Tisztelt Olvasók!

Túl vagyunk az első igazi nyári hónapon, és már kaptunk abból a melegből, ami még ránk vár. Persze, az időjárástól függetlenül, az élet sehol sem áll meg. Ez a hónap alapvetően a diákokról szólt, hiszen minden korosztályban meglehetősen komoly ballagási ünnepségek vannak. Ez így történt nálunk is. Ezt megelőzte egy olyan rendezvény, amikor a gyermekeket nevelőket, a pedagógusokat köszöntötték. A városi pedagógusnapra minden oktatási, nevelési intézményünk dolgozói, pedagógusai meg voltak hívva. Nagyon köszönöm a pedagógusoknak mindazt, amit a település jövőjéért, az ifjúságért tesznek. Kezdve a bölcsődétől a gimnáziumig, örömmel tapasztaltam, hogy a rendezvényre szinte mindenki elfogadta meghívásunkat, és azt is láttam és éreztem, hogy örömmel vették a „dicséretet”, hiszen több intézményünk már nem tartozik hozzánk. És ismerve a célokat, a közeljövőben talán még ennyien sem fognak hozzánk tartozni. Természetesen azt megígérhetjük, hogy Újszász város önkormányzata - amennyiben szükséges, és lehetőségeink engedik - továbbra is támogatja az Újszászon már megszokott oktatási rendszert. Ezen a pedagógusnapon részt vett a KLIK vezetője Szutorisz-Szügyi Csongor is, aki velem együtt köszöntötte elsősorban a nyugdíjba vonulókat, illetve Nász Imrét és Babos Jánost, az általános iskola nyugalmazott igazgatóit, akik itt vehették át gyémánt diplomájukat. 

Tisztelt Olvasók! 

Már tavaly is jeleztük, és talán az idén is szóba került a szociális gondozói-ápolói képzés, amelyet helyben szerettünk volna megoldani. Többen és sokat dolgoztunk ezen az ügyön, sajnos nem jó hírem van, mert a Szolnoki Szakképzési Centrum elzárkózott a kihelyezett képzéstől. Nagyon sajnálom mindazokat, akik reménykedtek, hogy helyben egy kétéves esti képzésen OKJ-s szakmához juthatnak, így elsősorban a Zagyvaparti Idősek Otthonában, a Zagyva menti Integrált Központban dolgozók, illetve mindazok, akik a szociális vonalat képzelték el leendő munkahelyüknek. 

Tisztelt Olvasók! 

Egy nagyszerű embert köszönthettünk a hivatalban. Dr. Molnár Zoltánnak hívják. A doktor úr az elmúlt években nagyon sok esetben segített a helyi szociális otthonnak, sok itt élőnek, amikor Svájc és Franciaország területéről adományt hozott településünkre is, és ha jól tudom, a református egyház volt az első kapcsolata. A korábbi években ezért a tevékenységéért Újszász Város Önkormányzata Pro Urbe díjban részesítette. Most azonban egy más területen volt közös munkánk. Doktor úr erdélyi születésű, aki már régen Nyugat-Európában találta meg számításait. Június 10-én tette le a polgármesteri hivatalban a magyar állampolgársági esküjét. Most sem volt egyedül, hiszen adakozó segítői is jelen voltak az eskütételen, ahol nagy örömömre én mondtam elő számára az eskü szövegét. Megható volt látni, hogy egy ízig-vérig magyar hogyan tud gyermekkori álmának örülni, hogy ő innentől kezdve „hivatalosan” is magyar állampolgár. Zoli, gratulálok! 

Június 17-én szintén egy szociális otthoni rendezvényen voltam örömmel jelen. Ezen a napon köszöntöttük az otthon munkatársaival, lakótársakkal Kovács Irénke nénit, aki most töltötte be 90. életévét. Irénke néninek nagyon nehéz élete volt, én is ismertem az ő általa nevelt unokáját, Vendelt, de örömmel tapasztaltam, hogy az egészsége jó, jó az emlékezete is, és a humora is megmaradt a nehéz évek alatt. Ezúton is gratulálok, és jó egészséget kívánok. Éljen sokáig, velünk együtt! 

