Városnapi rendezvények

Újszász várossá válásának 15. évfordulóját egész napos rendezvénysorozattal ünnepeltük. A már hagyományosnak számító zászlófelvonással kezdődött a délelőtti ünnepség. A zászlókat az Európa-bajnokságot nyert férfi lábtoll-labda csapat tagjai – Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Tóth Gábor – húzták fel a városháza előtti parkban.

 

Képtár

Fotó: Fehér Judit

 

A művelődési ház nagytermében tartott díjátadó ünnepségen Molnár Péter polgármester adta át az emlékérmeket az ide év kitüntetettjeinek:

 

{slide=Pro Urbe Újszászért Posztumusz emlékérem: Gál János}

 

Gál János lánya

Újszász város Önkormányzata, Gál János nyugalmazott tanácselnököt városunk lakossága érdekében végzett, több évtizeden át tartó, magas színvonalú közéleti munkája elismeréséül Poszthumus Pro Urbe Újszász Díjban részesíti.

Gál János szegény zagyvarékasi családba született 1909-ben. Heten voltak testvérek, hamar árvaságra jutottak. Édesapjuk az I. világháborúban elesett, édesanyjuk is fiatalon elhunyt. Gál Jánost idősebb testvére vette magához. Gyermekként kemény munkára fogták, iskolába nemigen járhatott, noha értelme, logikus, természetes észjárása korán megmutatkozott. Fiatalon, 1931-ben kötött házasságot Nyolc unoka, tizenhat dédunoka és kilenc ükunoka ápolja az 1974-ben elhunyt Gál János emlékét.

Gál János nem válogatott a munkában. Gyakran családjától távol, fizikai idénymunkásként dolgozott. A tanulásról, önképzésről sosem feledkezett meg, szisztematikusan készült, hogy adott esetben nagyobb kihívásoknak is meg tudjon felelni. 1945 figyeltek fel okos, higgadt, logikus érveléseire, kompromisszumkészségére. 1950-ben, megfelelő előképzés után, közigazgatási pályára irányították, így lett 1951-ben Tiszaföldvár VB titkára, majd 1953-tól Újszász VB-elnöke. Rövid megszakítással, 1968 februárjáig, nyugdíjba vonulásáig volt Újszász első embere. Megszerette Újszászt, a település lakosságát, és ez fordítva is így volt.

Nehéz lenne felsorolni mindazt, ami vezetői időszakában megvalósult. Nevéhez fűződik a községi könyvtár 200 kötettel; a 100 férőhelyes óvoda; a Nagykertben öt tantermes iskola; a bölcsőde; két orvosi lakás; körzeti orvosi rendelő; művelődési ház; a 8 tantermes gimnázium; a tárház; a szociális otthon; nőtt a villanyhálózat, a belterületi utak, a kiépített járdák hossza; elkezdődött a település parkosítása; magasba szökött a lakosság társadalmi összefogása, stb.

Gál János, a település fejlesztése érdekében éjt nappallá téve dolgozott. Volt idő, amikor családjával a községi tanács udvarán levő szolgálati lakásban húzódott meg, de olyan időszak is volt, amikor naponta, télen-nyáron kerékpározott Újszász és Zagyvarékas között. A települést naponta gyalog járta.

Munkáját elismerték, többek között kormánykitüntetésben is részesült a tanácsok megalakulásának 20. évfordulóján. De elmondása szerint legfőbb elismerése Újszász lakosságának feléje irányuló tisztelete, megbecsülése volt.

Thomas Mann azt írta: "A történelemmel sok mindent lehet csinálni, de kiradírozni nem."

Gál János munkásságával rászolgált, hogy neve kitörölhetetlenül fennmaradjon Újszász történetében.

 

{/slide}

{slide=Pro Urbe Újszászért Emlékérem: Dalmadiné Nagy Ilona}

 

Újszász Város Önkormányzata áldozatos, a jövő nemzedéke iránti elkötelezett munkája elismeréséül Dalmadiné Nagy Ilona matematika - fizika szakos középiskolai tanárt Pro Urbe Újszász Díjban részesíti.

Dalmadiné Nagy Ilona 1942-ben született Újszászon. Általános iskolai tanulmányait is itt végezte, majd a szolnoki Varga Katalin Gimnáziumban érettségizett. A szegedi József Attila Tudományegyetem matematika-fizika szakán diplomázott. 1965-től - kis kitérővel - 1987-ig az újszászi középiskolában tanította tantárgyait. Azok közé a pedagógusok közé tartozott, akik Rózsa Imre igazgató vezetésével megalapozták a helyi középiskolai oktatást.

