Nyomtatás
Kategória: Civil szervezetek
Találat: 6133

Mi is az a "4H"!

Gyermek és ifjúsági mozgalom, melynek mottója: "Gondolkozva építs kezeiddel egy egészséges, tiszta és emberi világot!"

Négy angol szó:

Head = fej
Hands = kezek
Heart = szív
Health = egészséges

rövidítése, mely jelképezi a mozgalom céljait, az átgondoltságot, a gyakorlatiasságot, a humanizált és az egészséges életgondolatot. A fiatalok vállalkozó kedvére, kreativitására, sokoldalúságára épít. A természetes gyermeki kíváncsiságra alapozva ismertet meg az élethez szükséges praktikus ismeretekkel, technológiákkal, tevékenységekkel.

Fő célkitűzése az, hogy programjai révén a közreműködő gyerekeket, fiatalokat, öntevékenységre, gyakorlatias szemléletre, környezetük és közösségük iránt felelős magatartású polgárokká nevelje.

 

Tevékenységei:

A 4H gondolat születése

1986 elején, az USA-ban Hyde Bailey olyan munkálkodást kezdett az iskolákban, amellyel bátorította a tanárokat és a tanulókat a környező természet alaposabb megismerésére és a környezeti adottságok okos kihasználására.

1902-ben, Ohióban olyan társasköröket alapítottak, ahol minden vidéki lányt és fiút szívesen láttak, hogy megvitathassák a földművelést érintő problémákat. Ugyanebben az évben Illinois államban, kukoricatermelő versenyt rendeztek a fiataloknak.

Az 1910-es években a "fiúk-lányok klubjai" iránt fokozódó érdeklődés szükségessé tette a szervezeti felépítés reformját. A mozgalmat a szövetségi földművelési tárca felügyelete és finanszírozása alá vonták. Ohióban kezdetekben a háromlevelű lóhere egyes levelei szimbolikus jelentést kaptak oly módon, hogy a levelekben kirajzolódó három H betűhöz a fej (head), a szív (heart) és a kezek (heands) szavakat kapcsolták. 1911-ben megjelent a negyedik levelecske is a lóhere jelvényen, és ezzel egy újabb H betű, amely health-re, az egészségre utal. 1924-ben bejegyezték a 4H rövidítését, hivatalossá vált az elnevezés: "4H klub".

Egy idő után, a 4H körök a gyakorlati problémák megoldására, a szakmai képzés, a rendszeres mezőgazdasági alapismeretek oktatására szakosodtak. Így vált lassan a 4H alapelvévé a "Learning by doing", a "csinálva tanulás".

Kerülték a hagyományos osztálykeretekben történő oktatást, függetlenül attól, hogy a 4H munka egy részét iskolában vagy iskolán kívül teljesítették-e. Megindultak a tanulmányi kirándulások és kurzusok. Létrejöttek a kiállítási, egészségügyi és barkácsoló körök azzal a céllal, hogy a klubhoz tartozás időtartamát meghosszabbítsák.

Az egyre szélesebb körű és szerteágazó tevékenységet már nem tudták a tanítók és önkéntesek irányítani. Fokozatosan kiépült a fizetett tanácsadók közreműködésére alapuló szervezet, amely ma is az amerikai 4H mozgalom legfőbb támasza.

A mozgalom igen gyorsan terjedt világszerte. Európán kívül Közép- és Dél-Amerikában, egyes távol-keleti, valamint afrikai országokban. 1965-ben 4H típusú klubok 76 országban működtek, több mint 4 millió taggal. 1991-ben pedig már 98 országban, kb. 10 millió taggal.

A 4H gondolat Magyarországon

Az 1990-es években kezdődött el a 4h gondolat megismertetése és a társadalmi igények felmérése hazánkban. A mozgalom eszméje, értékei a megújuló magyar társadalom, közoktatás útkeresésének időszakában reális alternatívát jelenthetnek gyermekközösségek, ifjúsági csoportulások számára.