Ismét egy kicsit az oktatásról. A 2015-16-os oktatási évnek hivatalosan vége van. Az évzáró ünnepségen mindenki átvehette az elmúlt év teljesítményéért járó bizonyítványt, és hál’ Istennek, a most végzettek közül az elmúlt nyolc év alatt nagyon sokan kiválóan teljesítettek. Már megszokott, hogy minden évben őket, osztályfőnökeiket és az igazgató asszonyt közös ebédre hívom meg. Ez most is így történt. Nagyon örülök, hogy ők a legkiválóbbak, nagyon komoly iskolákba kerültek felvételre, ezzel is jó hírét víve a Vörösmarty Mihály Általános Iskolának. Bízom benne, hogy a következő négy évben is büszkék lesznek városunkra, és jó teljesítményt nyújtva tudnak majd továbbtanulni. Köszönöm minden családnak, hogy az elmúlt nyolc évben ilyen jól irányították gyermekeiket, hiszen a jó teljesítményhez az iskolán kívül mindig kell a család is. 

Tisztelt Olvasók! 

E hónapban Fehér János, a tornacsarnok vezetője, aki egyébként nagyon sok sportbeosztásban is tevékenykedik, ismét hozott számunkra egy kuriózumot. A hónap közepétől néhány napot településünkön töltött egy tajvani sportküldöttség, melyet az ún. háromlabda versenyre elkísért Tajvan magyarországi nagykövete is. A verseny, amely három ázsiai labdajátékot tartalmazott, nagyszerűen sikerült. A küldöttséget a polgármesteri hivatalban fogadtuk, aminek résztvevője volt néhány helyi vállalkozó és a településvezető is. Egy ilyen rendezvény mindig szól a versenyről, a sportbarátságról, de most ennél talán kicsivel többről is szólt. A nagykövet elmondta, hogy Tajvan és Magyarország között van egy egyezmény, amelynek alapján mindkét ország 25 olyan munkavállalót tud egymáshoz delegálni, amely a programban résztvevők számára igen előnyös lehet. „Az ideiglenesen munkát vállaló turisták programja” annyit jelent, hogy elsősorban a mezőgazdaságban tanuló vagy dolgozó és angolul alapfokon beszélő fiatalok egy-egy évet a fogadó országban tölthetnek. Ezen túlmenően annyi a feltétel, hogy a kiutazáshoz szükséges repülőjegyet meg kell venni. A dolgozó fiatalok a helyben szokásosnál egy kicsivel többet is kereshetnek, és megismerhetik ennek az igen érdekes tájegységnek a kultúráját, és valószínű, hogy a későbbiekben a nyelv ismeretében talán részt tudnak venni a két ország közötti kereskedelemben is. Ehhez várom, várjuk Újszász és Szolnok környékének mindazon fiataljait, akik a programban szívesen részt vennének. Ezúton köszönöm meg a tajvani sportküldöttségnek, nagykövet úrnak és kísérőjének látogatását. 

A nagykövet régen részt vesz Tajvan külföldi kapcsolatainak építésében, számunkra igen jó benyomást keltett. Remélem, hogy kapcsolatunk nem fog megszakadni, és tovább tudjuk ápolni mindkét fél előnyére. 

Tisztelt Olvasók! 

A hónap közepén vehettem részt azon az egyházi ünnepségen, amelyen Miklós János plébános urat köszönthettük aranymiséjén. Számomra, mióta e településen végzi munkáját, egy olyan nagyszerű embert ismerhettem meg, aki nem felejtette el, hogy honnan is jött, és mi a feladata. Egyszerű, nagyszerű emberként végzi áldásos munkáját, melyhez ezúton is kívánok sok boldogságot, és nagyon jó egészséget. 

Tisztelt Olvasók! 

Aki június 24-én elfogadta a Szent Iván éji programokra való meghívást, biztos nem csalódott. Az elmúlt évektől eltérően egy pici sportot is belevarázsoltak a szervezők ebbe az estébe, köszönöm elsősorban Fehér Jánosnak és Péter Tamásnak a szervezésben végzett munkáját. Remélem, hogy ebből a továbbiakban hagyomány lesz. 

