Minden felnőtt volt egyszer gyerek,
és felnő majd az új gyereksereg.
Többet, s jobban törődjetek velünk,
mert eljön majd a nap, amikor mi is felnövünk.

Bródy János

 

Beszélj velem úgy, mintha felnőtt lennék!
Játssz velem úgy, mintha gyerek lennél!
Bízz bennem! Adj nekem feladatot,
Majd meglátod, milyen ügyes vagyok!

Úgy gyönyörködj a fiatalokban,
Mint akik téged folytatnak majd!
De ne a magad vágyait, emlékeit álmodd
Újra bennük: ne kényeztesd, ne ünnepeld, ne szidd,
Inkább szeresd, érdemük szerint becsüld meg őket!

Légy okos ellenállás, jó gát, tiszta meder,
Hogy növekedjenek, mint súly alatt a pálma,
Hogy önerejükkel törhessenek utat maguknak,
S ne nyelje el őket lápok iszapja, sivataghomok!

Dávid Rózsa: Gyerekek nevében

 

Az Újszászért Egyesület Elnöksége nevében köszönetet mondunk minden egyesületi tagunknak, támogatóinknak, segítőinknek, hogy 2016. június végén ismét mosolyt, boldogságot, önfeledt játékot, hasznos tapasztalatokat nyújthattunk huszonhat gyermeknek “Mosolytáborunkban”.

Köszönettel:

Együtt Újszászért Egyesület
Elnöksége

 

Picasaweb | Google Photos

 

Picasaweb | Google Photos

Fotó: Bodnárné Szabó Gabriella, Bakó Jánosné

 

 

Bükkszentkeresztről jelzett technikai okok miatt az Együtt Újszászért Egyesület 2016. június 11-re szervezett kirándulása elmarad!

A kirándulás későbbi időpontjáról értesítést küldünk. Megértésüket köszönjük.

Együtt Újszászért Egyesület
Elnöksége

 

 

 

 

 

 

Nyílt nap

 

Április 12-én Nyílt Nap keretében történt a felújított piac avatása. Avató beszédet Farkas István, a Piaccsarnok Kft. ügyvezetője mondott.

„Nagyon sok szeretettel köszöntök minden érdeklődőt a PIACCSARNOK KFT NYÍLT NAPJÁN. Külön köszöntöm Újszász Város polgármesterét és városunk képviselőtestületének tagjait.

El kell, hogy mondjam: a protokoll és a reprezentálás nem áll túlságosan közel hozzám, azonban egy cég vezetőjének esetenként vannak elkerülhetetlen feladatai. Engedjék meg, hogy néhány gondolatban egy történeti áttekintést adjak önöknek.

 

Képtár

Fotó: Fehér János

 

A PIACCSARNOK Kft. 2004-ben alakult, ennek éppen 10 esztendeje. Kezdetben grandiózus terveket szövögettünk, több száz négyzetméternyi fedett, fűthető piaccsarnokot szerettünk volna építeni. Minden évben arra vártunk, hátha megszán bennünket a JÓISTEN, és különösebb befektetés nélkül meg tudjuk valósítani tervünket.

Aztán szép lassan, véleményem szerint túlságosan is lassan rájöttünk, hogy ennek igen kicsi az esélye. A forráshiányon túl azt is felismertük, hogy egy ilyen csarnok működtetése sem megoldható feladat, a heti két alkalom a működési költségeket sem fedezné. 2010-ben a sok helyben toporgást megelégelve, a társaság néhány tagja eladta részesedését a cégben, és az akkori ügyvezető is megvált tőlünk.

Az elmúlt néhány évben szerényebb elképzelésekkel folyamatosan nézegettük a pályázati lehetőségeket, mígnem elérkezett 2013. Ekkor a Piaccsarnok Kft. a 35/2013. (V. 22.) VM rendelet alapján az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtása kapcsán, 2013. július 1-én, „Piac felújítás Újszászon” címmel nyújtott be pályázatot.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2013. november 4-i pályázatnak helyt adó határozatával a pályázat megvalósítása megkezdődött 2013. november 13-án.

Az árajánlatokat begyűjtöttük, értékeltük és megkötöttük a Vállalkozási Szerződéseket a generál kivitelezővel, a Ferro-Land Kft-vel és a műszaki ellenőrrel (Cremona Mérnöki Iroda Kft. - Cseresznyés István).

A projekt megvalósítása során megtörtént a piac teljes területének térburkolattal való lefedése, 3 db fedett, oldalról nyitott árusítóhely létesítése, egy forgalomterelő oszlopsor kialakítása, valamint 8 db fix kerékpártároló elhelyezése.

 

Képtár

Fotó: Farkas István

 

A generál kivitelező és az alvállalkozók kiválasztásánál az áron túl fontos szempont volt az is, hogy a munkák zömét helyi vállalkozások végezzék.

A több, mint 1.300 m2 térkő lerakását a CSAZO Team Kft, a gépi munkákat Gajdos István végezte.