A szabadidőben végzett munka, az önkéntes szerveződés, az ökológiai gondolkodás és az egyéni autonómia olyan értéke a 4H mozgalomnak, amelyek nagy érdeklődést váltanak ki a gyerekek és a felnőttek körében.

Az Agrár- és Falusi Ifjúsági Szövetség (AGRYA) 1990-ben kezdte el - a finn és amerikai tapasztalatok alapján - a 4H mozgalom honosítását. A honosítási munkába bekapcsolódott az Iskolafejlesztési Alapítvány, s néhány agrár- és pedagógusképző intézmény. 1991. decemberében 12 klub alakította meg - egyelőre az AGRYA tagszervezetként - a Magyarországi 4H Klubok Szövetségét.

Az eddigi létrehozott 4H klubok 8-14 éves fiúkból és lányokból, vállalkozó kedvű patronáló felnőttekből (pedagógusok, szülők, agrárszakemberek, kézműves mesterek) szerveződtek. A klubok egyaránt megtalálhatók a kistelepülések általános iskoláiban, nevelőotthonokban, városi általános iskolákban, közművelődési intézményekben.

A 4h Szövetség vállalja a mozgalom tartalmával azonosuló, újító szándékú, az elszigeteltségből kilépni akaró közösségek támogatását, megfelelő szakmai segítséget kíván nyújtani, felvállalja a klubok országos, regionális érdekérvényesítését.

A 4H tevékenység központi finanszírozásához a klubok képviseletében közreműködik hazai és nemzetközi pályázatok készítésében, információs bázist épít ki, és működtet a klubok munkáját segítendő. Ezt szolgálja az 1994-ben alapított Magyarországi 4H Alapítvány is.

A program természetéből fakadóan egyedi utakon, a helyi közösség által megválasztott módon és tartalommal alakulhatnak meg a klubok. Van közművelődési intézmény, ahol kézművességgel foglalkozó spontán módon szerveződött kiscsoportok alakítottak önálló csoportot. Akad környezetvédő csoport, biotermelő kisközösség, új koncepcióval induló falusi iskola a 4H eszméjét felvállalók körében.

Lényegesnek tartjuk, hogy a klubok összetartó erőt, közösségi élményt nyújtó eseményeket szervezzen. A legfontosabb azonban az, hogy akkor válhat igazán progresszív hatásúvá a 4H Magyarországon, ha érvényesíteni tudja lehetséges tevékenységi körében alapelveit, vagyis

A 4H program egyik célja, hogy a gyerekekben kialakuljon a környezetért felelős magatartás. Ismertessük meg a fiatalokat a környezeti problémák rendszerével, és lássuk el őket a problémák megértéséhez és kezeléséhez szükséges természettudományos és társadalmi ismeretekkel. A 4H filozófia alapján a környezetvédelmi szemléletnek, a környezeti nevelésnek az iskolai tanórákon kívüli mindennapok gyakorlatában kell megvalósulnia.

Rajtunk múlik, sikerül-e az utánunk jövő nemzedékeknek egy "zöld" világban élni a "kék" bolygón.

 


Működés dokumentumai

Elnökségi tagok:

 

Letölthető dokumentumok:

 


Mi történt eddig?

Városunkban, 1994-ben alakult meg a Magyarországi 4H Klubok Szövetségének támogatásával az Újszászi 4H Egyesület. Ebben az évben az Országos Szövetség itt rendezte meg I. Országos Konferenciáját, melynek fővédnöke Göncz Árpád, akkori köztársasági elnök úr volt. A helyi középiskolában megtartott konferencián közel félszáz település klubjainak delegált tagjai, neves előadók, az AGRYA és az Iskolafejlesztési Alapítvány képviselői elemezték a szervezet jelentőségét, értékeit, hazai adaptációjának helyzetét, oktatáspolitikában betöltött szerepét. Tartalmas, értékes együttgondolkodás volt a felnövekvő nemzedék még sokoldalúbb, életközelibb nevelése érdekében.