Tisztelt Olvasók! 

Nyáron, amikor fű nő, nagyon sokan keresnek meg ügyes-bajos közösségi vagy egyéni problémákkal. Minden észrevételt köszönünk, és próbálunk ennek megfelelően cselekedni. Azt figyeltük meg, hogy elsősorban idősek vagy betegek, akik egyedül élnek, nem tudják kezelni környezetüket. Ezért olyan döntést hoztunk, hogy amennyiben valakinek ilyen problémája van, jelentse be a polgármesteri hivatalban. A hivatal dolgozói, elsősorban Juhász József és Nagy Zsolt a bejelentésre házhoz mennek. Felmérik a terület nagyságát, ezután 20 Ft/m2-es kedvezményes áron kiszámítják a költséget, amelyet nyugta ellenében átvehetnek a munka ellenértékeként. Ezután néhány napon belül a hivatal dolgozói a füvet lenyírják. Kérem Önöket, hogy akinek ilyen problémája van, vegye igénybe ezt a szolgáltatásunkat. 

Tisztelt Olvasók! 

Az elmúlt években nagyon sokat beszéltünk a Horgász út felújításáról. Az utat már régen megterveztettük, többször pályáztunk a fejlesztés megvalósítására. Ez a korábbi években a legjobb szándékaink ellenére sem sikerült. Így ebben az évben saját erőből szeretnénk ezt megoldani. Az elmúlt napokban lefolytattuk a kivitelezéshez szükséges beszerzési eljárást, így a kivitelezőről történő döntés a napokban várható. A munkát ez év július 20-áig a megbízott kivitelező el fogja végezni. Köszönöm az utca lakóinak eddig tanúsított „türelmét”. A célunk mindig közös volt, amit talán most megvalósítunk. 

Tisztelt Olvasók! 

Már korábban jeleztük, hogy a megyei pályázatok közül az ún. „Zöld város” programra szeretnénk pályázni. Azt is jeleztük, hogy ehhez a pályázathoz olyan munkákat is el kell végezni, ami a beadás feltétele. Így az elmúlt hónapban az ún. Integrált Településfejlesztési Stratégia elkészítésére már szerződést kötöttünk az ART VITAL Kft.-vel. Ez a cég fogja elkészíteni velünk közösen a pályázati igényfelmérést, a kihasználtsági tervet, valamint az akcióterületi tervet is. Ennek érdekében a hónap végén e feladatok elvégzésére illetve társadalmasítására a város civil szervezeteivel, illetve a gazdasági szereplőkkel ismertettük a jelenlegi állást, és kértük őket a további segítség megadására. Nagyon bízunk benne, hogy a rövid határidő ellenére minden munkaanyag, illetve a pályázat is benyújtásra kerül határidőre. 

Tisztelt Olvasók! 

Július elseje többek között a köztisztviselők napja is. Ilyenkor a polgármesteri hivatalok zárva tartanak. Újszász város polgármesteri hivatala dolgozói június 30-án vettek részt egy közös kiránduláson, Miskolc-Lillafüred térségében. A mi köztisztviselőink is nap mint nap a városban élők problémáit, ügyes-bajos dolgait intézik a legjobb tudásuk szerint. Az elmúlt években rengeteg változás történt a közigazgatás területén, melynek bizony a mi dolgozóink is alkalmasint szenvedő alanyai. Ezúton köszönöm meg minden kollégámnak áldozatos munkáját, melyet nyolc éve már béremelés nélkül végeznek. Azt kérem, hogy még tartsanak ki, mert előbb-utóbb - szerintem legalábbis - pozitív változás várható. Köszönöm munkájukat. 

Molnár Péter
polgármester 

 

Fehér Judit, dr. Molnár Zoltán és Molnár Péter
(Fotó: Barta Imréné)

 

Dr. Molnár Zoltán barátai és tisztelői körében
(Fotó: Barta Imréné)

 

Ebéd a jó tanulókkal és tanáraikkal
(Fotó: Barta Imréné)

 

A 90 éves Kovács Irénke köszöntése
(Fotó: Kontra Andrea)

 

Miklós János aranymiséjén
(Fotó: Barta Imréné)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.