Pályafutása során mindvégig sokat követelt, de sokat is adott: tanórán és tanórán kívül is.

1987-től nyugdíjazásáig, 2011-ig a szolnoki Varga Katalin Gimnázium nagyra becsült tanára volt. A matematikai tehetségek gondozásában, érettségire, versenyekre való felkészítésében kimagasló munkát végzett. Szakmai sikereit tanítványainak országos matematika versenyeken elért kiváló helyezései és a szinte minden évben 100 %-os felvételi arány bizonyítja a legjobban.

A tehetséggondozás mellett a lemaradó tanulók segítésére és felzárkóztatására is gondot fordított. Az iskolában - az iskolákban ahol tanított - nagyon szerették és tisztelték tanítványai, elnyerte tőlük a ”Tanár Oscar” díjat is. A pontos követelménytámasztás, a rendszeres tanulói foglalkoztatás és értékelés, a magas színvonalú szakmai felkészültség jellemezte munkáját. Közvetlen kollégái mindig számíthattak szakmai és emberi támogatására. A pályakezdő munkatársak beilleszkedését rendszeresen segítette. Több ízben vállalt osztályfőnöki megbízást, amelyet lelkiismeretesen és nagy szeretettel látott el.

A gimnázium belső önfejlesztő, innovatív programjának egyik alakítója volt. A matematika tantárgyi programok kidolgozásában és a Debreceni Orvostudományi Egyetem valamint a szolnoki Gazdasági Főiskola felvételi bizottságában is dolgozott.

A tantestületben köztiszteletnek örvendett, az iskola közösségéért vállalt önzetlen munkavégzése és elért eredményei alapján munkatársai javaslatára megkapta a „Varga Katalin Gimnáziumért” emlékplakettet. Több egyéb kitüntetés mellett 2011-ben elnyerte az Aranykatedra Díjat.

A városunk intézményeinél, gazdálkodó egységeinél sokan dolgoznak mérnökök, közgazdászok, tanárok, akikkel annak idején ő szeretette meg a matematikát. A Földön minden ember sokat köszönhet a tanárainak. Akinek szerencséje van, az élete, tanulmányai során legalább egyszer találkozik egy olyan pedagógussal, aki valamit megmozdít benne, aki olyat mutat tettével, cselekedetével, tudásával, hogy az akár a diák egész életét meghatározza.

A szerencsés emberek nevében - egykori újszászi tanítványai nevében - tisztelettel hajtok fejet.

Az Újszász Város Képviselő-testülete által odaítélt Pro Urbe Újszász Díj méltó elismerése egy 45 éves pedagógus életpályának. Követendő példát mutatva a város közösségének, a pedagóguspályát választó fiataloknak, mindazoknak , akik igazi értékek mentén szeretnék élni az életet.

 

{/slide}

{slide=Újszász Város Szakmai Díja: Ágotai Emese}

 

Újszász Város Önkormányzata Ágotai Emese ifjúsági védőnőt  az ifjúság színvonalas ellátása érdekében felelősséggel, odaadással végzett munkája elismeréséül Szakmai Díjban részesíti.

 

Ágotai Emese, lánykori nevén Szabó Emese Szentesen született 1976-ban. Kunszentmártonban töltötte gyermekéveit. Az általános iskola elvégzése után hamar elkötelezte magát az egészségügy mellett. A szolnoki Tiszaparti Gimnáziumban általános ápolói és asszisztensi képesítést, Budapesten pedig mentő technikusi végzettséget szerzett.

Első munkahelye a szolnoki mentőszolgálatnál volt, majd jelentkezett az egészségügyi főiskola védőnő szakára. Újszászra a kilencvenes években a szíve hozta, melyből házasság és családalapítás lett. Főiskolai gyakorlatait már rendszerint Újszászon töltötte.

2003-tól területi védőnőként dolgozott Újszászon.

2005-ben egyike volt annak az 5 védőnőnek, akit az Egészségügyi Minisztérium felkért, vegyen részt a védőnői ellátási sztenderdek kidolgozásában. Ugyanezen évtől ifjúsági védőnőként folytatta munkáját. Felügyelete alá tartoznak az általános iskola és a középiskola egészségügyi tevékenységei, amelyeket nem egyszerű munkaként, vállalt feladatként, hanem hivatásként végez. Szívügye a dohányzás elleni küzdelem, a helyes táplálkozás, az elsősegélynyújtás, a mentális egészség. Eddigi életét az Egész életen át tartó tanulás jellemzi.

