Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 25. évfordulójára

 

A magyar történelem egyik jelentős eseményére emlékeztünk, ami 1956. október 23-án kezdődött. A művelődési ház nagytermében, a Himnusz közös eléneklésével kezdődött az ünnepi megemlékezés. Az ünnepi köszöntőt Molnárné Hegedűs Krisztina, az Újszász Városi Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője mondta. Beszédében felidézte a forradalmi eseményeket és ezek máig ható tanulságait.

Ezt követte a jászberényi Cantate Nobis Énekegyüttes műsora, melyben a mai napig sokak által sokszor megfogalmazott kérdésre keresték a választ: mi is történt 1956. október 23-án? A témában született irodalmi alkotásokat, csodálatosan előadott kórusművekkel adták elő, korabeli képekkel, hangfelvételekkel, láthatóvá, hallhatóvá tették az eseményeket. A hallgatóságra tett hatást nehéz szavakba foglalni, többeknek könnyet csalt a szemébe az igényesen összeállított és magas színvonalon előadott műsor, mely hozzájárult a megemlékezés méltóságteljességéhez.

Az énekegyüttes karnagya: Thormanné Husznay Mária volt, zongorán kísért: Farkasné Szőke Tünde, szólót énekelt: Kuhár Hajnalka.

Köszönöm mindazok közbenjárását, akik hozzájárultak, hogy részesei lehettünk ennek a megható összeállításnak.

A megemlékezés koszorúzással zárult. A kegyelet virágait és mécseseit a kopjafánál helyezték el az intézmények, a pártok, a civil szervezetek és az egyéni emlékezők.

Barta Imréné

 

Az október 23-i megemlékezés

 

Képtár

 

Fotó: Fehér Judit

 

Újszász 2016©