Újszász város napját – a délelőtti ünnepélyeket kísérve és követve – az idén egy új kezdeményezés, a tengeri kavalkád tette színessé, érdekessé. Egy LEADER pályázaton elnyert összeg felhasználásával a rendezvényt az Újszászi Liliom Néptánc Hagyományőrző Egyesület azzal a céllal hozta létre, hogy felelevenítse az újszászi kukorica feldolgozás köré épült hagyományokat (kukoricafosztás sajátos hangulata – népdalok tanulása, népi játékok, csuhéból játékok, díszek készítése, kukoricából készült ételek), és ezzel hagyományt teremtsen.

A Tengeri Kavalkád és Hagyományőrző Sokadalom lehetőséget biztosított a kilátogatók számára, hogy megismerjék a hagyományos életformát, a mára már csaknem feledésbe merült kukoricából készült ételeket. A rendezvény segítséget nyújtott abban, hogy az idős lakosság birtokában lévő tudás átöröklődjön a fiatalok számára. A helyi lakosság újra felismerte a hagyományokban rejlő lehetőségeket, kedvet kapott azok felelevenítésére. Ezáltal egy olyan hagyományokat őrző, térségre jellemző rendezvény jött létre, amely minden korosztály számára értéket biztosított.

Az esemény programjaira a nap folyamán hozzávetőleg 2000 fő látogatott ki, a fő műsoridőben megközelítőleg 1000 fő volt jelen egy időpontban.

 

Képtár

Fotó: Fehér Judit

 

A rendezvény 9.45 perckor zászlófelvonással kezdődött. 10 órától díjátadó ünnepség és gálaműsor nyitotta meg a programot a művelődési házban. Szintén 10 órától kezdetét vette a helyi termékek vására és a hagyományos termékek bemutatója a Kossuth úton és a piactéren. Egész napos programként az érdeklődők játékos vetélkedőkön, kézműves foglalkozásokon, hagyományőrző bemutatókon (Besenyszögi Hagyományőrző Íjász Egyesület, Újszászi Népi Díszítőművészeti Szakkör) vehettek részt.

A kavalkádban a hagyományos mesterségek és helyi termékek bemutatóján az érdeklődők interaktív méhészeti bemutatót, csipkeverést, gyöngyfűzést, fajátékokat, vesszőfonással készített termékeket, fából készült használati tárgyakat, kézműves tárgyakat, helyi pálinkát, hagyományos süteményeket, gyógynövényeket, tűzzománcból készített dísztárgyakat és ékszereket vehettek szemügyre, kóstolhattak meg és vásárolhattak.

13.30 kor a hagyományőrző csoportok felvonulásával vette kezdetét a délutáni program. A menetet egy feldíszített lovas kocsi vezette, amelyen aztán séta kocsikázni lehetett. 14 órakor Kaló István, az Újszászi Liliom Néptánc Hagyományőrző Egyesület elnöke megnyitotta a színpadi műsorokat, és ezzel egy időben megkezdődött a kukoricából készült ételek kóstolója is. Ma már szinte ismeretlen a fiatalok körében a görhe, a puliszka. Persze nem volt hiány pattogatott kukoricában és főtt kukoricában sem.

A szabadtéri színpadi műsorok fél hétig tartottak, az alábbi fellépőkkel: Újszászi Liliom Néptánc és Hagyományőrző Egyesület (Újszász), Vörösmarty Mihály Általános Iskola (Újszász), Sparkling Diamonds (Újszász), Chiovini Ferenc Általános Iskola Néptánc csoportja (Besenyszög), Bárdosné Ulviczki Györgyi (Újszász), Újszászi Gimnázium Citeracsoportja (Újszász), Százszorszép Népdalkör (Újszász), Dalmadance (Újszász), Pendzsom Néptánc Egyesület (Jászkisér), Nosza Mami Tánccsoport (Újszász), Cuháré Néptánc Közhasznú Egyesület (Szolnok), Firedance (Újszász), Rákóczi Néptáncegyüttes (Rákóczifalva), Vadvirág Hagyományőrző Egyesület (Csíkcsicsó /Románia/), Nagykun Táncegyüttes (Kisújszállás), Debica tánccsoportja (Debica/Lengyelország/), Négytánc együttes (Rákóczifalva, Szolnok, Kisújszállás, Szandaszőllős).

Ezután interaktív Zumba bemutató mozgatta meg a táncolni - sportolni vágyókat, mások pedig népdaltanulással egybekötött kukoricafosztáson vehettek részt hegedűszó mellett. 20 órától koncert várta a rendezvényre kilátogatókat. A Cimbaliband zenekar egyedi, csak erre a rendezvényre összeállított 90 perces műsorával szórakoztatta a nagyérdeműt. Helyi vállalkozók jóvoltából tűzijáték előzte meg a záró programot, a 22 órától a művelődési házban megrendezett táncházat, melyen a Szeres Népzenei Együttes és a Sodrás Népzenei Kisegyüttes közreműködött.

Reméljük, mindenki megtalálta a számára kedves elfoglaltságot, jól szórakozott, jót játszott, jókat kóstolgatott, esetleg vásárolt.

Találkozunk jövőre?

Újszászi Liliom Néptánc Hagyományőrző Egyesület

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.