Nyomtatás
Kategória: Civil hírek
Találat: 2509

Ha valaki a város nagyobbik részéről az Abony felé vezető úton halad, a vasúti sorompót átlépve óhatatlan, hogy a talapzaton álló, messziről fehéren virító valamit ne vegye észre! Ez a valami az újszászi Szent Vendel szobor felújított változatban.

Szomszédom, Csák Béla bácsi (tősgyökeres újszászi lakosok jól ismerik a nagyhangú postást, aki mindenhova így köszönt be: Jó napot, magyarok!) elmondása szerint az eredeti szent Vendel szobor a Lovas birtok hagyatékaként a mai Vasút utcai Szabó Jani bácsi (cipész) kertjében állt.

A II. világháború után az uradalmi és a lovasi birtokok egy részét a falu fejlődésének megfelelően családoknak házépítésre felparcellázták. Az 1950-es évek elején sorra épültek a lovastelepi, a nagykerti, a szarvashalmi, de még a hodálytelepi "ONCSA" házak is.

A házépítések miatt a Szent Vendel szobor így került át jelenlegi helyére, egy lapos, üres telekre. Béla bácsi és felesége hívő katolikusokhoz méltóan hosszú évtizedekig javítgatták, ápolgatták ezt a hagyatékot. Az idő vasfoga mindent megesz, rombol, a szobor is lassan tönkrement.

Horváth Pálné Csibrány Magdika néni hosszú évekig töprengett azon, hogy gyerekfejjel szükségében tett nagy fogadalmát egyszer valahogy valóra váltsa. Ez az óhaja a Szent Vendel szobor megőrzése, felújítása volt.

Többünk részvételével, akik Újszász arculatát szeretnénk megújítani, régi értékeinket megőrizni, 2005. november 14-én dr. Szóró Magdolna háziorvos vezetésével megalakult a Szent Vendel Baráti Társaság, amelynek célja közadakozásból a szobor megóvása, felújítása volt.

A doktornő aktivitása, szervezése, ügyintézése, összetartó ereje során megvalósult Magdika néni álma! A Szent Vendel szobor Velkei Vendel és Baranyi Balázs művészi elképzelése alapján már éppen három éve átadásra került.

Ez a hely a nagykerti rész múltját idézi fel bennünk, akik ezen a részen lakunk, ugyanakkor egyben kegyhellyé is vált.

A szobor elé helyezett pad "erőt ad a megfáradottnak, és az erőtlen erejét megsokasítja" (Ézsaiás: 40.29). Gyakran imádkoznak ezen a helyen. Időnként a szobor környezetét is rendbe teszik az erre lakók, de még a Kastély Otthon lakói is, köztük Donkó Ottó hívő ember.

Ki is volt Szent Vendel?

Zarándok, remete, apát. Legendája szerint a X. sz. végén a XI. század elején skót vagy ír herceg, királyfi volt, aki titokban megszökött a királyi udvarból, hogy magányában Istennek zavartalanul szolgálhasson. Remeteként a mai Saar-vidék erdeiben a környék állatait gyógyította. Koldulással kereste kenyerét. Szent életmódjának híre elterjedt, ezért a földművesek seregestül mentek hozzá, hogy a beteg barmaikat megáldja. Végül a tholei kolostor apátjának választották meg, majd pappá szentelték. Földi maradványai (1015.) Trierben vannak.

Kultuszának nyomai megtalálhatók Nyugat- és Közép-Európában, így Magyarországon is. A pásztorok védőszentjükként tisztelik.

A Szent Vendel Baráti Társaság összefogás útján betöltötte feladatát.

Jó lenne, ha városunkban további műemlék jellegű, Újszász történelmét igazoló, múltat felidéző tárgyak - melyek a városrendezési tervek megvalósításakor külön figyelmet kapnának pl. a város lakóinak többsége javaslatára és segítségével a volt piactéri nagykút - felújítása is megtörténne.

Krassóiné Gyüre Rozália

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.