Az október 6-i megemlékezés résztvevői
(Fotó: Némethné Varga Edit)

 

Farkas Józsefné kitüntetésén
(Fotó: Barta Imréné)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.