Ekkor, s azt követő néhány évben, a magyarországi klubok szövetségének munkájába aktívan bekapcsolódtunk. Több konferencián, tapasztalatcserén vettünk részt. Finnországi diákokat fogadtunk, németországi cserekapcsolatokra kaptunk lehetőséget.

Az Újszászi 4H Egyesület megalakulásának idején az alábbi klubok működtek városunkban:

Alapító tagjaink, támogatóink megalakuláskor:

Dr. Baky Endre, Petrik Ferenc, Rózsa György, Szabó Győzőné, Bodnárné Szabó Gabriella, Bogárné Simon Klára, Fehérné Szekeres Zsuzsanna, Fehér János, Barta Imréné, Szabóné Balogh Etelka, Agócs Frigyesné, Petrik Ferencné, Némethné Varga Edit voltak többek között.

A sokszínű, többféle tevékenységet végző klubok gazdaságilag önállóan, öntevékenyen és aktívan működtek. Kiállításokat, ünnepségeket, versenyeket szerveztünk, hirdettünk, valósítottunk meg. Jelentős szerephez jutott a néphagyomány, népszokás ápolása, a környezet- és természetvédelem, mezőgazdasági tevékenység, kisállat gondozás, szabadidő hasznos eltöltése, egészséges életmódra nevelés.

Pár éve, már csak két klub működik aktívan, az óvodai, s a sportcsarnoki. Az óvodai intézményegység Helyi Nevelési Programjába is szerepelnek a 4H alapelvei, tevékenységkörei, itt nagyon aktív, tartalmas 4H-s "élet" folyik. A Városi Sportcsarnokban az egészséges életmód, szabadidő hasznos eltöltése, s a sport jegyében szerveződik a klub élete. Taglétszámunk évek óta 180-200 fő, amit főként óvodások és szüleik, az óvodai intézményegység alkalmazottai, sportoló fiatalok, patronáló felnőttek alkotnak.

Legutóbb, 2004-ben szerveztünk regionális környezet- és természetvédelmi vetélkedőt. 2007-ben a Szolnoki Kamasztanyával közösen vettünk részt egy civil szervezetfejlesztést célzó pályázaton. Folyamatosan nyújtunk be pályázatokat a Wesselényi Miklós Sport Közalapítványhoz, a Nemzeti Civil Alapprogramhoz, Aranyág Alapítványhoz, hogy rendezvényeink, tevékenységeink minél eredményesebbek, sikeresebbek legyenek. Rendszeres erkölcsi és anyagi támogatást kapunk az önkormányzattól és az Újszász és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezettől, s sok-sok patronálótól.

2007. májusában a Szolnok Városi Bíróság törvényességi vizsgálatot végzett az Egyesületnél. A vizsgálat kapcsán készítettünk és fogadtunk el módosításokkal egybeszerkesztett új Alapító okiratot, Szervezeti és Működési Szabályzatot, s választottuk meg az elnökségi tagokat.

Az Újszászi 4H Egyesületnek jelenleg három tiszteletbeli tagja van: Petrik Ferenc, Fehérné Szekeres Zsuzsanna, Bodnárné Szabó Gabriella.


Mi történik napjainkban?

2009. augusztus 25-én az elnökségi ülésen, a tagok 80%-os részvételeivel az alábbi napirendi pontokról esett szó:

A tájékoztatókat, feladatterveket az elnökség tagjai egyhangúlag elfogadták.

Elnökségi munkaértekezletet tartottunk a további pályázati lehetőségek ismertetése, az 1 % igényléséhez kapcsolódó teendőkre, a civil fórumon való részvétel tapasztalataira, a tagdíj befizetés lebonyolítására vonatkozóan. A megállapításokkal, cselekvési tervvel minden résztvevő (3 fő) egyetértet.

