Tisztelt Olvasók! 

Egy olyan témával kezdem, amely minden itt élőt érdekel, engem pedig különösen. A közelmúltban az Új Néplap hasábjain jelent meg egy, a kertvárossal foglalkozó cikk, amit úgy is mondhatnék, hogy lakossági panasz. Az abban felsoroltakra nem akarok részletesen válaszolni, de egyet azért elmondok Önöknek. Az európai uniós támogatással meghirdetett pályázatoknak nagyon sok mindenben meg kell felelni. Ezért nagyon nehéz olyanra pályázni, ami a kertváros számára szükséges lenne. Az elmúlt években az iskola felújítására tudtunk csak pályázni, de arról végképp nem tehetünk, hogy a demográfiai változások miatt ma már csak az óvoda működik az új épületben, bár próbáljuk az épületet hasznosítani. Itt működik a Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat és a város által önként vállalt fizikoterápiás kezelés is. Az elmúlt években járhatóvá tettünk minden utat, felújítottuk a kertvárosi artézi kutat, és elkészült a Tápió csatorna gyalogoshídja is. Tudomásom szerint a kertvárosban az önkormányzat szervezésében vágjuk a füvet az Abonyi úton, az Ady Endre úton és minden olyan területen, ami az önkormányzat tulajdona. Természetesen megértem, hogy a közlekedés – elsősorban a vasúti átjáró miatt – nehézkes, de azt gondolom, hogy a belterületi részen is vannak olyan területek, amelyek legalább olyan messze vannak, mintha a kertváros széléről jönnénk be a városközpontba. Az elmúlt években arra is kísérletet tettünk, hogy aki a polgármesteri hivatalban szeretne ügyet intézni, ne kelljen a városba jönnie. Két évig minden héten volt kihelyezett ügyfélszolgálatunk a kertvárosban, amit nagyon kevesen vettek igénybe. Ugyanígy megpróbáltunk termelői piacot is üzemeltetni, amely szintén nem járt sikerrel. Úgy gondolom, hogy minden önkormányzati testületi tag – így jómagam is – nagyon odafigyelünk a kertváros fejlesztésére, persze ez nem minden esetben a mi akaratunktól függ. Az újságcikkben leírt problémákkal tisztában vagyunk, és azokat erőnkhöz mérten próbáljuk megszüntetni. 

Tisztelt Olvasók! 

Még egy információ, amit a lap hasábjain majd részletesen tudnak olvasni, a városban hamarosan lomtalanítási akciót szervezünk, arra kérve a lakosságot, hogy a fölöslegessé vált holmijaikat majd akkor tegyék ki a házuk elé. 

Hamarosan megindul homoktövis ültetvényünkön a termés betakarítása. Kérem a civil szervezeteket, illetve az itt élőket, hogy jelentkezzenek idénymunkára, melynek várható kezdete augusztus közepe, a befejezése pedig szeptember vége lesz. Jelentkezni az önkormányzat ügyfélszolgálati irodájában és Nagy Zsolt kollégámnál a 20-910-9480-as telefonszámon lehet. 

A nyár igazából a gyermekek időtöltésére lett kitalálva, és ezt a helyi gyermekek jól ki tudják használni. A Vörösmarty Mihály Általános Iskolán kívül nyári tábort szervezett a Gyere, Segíts Alapítvány a Parkerdőben, az Együtt Újszászért Egyesület, az óvoda a jászboldogházi strand területére. Volt lábtollas tábor is. Jelen pillanatban a Zagyvaparti Idősek Otthona területén 40 diák tölti megérdemelt pihenését, valamint a református napközis tábor is most zajlik. Minden szervezőnek, aki bármit is tett a gyerekek gondtalan időtöltéséhez, megköszönöm az ők és a város nevében is. 

Tisztelt Olvasók! 

Az elmúlt hónapban már jeleztem, hogy lehetőségünk volt pályázni egy megyei TOP-os pályázatra, melyet konzorciumban hat település pályázott meg. A téma a helyi kohézió és a kistérségi identitás erősítése, melyben rajtunk kívül Szászberek, Zagyvarékas, Besenyszög, Nagykörű és Kőtelek is részt vesz. Az első „rendezvényt” már megtartottuk. Július 13-án, lakossági fórumon vehetett részt mindenki, akit a téma érdekelt. Elsősorban a civil szervezetek részvételére számítottunk, és a jövőben is fogunk számítani. 

Szintén ebben a hónapban kaptam olyan jelzést Hajdú Lászlótól, aki a város falugazdásza, hogy településünk is belekerült abba a rendszerbe, mely a jégkár elleni védekezést fogja majd szolgálni. Újszászon az Erzsébet körút térségében lesz elhelyezve egy mentesítő eszköz, ennek telepítése jövő év tavaszáig befejeződik. 

Tisztelt Olvasók! 

Mint már korábban jeleztem, településünk önerőből próbálja megoldani a Zagyvaparti Idősek Otthona gázellátásának fejlesztését. Kiválasztásra került a kivitelező cég, illetve a műszaki ellenőr. A munkákat augusztus elején kezdik, és várhatóan augusztus végére be is fejezik. 

A múlt hónapban búcsúztunk két nyugállományba vonuló dolgozónktól. Mindketten 40 éves munkaviszony után mentek nyugdíjba. Ezúton is köszönöm, hogy meghívtak erre a rendezvényre, illetve köszönöm az óvodai, illetve bölcsődei munkában eltöltött aktív éveket. Tugyiné Barta Máriaés Zsigmond Ernőné Ibolya munkájával példát mutatott az ott dolgozóknak. Bízom benne, hogy nem végleg mentek el, és be-benéznek volt munkahelyükre. 

Tisztelt Olvasók! 

Számomra mindig nagy érték, ha meghívást kapok településünkön a 90. születésnapokra. A hónap végén köszöntöttük a Zagyvaparti Idősek Otthona dolgozóinak lakóival, rokonaival együtt a 90 éves Paróczai Sándorné Szántai Ilonka nénit. Ezúton is kívánok neki jó egészségben és boldogságban eltöltött éveket. Mint ahogy azt is kívántam, hogy találkozzunk a 100. születésnapján is. 

Tisztelt Olvasók! 

Az elmúlt időszakban a lakosságot és az önkormányzatot is sok változás érte a hulladékszállítás területén. Az új számlakibocsájtó – az NHKV. Zrt. – nagyon sok itt lakót „megtréfált”. A korábban kialakított rendszerrel ellentétben – mely minden olyan lakóingatlant tartalmazott, ahol nem éltek, vagy egyedül éltek – teljes díjú számlát küldött ki. Kollégáim nem győzik fogadni a lakossági panaszokat. Megpróbáljuk gyorsan orvosolni ezt a problémát, melyben köszönöm minden munkatársam munkáját is. 

Tisztelt Olvasók! 

A város számára mindig fontosak a fejlesztések. A megnyert pályázatainkról annyit tudok most mondani, hogy minden esetben folyik a tervezési munka, és talán a belvízelvezető rendszer felújítási projektünk áll legközelebb ahhoz, hogy augusztus hónapban a közbeszerzési eljárást elindítsuk, és az időjárás függvényében talán még ebben az évben be tudjuk fejezni ezt az igen fontos munkát. 

Tisztelt Olvasók! 

Minden olyan családnak szeretném kifejezni részvétemet, akik ebben a hónapban temették el szerettüket. 

Köszönöm figyelmüket! 

Molnár Péter
polgármester 

 

Birkapörkölt főzés a jászapáti aratónapon
(Fotó: Barta Imréné)

 

A homoktövis értekezlet résztvevői
(Fotó: Barta Imréné)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.