„Őszi napnak mosolygása,
Őszi rózsa hervadása,
Őszi szélnek bús keserve
Egy-egy könny a szentelt helyre,
Hol megváltott - hősi áron -
Becsületet, dics őséget
Az aradi tizenhárom.” 

 

Október 6-án az aradi vértanúkra emlékeztünk. Azokra a katonákra, akik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után a kegyetlen megtorlás áldozatai voltak, akik önként vállalták a halált nemzetünkért. Ez a nap már annak idején is a nemzet gyásznapja volt, pedig az aradi vértanúkra 1867-ig, a kiegyezésig csak titokban emlékezhetett az ország. Ma már hivatalosan is nemzeti gyásznapjaink között tartjuk számon e napot, oly sok szomorú magyar sorsforduló mellett. 

Nálunk már hagyomány, hogy az óvoda melletti emlékfánál tartjuk a megemlékezést, így volt ez az idén is. Az ünnepi műsorban közreműködtek a Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjai. Felidézték történelmünk egyik legszomorúbb napjának eseményeit. Versekkel, történelmi tényekkel és zenével emlékeztettek a múltra. Felkészít őik: Balkovicsné Vágó Katalin és Sulyok Mariann voltak. 

A megemlékezés zárásaként koszorút és mécseseket helyeztünk el a h ősök emléktáblájánál. 

Barta Imréné 

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.