Pótoltuk az ellopott emléktáblákat

A tavaly novemberi számban Lehet még mélyebbre süllyedni? címmel a következőket írtam:

„Az emberi gyarlóság újabb, számomra felfoghatatlan mélységbe süllyedt. Ismeretlenek lefeszítették és ellopták a katolikus templom faláról a II. világháború újszászi áldozatainak emlékére emelt maradék (mert már egy részét korábban ellopták) bronztáblákat. Feltételezem azért a néhány száz forintért, amelyet kaptak érte a kereskedőtől. Utóbbi magatartása még szégyenteljesebb. Ezekben az „emberekben” nincs semmiféle érzés? Azoknak a kegyeletét sértették meg, akik életüket áldozták Magyarországért, hazánkért. Kár is róla több szót említeni, remélem, a tettesek elnyerik méltó büntetésüket. Nekünk maradt a feladat: illő módon pótolni kell a táblákat. Az újszászi római katolikus egyházközség a helyi Fidesz csoporttal összefogva gyűjtést kezdeményez a cél érdekében. ...Terveink szerint jövőre Hősök Napjára (május utolsó vasárnapja) szeretnénk elkészülni. ...Fogjunk össze, próbáljuk meg helyrehozni a vandálok pusztítását!”

Elterveztük és megcsináltuk! Felhívásom mellé állt Miklós János plébános atya, Molnár Péter polgármester, a helyi Fidesz és KDNP tagság – segítségükkel eddig ismeretlen összefogás alakult ki a cél érdekében. A megyei önkormányzat, Szalay Ferenc országgyűlési képviselőnk mellett újszásziak tömege adományozott, ki néhány száz forintot, ki több tízezret –, de mindenki jó szívvel! Az adományozók nevét a plébános úr teszi közzé a Remény Tanúi című kiadványában.

A táblát a Hősök Napján, szentmise és egy felemelő megemlékezés keretében lepleztük le, a plébános úr felszentelte. Együtt érző újszásziak előtt dr. Csoór György, a megyei közgyűlés alelnöke mondott beszédet. Rendezvényünk fényét emelte Almási Klára művésznő éneke és Mérész Melitta szavalatai. Hogy az esemény rangjához méltóak legyünk, hozzájárult még Batthányi Róbert a hangosítás biztosításával, Nagyné Klárika kántornő énekével, a helyi Fidesz tagok pedig a környezet rendbetételével, illetve az eseményt követő vendéglátás előkészítésével.

Igazi csapatmunka volt, úgy gondolom, hogy lassacskán eljut az emberek tudatába az, amit a kormányunk képvisel (ellentétben a korábbi időkkel) – nem a széthúzás, hanem az együttműködés viszi előbbre a magyarságot! Most végre őszintén jó volt magyarnak, újszászinak lenni!

Szórád Róbert
csoportelnök
Fidesz

 

Az emléktábla leleplezése

 

A megemlékezés résztvevői

 

Az új emléktábla

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.