2008-ban a Szegedi Tudományegyetemen ’ifjúsági védőnő’ diplomát szerzett.

2010-ben vezető védőnővé nevezték ki. Ismereteit tovább bővítette a Debreceni Egyetemen, ahol 2012-ben tudományos fokozatot szerzett egészségfejlesztési szakon. Mindhárom diplomájához újszászi tapasztalatait, az itt végzett kutatásokat használta fel. Kidolgozta Újszász egészségfejlesztési tervét, részt vett az általános iskola egészségnevelési stratégiájának kidolgozásában, középfokú nyelvvizsgát szerzett angol nyelvből.

Számos pályázati anyag, projekt tervezési és végrehajtási szakaszának résztvevője, az újszászi élet aktív tagja. 7 éve szervezi töretlenül az „Egy nap Egészség Újszászon” nevű egészségügyi szűrési programot, amely ez idő alatt komoly elismerést vívott ki a szakmában és a város lakói körében egyaránt. Több éve a helyi Gyere Segíts Alapítvány kuratóriumi tagjaként jelentős karitatív tevékenység vállalója. Főhivatásként egy 14 éves nagylány és egy 5 éves kisfiú édesanyja.

 

{/slide}

{slide=Újszász Város Szakmai Díja: Kasza Józsefné}

 

Újszász Város Önkormányzata Kasza Józsefné gazdaságvezetőt hosszú időn át  át végzett magas színvonalú gazdaságvezetői  munkájáért Szakmai Díjban részesíti

Kasza Józsefné Simon Márta 1953-ban született Budapesten. Szakmai tevékenységét 1971-ben középfokú kereskedelmi végzettséggel kezdte meg a helyi ÁFÉSZ-nél, majd a munka mellett 1977-ben kereskedelmi üzemgazdász oklevelet szerzett. 1984-ben Szolnokra távozott, a MESZÖV munkatársa lett. 1991 óta mérlegképes könyvelői képesítéssel rendelkezik. 1995-től a megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági vezetője volt.  2004-ben ismét hazatért, azóta látja el a középiskola gazdasági vezetését. E mellett – ha kellett – besegített a középiskolai szakmai képzésbe, de hasznos észrevételeire az oktató-nevelő munka területén is számítani lehet. Felkarolója a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú gyerekeknek.

Szakmai felkészültségét folyamatos önképzéssel fejlesztette; szakterületének jogszabályi környezetében naprakész ismeretekkel, illetve a munkavégzéshez nélkülözhetetlen informatikai műveltséggel rendelkezik.

Emberi és szakmai kvalitásaira már fiatal korában felfigyeltek. Az 1970-es évek végén, illetve a ’80 évek elején egy cikluson keresztül tanácstagként szolgálta a helyi közösséget. A rendszerváltozást követően négy évig, majd 2006-tól ismét az önkormányzat pénzügyi bizottságának tagjaként segíti a képviselő-testület munkáját.

A település sportéletének aktív résztvevője. A ’70-es - ’80-as években asztaliteniszezett, napjainkban pedig gazdasági szakemberként végzi, illetve segíti a városban működő több sport- és egyéb civil szervezet könyvelését. Az Újszász Városi Vasutas Sport Egyesület Ellenőrző Bizottságának tagja.

Közvetlen, nyílt és segítőkész – kiváló szakember és jó munkatárs. Egyenes és szókimondó, de véleményalkotásában mindig megfontolt és megalapozott, megbízói a nehéz helyzetekben is számíthatnak a munkájára.

Két felnőtt korú gyermeke önállóvá válását férjével karöltve segíti.  Gyermekszerető családcentrikus ember.

Személyében egy szakmailag felkészült, megbízható, munkáját lelkiismeretesen végző, munkatársai által is elismert, derűs és kiegyensúlyozott embert köszönthetünk, aki eddigi tevékenységével rászolgált Újszász Város Szakmai Díjára.

 

{/slide}

{slide=Újszász Város Szakmai Díja: Vígh Lászlóné}

 

Újszász Város Önkormányzata Vígh Lászlóné intézményegység vezetőt, magas színvonalú pedagógusi munkájáért, példaértékű vezetői tevékenységéért Szakmai Díjban részesíti.

