"Akkor legyél ápoló,
ha ismered a türelmet,
ha másoknál benned több a szeretet,
jut belőle annak is, ki útközben elesett." 

Február 19-e 2014 óta a magyar ápolók napja. Ekkor született ugyanis 1817-ben Kussuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos legfiatalabb húga, aki az 1848/1849-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője volt. Születésének évfordulóján az ápolókat köszöntik. 

A 2017. február 22-én, a megyeházán tartott ünnepségen díjakat is osztottak. A legrangosabbat, a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Ápolója Díjat Takács Zoltánné Jutka nővér nyerte el dr. Szóró Magdolna és a betegek javaslatára. 

Pályaválasztását befolyásolta édesanyja hivatása, aki negyven éven át ápolta az időseket a szociális otthonban. 1985-ben Karcagon ápoló-asszisztensi végzettséget szerzett, majd a Budai Gyermekkórházban helyezkedett el. Mindig is vágya volt a kisgyermekekkel való foglalkozás. Férjhezmenetele után egy szolnoki bölcsődében dolgozott. 1991-től dr. Szóró Magdolna körzetében, először mint orvosírnok-asszisztens, majd körzeti ápolónőként dolgozik. 2005-ben felsőfokú ápolói diploma birtokosa lett. Az évek során az egészségügy számtalan területén képezte magát tovább. Oroszlánrésze volt a 2015-ben az "Év praxisa a Kárpát-medencében" című kiírás 6. helyének elnyerésében. 

 

Takács Zoltánné

 

A munkaidő fogalma számára nem létezik. A rendelési időn túl, ami nem mindig egyezik meg a páciensek rosszullétével, amikor szaladni kell, vagy még öten várnak a rendelőben, házhoz is jár. Injekciózik, vért vesz, receptet, beutalót kézbesít, vérnyomást mér, EKG-t készít, orvost, mentőt hív. Többször fordult elő, hogy a betegek az ő intézkedésére a megfelelő helyre kerültek, mondhatni életet mentett. Utánakérdez a kórházban is egy-egy beteg hogylétének. Emellett életviteli, egészségügyi tanácsokat ad, lelki támaszt nyújt. Részt vállal az ismeretterjesztésben, az egészséges életmód kialakításában. 

A nap bármely szakában hívható, hétvégén, szabadság idején is. Az általa rendszeresen látogatott betegek családtagnak tekintik. Hogy miért? Álljon itt néhány megállapítás a betegek javaslataiból: temperamentum, humor, emberszeretet, lendület, empátia, áldozatkészség, megbízhatóság, "mert a szakmai tudás egymagában nem elegendő". 

Szabadidejében - ami kicsi marad - szívesen olvas, rejtvényt fejt, színházba, kirándulásokra, külföldi utazásokra jár. Persze mindig nála van a túlélő készlet, amit gyakran be is kell vetni egy-egy társasutazás alkalmával. Még akkor is nővér! Táncolni is szeret. Legutóbb február 25-én láthattuk őt a Nosza Mami gálaestjén. 

Ez a sokrétű tevékenység elképzelhetetlen biztos családi háttér nélkül. Édesanyja nagy segítségére volt, amikor kicsik voltak a gyerekek, Tamara és Zoltán, de a mai napig is szívesen segít a főzésben, vagy egyéb feladatokban. Férje és gyerekei is elfogadják a rendszertelen "munkaidőt", ha kell, segítenek. Sokat köszönhet még családján kívül dr. Szóró Magdolnának, akitől sokat tanult, és aki mindig inspirálta a továbbképzésre. 

F. Szekeres Zsuzsa

 

Újszász 2016©