Október 22-én kiállítással ünnepelte a helyi kézműves szakkör fennállásának 30. évfordulóját. Már a megnyitó előtt virággal köszöntötte a kiállítókat Konka Csaba, az oktatási, sport és kulturális bizottság újonnan megválasztott elnöke. A művelődési ház nagytermében megrendezett színpompás kiállítást Kenyeres Sándorné, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg.

Beszédében felelevenítette a szakkör harmincéves múltját, külön kiemelve Szabó Pál Antalné szakkörvezető és a szakkör tagjainak úttörő tevékenységét a jász szűcshímzés elterjesztésében, hivatalosan is elismertté válásában.

A Népi Díszítőművészeti Szakkör 1984. október 3-án alakult meg tíz taggal. Az eltelt idők folyamán a létszám hol nőtt, hol csökkent. Eleinte csak a néphagyományokra építették tevékenységüket, hogy átörökítsék, amit tanultak szüleiktől, nagyszüleiktől, tanítóiktól. Aztán változtak az igények. Az ősi hímzések, fonások, szövések közé beékelődött a kötés, a horgolás, a gyöngyfűzés, a csipkeverés, vagy a divatos hímzés, a lakásdíszítés, az öltözet kiegészítés. Foglalkoznak körmönfonással, körmöcskézéssel, gyapjúfonással is.

Időközben többfelé hívták őket bemutatók tartására. A jobb megjelenés érdekében hatan jász viseletet készíttettek maguknak, amelyben még nagyobb sikereket értek el, mind a bemutatókon mind pedig ünnepségek közreműködőjeként. Számtalan nagyhírű országos rendezvény résztvevői voltak, sok-sok alkalommal kisebb-nagyobb településeken mutatták be saját eszközeikkel a mesterségek fogásait, mindig nagyszámú érdeklődőnek, a kisgyermekektől az idősekig.

Hímzéseikkel, csipke munkáikkal a szakkör tagjai a hosszú évek során számtalan helyi, megyei, és országos kiállításon, megmérettetésen vettek részt. A legsikeresebb munkák zsűri számot kaptak. Gara Istvánné nívódíjjal is büszkélkedhet, Szabó Pál Antalné pedig népi iparművész címet szerzett. Munkásságát a város Pro Urbe Újszász Díjjal jutalmazta.

A megnyitó után Molnár Péter polgármester értékelte a szakkör tevékenységét, mellyel messzire viszik Újszász hírnevét, visszavárt vendégek sok-sok településen. Ezután az oklevelek, emléklapok átadására került sor. Harminc éves tagságáért Gara Istvánné és Szabó Pál Antalné, húsz éves tagságáért Oszlányi Istvánné és Szacskó Józsefné részesült oklevélben és jutalomban. Hosszantartó tevékenységéért Feke Istvánné, Polónyi Illésné, Szöllősi Józsefné és Viola Józsefné kapott oklevelet.

A kiállítás igen változatosra sikerült. A szakkör jelenlegi tagjai több műfajban is megmutatták tudásukat, melyért emléklapban részesültek

Balogh Erzsébet gyöngyfűzés, vert csipke

Cseh Ágnes kötés

Fehérné Szekeres Zsuzsa hímzés

Feke Istvánné hímzés

Gara Istvánné hímzés

Gömöri Ferencné gyöngyfűzés, horgolás

Kövesdi Mihályné hímzés

Kőváriné Bányai Katalin gyöngyfűzés, szövés

Oszlányi Istvánné hímzés, horgolás

Rabné Vágó Katalin gyöngyfűzés

Szabó Pál Antalné hímzés, horgolás, csipke, szövés

Szacskó Józsefné hímzés, kötés, szövés, csuhé munkák

Veres Józsefné hímzés, horgolás.

A kiállítás a hosszú hétvégén várta az érdeklődőket, de a szakkör soraiba vár mindenkit, aki hobbiként szívesen megismerkedne valamelyik mesterséggel.

F. Szekeres Zsuzsa

 

Képtár

Fotó: Fehér Judit

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.