Vígh Lászlóné Nagy Terézia 1956-ban született Újszászon. Az általános és középiskolát helyben végezte. 1974-től dolgozik a pedagógus pályán, kezdettől fogva Újszászon. Először óvodapedagógusként, majd általános iskolai tanítóként immár több mint 30 esztendeje.

Fiatalon, alig 20 évesen került volt iskolájába pályakezdőként. Szorgalmával, lelkiismeretes munkavégzésével kivívta volt tanárai elismerését. Segítőkész, vállalkozó szellemű, gyermekszerető pedagógus. Pályafutása során emberi és nevelői magatartása, kifogástalan, példaértékű. Óráit az igényesség, gondosság, tervszerűség, kreativitás, a gyermekekkel való sokoldalú törődés, értékközvetítés, élménynyújtás jellemzi. Pontos, precíz, következetes munkája során mindig különösen nagy tapintattal és türelemmel foglalkozott a sok egyéni bánásmódot igénylő gyermekkel. Folyamatos önképzéssel a legmodernebb módszerek megismerésével, alkalmazásával nyújt segítséget a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeknek. A tanítás mellett mindig nagy hangsúly fektetett arra, hogy tanítványai számára gazdag, változatos programot biztosítson a szabadidő tartalmas eltöltésére. Évről évre rendszeresen szervezte a színházlátogatásokat, a nyári táborokat az ország különböző tájaira, a Parkerdőbe. Az 1993-94-es tanévtől kezdve a Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatóhelyetteseként vezette a nagykerti iskolaegységet. Kinyitotta az iskola kapuit: előadásokat, kirándulásokat, sport és kulturális programokat szervezett a szülőknek, a volt tanítványoknak, s az iskola környékén lakóknak. Kérésére gyakran végeztek társadalmi munkát, építve-szépítve az öreg iskolát.

2005-től minőségirányítási vezetőként vett részt az Újszászi Nevelési Központ irányításában. 2008-ban az új intézményegység, az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat megbízott vezetőjeként dolgozott. Magas színvonalú szakmai munkájának és következetes vezetői tevékenységének köszönhetően, a városi nevelési tanácsadót, a logopédiai ellátást és a bölcsődei korai fejlesztést magába foglaló intézményegység mára a kistérségben is elismert szakmai munkát végez.

A rábízott feladatokat valamennyi munkakörében kiemelkedő színvonalon végezte, illetve végzi ma is. Szakmai munkája túlmutat az intézmény falain, neve az országos közoktatási szakértői listán is megtalálható.

Az Együtt Újszászért Egyesület titkáraként aktív közéleti tevékenységet folytat. Több, főként hátrányos helyzetű gyermekeket érintő program, tábor, kirándulás kezdeményezője, végrehajtója.

Példaértékű oktató-nevelő munkája, elhivatottsága, valamint értékes emberi tulajdonságainak elismeréseként, Újszász város képviselőtestülete Szakmai Díjban részesíti.

 

{/slide}

{slide=Újszász Város Gazdasági Díja: Kaló Pál}

 

Újszász Város Önkormányzata Kaló Pál Vállalkozót a lakosság színvonalas ellátása érdekében több évtizeden át  felelősséggel, odaadással végzett munkája elismeréséül Gazdasági Díjban részesíti.

Kaló Pál 1952-ben született Újszászon és itt nőtt fel három testvérével együtt. Szülei mezőgazdasági és vasúti alkalmazottak voltak. Tanulmányait az újszászi általános iskolában kezdte, majd a szolnoki Baross Gábor Szakmunkásképzőben tanult tovább. Itt víz-gáz-központifűtés szerelő szakmát szerzett. majd a szakmunkásvizsgát követően az Állami Építőipari Vállalatnál helyezkedett el.

Szorgalma és kiváló szaktudása már tanuló korában is megmutatkozott, szakmunkás versenyen kitűnő eredménnyel képviselte iskoláját.

1975-ben megházasodott, majd családot alapított. Egy lánya és egy fia született. 1976-ban sikerült Újszászon munkát találnia a helyi tsz-ben, a mostani Millagra Rt-ben. Feladata a termelőszövetkezet valamennyi egységében a fűtési és vízvezeték rendszerek folyamatos karbantartása, javítása és korszerűsítése volt. Itt nyugdíjazásáig, 2009-ig dolgozott.