A 32 férőhelyes kerékpártárolókat, a 46 db határoló oszlopot, a több mint 40 m2 fedett árusítóhelyet (3 db) a generál kivitelező Ferro-Land Kft. készítette.

Ezzel a beruházással nemcsak a piac került méltó körülmények közé, hanem lehetővé válik a különböző városi és egyéb rendezvények kulturált megtartása is.

Végül szeretném megköszönni minden építésben, kivitelezésben és finanszírozásban résztvevőnek a munkáját, a megjelenteknek a megtisztelő érdeklődést és egyben kívánom azt, hogy a megújult piactér szolgálja sok-sok éven át az újszászi igényeket”.

 

 

 

 

 

Sajtóközlemény

A hatékony vadgazdálkodás új típusa valósul meg Újszászon a „Tenczer Bemutató Vadfarmon”.  Tenczer Tibor újszászi vállalkozó ötletéből kiindulva született meg a terv, miszerint innovatív gazdaságfejlesztésként vadfarmot hozzon létre Újszász térségében. Mindehhez a Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület által kiírt pályázat elnyerése, az Európai Unió EMVA LEADER támogatása is hozzájárult.

Az egyedülálló helyi termék fejlesztés céljainak megvalósítására a még 2012-ben Újszász külterületén (0148/18 hrsz-on) saját erőből megvásárolt állattartó telep ad otthont. Az európai uniós támogatással létrejött bemutató vadfarm működtetése során lehetőség nyílik honos vad fajok valamint tartásuk innovatív bemutatására. A bemutatás mellett cél a vadhús értékesítése, un. „helyi termékké” történő fejlesztése.

Kapcsolatfelvétel e-mailen lehetséges: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

A projekt az Európai Unió Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósult meg.

 


 

Bemutató vadfarm Újszászon

A hatékony vadgazdálkodás új típusa valósul meg Újszászon a „Tenczer Bemutató Vadfarmon”.  Tenczer Tibor újszászi vállalkozó ötletéből kiindulva született meg a terv, miszerint innovatív gazdaságfejlesztésként vadfarmot hozzon létre Újszász térségében. Mindehhez a Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület által kiírt pályázat elnyerése, az Európai Unió EMVA LEADER támogatása is hozzájárult.

 

 

Az egyedülálló helyi termék fejlesztés céljainak megvalósításához a még 2012-ben Újszász külterületén (0148/18 hrsz-on) saját erőből megvásárolt állattartó telepre is szükség volt, mely kiváló „otthont” tud biztosítani dámszarvasok, fácánok és egyéb vadak számára. Az európai uniós támogatással létrejött bemutató vadfarm működtetése során lehetőség nyílik honos vad fajok valamint tartásuk innovatív bemutatására. A bemutatás mellett cél a vadhús értékesítése, un. „helyi termékké” történő fejlesztése. A telepen élő nagytestű vadak húsa kiválóan alkalmas pl. szalámi készítésére, a speciális helyi recept kidolgozása után a jövőben ennek fejlesztésére és megvalósítására is sor kerül.

 

De mit is nevezhetünk pontosan Vadfarmnak?

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény (Vtv.) értelmében nagyvadat zárt térben – az állatkertben történő tartás kivételével – csak vadaskertben, vadasparkban, valamint vadfarmon lehet tartani. A Vtv. 25/A. § (1) bekezdése szerint, a vadfarm vadászterületen vagy vadászterületnek nem minősülő földterületen vad élelmiszer előállítása céljából történő tartására szolgáló létesítmény. Vadfarm létesítését a vadászati hatóság engedélyezi. A vadfarmon tilos vadászni.

 

 

 

Mindennapi élet a Tenczer - Bemutató vadfarmon

A dámvad a zártkerti tartást leginkább elviselő vadunk. Gyorsan és könnyen megszelídül. Tartása rendkívül egyszerű. Nagyon kisigényű faj. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a mindennapos gondozást végző munkatársaink állatszerető és lelkiismeretes munkát végeznek. A bemutató vadfarmot szakmailag felkészült, vadfajt jól ismerő vezető irányítja. A vadfarmon jelenleg 5 istálló, számos etető, itató és az állatok számára kedvező méretű bejárható terület áll rendelkezésre. Mivel dámszarvasaink jól érzik magukat, a természetes szaporulat is biztosított. Hitvallásunk, hogy a vadak természetes életmódjához leginkább közeli tartásmóddal, szeretetben és stressztől mentesen éljenek vadjaink.

 

Elérhetőség

A bemutató vadfarm szilárd burkolatú úton megközelíthető. Az állaltok nyugalma érdekében előzetes egyeztetés és bejelentkezés szükséges a látogatás előtt.

Kapcsolatfelvétel e-mailen lehetséges: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

A projekt az Európai Unió Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapjának támogatásával valósult meg, a Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület - LEADER Akciócsoport területén.

 

 

 

 

Újszász 2016©