Közben leérettségizett, és 1982-től egyéni vállalkozó A hét minden napján kora reggeltől késő estig dolgozik. Megbízhatósága, felelősségtudata és szakértelme által jó hírnévre tett szert, egyre több igény mutatkozott munkájára Újszász lakossága és intézményei körében.

1988-ban mestervizsgázott, és ez után is folyamatosan képezte magát. Több tanfolyamon, továbbképzésen is részt vett, többek között Németországban. Nagyon fontosnak tartja az új ismeretek megszerzését. a legújabb technológiai fejlesztéseket és azok alkalmazását. Ennek eredményeként rendszeresen megbízásokat kap a környező településekről, az ország távolabbi pontjáról is.

Szakmai tudását szívesen megosztja bárkivel, de különösen fiával, Zsolttal, aki édesapja nyomdokait követve: szintén víz-gáz-központifűtés szerelő mester. Céljait és sikereit csakis egy biztos és szeretetteljes, támogató családi háttérrel sikerült elérnie. Nagyszülőként és apaként is rendkívüli ember. Jó humorával és gyermekszeretetével mindenkinek örömet szerez.

Régi vágya valósult meg azzal, hogy 2012 áprilisában megnyitotta Újszász központjában feleségével és fiával az épületgépészeti és barkács szaküzletet, Zóna Center Kft. néven. Az épület saját tervei szerint épült fel, valamint fiával együtt az épületgépészeti munkálatokat és sok minden mást is önállóan végeztek. Ő maga és családja rengeteget dolgoznak azon, hogy a kivitelezés mellett magas színvonalú kereskedelmi tevékenységet végezzenek. Szándéka, hogy a város lakóinak egy olyan modern, minden igényt kielégítő üzletet hozzon létre, ahová mindenki bizalommal betér vásárolni.

Kaló Pál munkássága során a szakma minden egyes lépcsőjét bejárta, sokat dolgozik és tanul annak érdekében, hogy megvalósítsa céljait. Időt és energiát nem sajnálva, mindig a maximumra törekszik. Szereti a munkáját, és elmondása szerint még mindig, nap mint nap, talál benne örömet és újdonságot.

 

{/slide}

{slide=Újszász Város Sport Díja: Varga László}

 

Újszász Város Önkormányzata Varga László sakk szakosztályvezetőt kimagasló sporttevékenységéért  Sport Díjban részesíti.

Varga László 1968 augusztus 19-én Szolnokon született. Az általános iskolát Újszászon, a közgazdasági szakközépiskolát és a Kereskedelmi Főiskolát Szolnokon végezte. 20 éve az adózással foglakozik. Jelenleg a Nemzeti Adó és Vámhivatal Jász-Nagykun-Szolnok megyei Igazgatóságának osztályvezetője.

Sportcsaládba született. Édesapja 1964-67 között az NB II-es „nagy” Szolnoki MÁV labdarúgója, később az újszászi csapat játékos-edzője volt. Ezért talán nem véletlen, hogy Varga László első sportága is a labdarúgás volt. 1980-ban serdülő futballistaként első edzője édesapja volt. Ő tanította meg sakkozni is. A foci mellett Nagy Béla tanár úr irányításával asztaliteniszezett, a sakkozóknál Fekete József foglakozott vele.1982-től Ragó László volt a mestere. Sokat tanult Perényi Bélától, a Szolnoki Mezőgép első táblásától, a fiatalon elhunyt sakkolimpikontól.

Gyors fejlődése után, 1998-ban már az Egyetemi Országos Bajnokság III. helyezettje. 1989-től a Nagy János és Ragó László által vezetett NB II-es újszászi sakkcsapat tagja. A csapat 1999-2001-ben az NB I/B-ben játszott. 1991-ben megyei egyéni bajnok, 1992-ben Szabad Föld Kupa egyéni és csapatbajnok. 1993-ban Levelezési Sakk Vidékbajnok, 1997-ben Levelezési Sakk Országos Bajnok, mesteri fokozattal a Levelezési Sakk Európa-bajnokságon részt vevő magyar csapat tagja.

2000-ben átvette a szakosztály vezetését Nagy Jánostól. Az I. csapat az NB II-ben, a II. csapat a megyei bajnokságban szerepel. Irányításával az I. csapat 2005-ben megnyerte az NB-II-őt. A 2011/2012-es bajnokságban második helyezést ért el. Varga László a csapat 5-6. táblásaként, ponterős játékosaként járult hozzá a jó eredményekhez. Élő pontjainak száma 2200.

1992 óta a megyei sakkszövetség titkára. 2005-ben sakk edzői képesítést szerzett. A szakosztály legjobb serdülő és ifjúsági játékosainak felkészítője. Nevéhez fűződik a Fekete József emlékverseny ,a Szász Kupa nemzetközi verseny létrehozása, folyamatos megszervezése, valamint a sakk diákolimpiák lelkes támogatója.

Újszász Város Önkormányzata Varga Lászlót kiemelkedő versenyzői és sportvezetői eredményeiért Városi Sportdíj kitüntetésben részesíti.

 

{/slide}

 

A kitüntetettek tiszteletére adott gálaműsorban közreműködött a Liliom Néptánc Egyesület, Szentpéteri Ildikó hegedűművész, a Kvint Kör, Bogár László és Debrei Zsuzsanna színművésznő.

 

Az ünnepséget követően a Kossuth út 17. számú házhoz vonult át az ünneplő közönség, ahol sor került Prof. dr. Szegedi Gyula emléktáblájának avatására. Varga Ferenc ünnepi beszédében felelevenítette Szegedi Gyula újszászi éveit, és méltatta a professzor munkásságát. Az emléktáblát Molnár Péter polgármester és dr. Szegedi Andrea, a professzor lánya leplezték le. Szegedi Gyula köszönetét fejezte ki az emléktábla állítás kezdeményezőinek és létrehozóinak, örömét fejezte ki, hogy jelen lehetett az eseményen. A professzor sport múltjának tiszteletére Bálint Ferenc, az ÚVVSE elnöke 8-as számú mezt ajándékozott Szegedi Gyulának.

 

Képtár

Fotó: Fehér Judit

 

A piactéren és környékén Tengeri Kavalkád és Hagyományőrző Sokadalom várta az érdeklődőket az Újszászi Liliom Néptánc Hagyományőrző Egyesület szervezésében. Egész nap helyi termékek és hagyományos mesterségek bemutatója és vására, játékos vetélkedők, gyermek játszótér, sétakocsikázás szórakoztatták a résztvevőket. Nagy népszerűségnek örvendett az íjász bemutató a Besenyszögi Hagyományőrző Íjász Egyesület, valamint a kézműves foglalkozások a Népi Díszítőművészeti Szakkör szervezésében.

Két órától a fellépő néptánc csoportok színpompás felvonulása után Kaló István, a házigazda néptánc egyesület elnöke nyitotta meg a délutáni programok sorát. Bogár László és Gonda Adrienn műsorvezetők felvezetését követően este hétig sorra léptek színpadra a térség néptánc csoportjai, a helyi művészeti csoportok, testvérvárosunk táncosai: az Újszászi Liliom Néptánc Együttes, a Vörösmarty Általános Iskola 3. c. osztálya, a Sparkling Diamonds tánccsoport, a Chiovini Ferenc Általános Iskola néptánc csoportja (Nagykörű), Bárdosné Ulviczki Györgyi, a középiskola és az általános iskola citeracsoportja, a Százszorszép Népdalkör, a Dalma Dance tánccsoportjai, a Cuháré Néptáncegyüttes (Szolnok), a Fire Dance tánccsoport, a Nosza Mami tánccsoport, a Rákóczi Néptáncegyüttes (Rákóczifalva), a Nagykun Táncegyüttes (Kisújszállás), a Pendzsom Néptáncegyüttes (Jászkisér), a csíkcsicsói Vadvirág Hagyományőrző Egyesület, Debica modern tánccsoportja, a Négytánc együttes.

A kukoricához fűződő hagyományokat görhe, puliszka és főtt kukorica kóstolással, valamint az esti órákban a művelődési ház udvarán szervezett kukoricafosztással, népdalénekléssel elevenítették fel. A sportosabbakat Sándor Nóra zumbával várta az általános iskola udvarán.

 

Képtár

Fotó: Fehér Judit

 

Az este sztárvendége a Cimbaliband volt. Zenéjük forrásai különböző helyekről fakadnak: magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, rock’n’roll.

A koncertet követően helyi vállalkozók támogatásának jóvoltából tűzijáték zárta a szabadtéri programokat.

22 órától a Szeres Népzenei Együttes és a Sodrás Népzenei Kisegyüttes szolgáltatta a zenét a hajnalig tartó táncházhoz a művelődési házban.

Fehér Judit

 

A Tengeri Kavalkád és Hagyományőrző Sokadalom rendezvény az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósult meg.

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.