A 4H alaptevékenységi körében fontos szerepet kap az egészségtudatosságra, egészséges életmódra nevelés. Ezen gondolat jegyében javasolta az egyesület elnöke, hogy az óvodai klub hirdesse meg a Kézmosás Világnapja projektet, melyhez projekt tervet is készített. A programot sikeresen, eredményesen megvalósították a gyerekek aktív részvételével, a szülők és védőnők bevonásával.

::---::

A Madarak, fák napjához kapcsolódóan óvodai klubunk változatos programokat szervezett. Volt természetjárás, madár les, rajz és bábkészítési verseny, természetfilm vetítés, könyvgyűjtés, a Mi madaraink album készítés. A gyermekeknek sok-sok élményben volt része, s ismereteik bővítése mellett, az élővilág szépségének felfedezésére, környezetvédelemre is neveltünk.

2009. június 15-19-ig, immáron 3. alkalommal szervezzük meg az Erdei óvodát, tábort óvodásoknak, iskolásoknak a Parkerdő árnyas fái alatt. Izgatottan tervezzük a programokat, tevékenységeket, hogy élvezetes, feledhetetlen élményekkel gazdagodjanak a gyerekek ezen a nyáron is. Természetesen kiemelt figyelmet fordítunk a természet- és környezetvédelemre, kismesterségekre, szabadidő hasznos eltöltésére, s az egészséges életmódra. Jelentkezni az Erdei óvodába, táborba az óvónéniknél, s a Bajcsy-úti óvodában Juhász Betti óvodatitkárnál lehet, 2009. június 12-ig, illetve bővebb információ is itt kérhető. Reméljük szervező munkánk, s támogatóink segítségével sikerül tartalmas, érdekes, vidám nyári programot kínálunk.

2009. március 16-án az Újszászi 4H Egyesület megtartotta éves rendes közgyűlését, ami ismételt összehívással 17 órakor vált határozatképessé.
A közgyűlés az alapszabálynak, működési rendnek megfelelően, előírás szerint zajlott le. Szabóné Balogh Etelka elnök ismertette:

A megjelentek az alábbi mérleget, pénzügyi beszámolót, valamint az értékelést és a programtervet tartózkodás és ellenszavazat nélkül elfogadták.

2009. február

A 4H Egyesület Óvodai klubjának egyik kiemelt tevékenységi köre a néphagyomány, népszokásápolás, valamint a természet- és környezetvédelem. Ezen gondolatok jegyében madáretetőket helyeztünk ki, s folyamatosan gondoskodunk a kis madarak etetéséről.

A Farsangi néphagyomány kapcsán könyvekből, képekről megismerkedtek a gyermekek a hagyományokkal, busójárással, télkergetéssel.

Felnőtt segítők, Id. Zakar Józsefné, Zakarné Papp Csilla és Zakar József a Hamupipőke csoportot, valamint Kocza Antalné a Hófehérke csoportot a herőce sütés fortélyaiba avatta be a gyerekeket, akik komatállal kedveskedtek pajtásaikkal.

Természetesen volt maszkabál, farsangi mulatság, ahol a kiszebáb égetést népi rigmusokkal, mondókákkal kísérték a résztvevő gyerekek, felnőttek.

2009. január

A 4H Egyesület 2009. január 27-én megtartott elnökségi ülésén határozott:

A javaslatokat, határozatot - az elnökség minősített többségben jelenlévő tagjai - elfogadták.

2008. november 12-én megtartott elnökségi ülésen a felajánlott személyi jövedelemadó 1%-hoz kapcsolódó adminisztratív feladatok problémáiról tájékoztatta az Elnök a jelenlévőket. Ezután a Városi Sportcsarnok klub életéről hangzott el rövid beszámoló, melynek legfontosabb eleme, hogy a tevékenységekben a versenysport mellett a tömegsport jelleg is megjelenik. Fehér János tájékoztatta az elnökséget legutóbbi pályázatáról is. Ezt követően, a még ebben az évben elköltendő támogatások felhasználásáról döntött az elnökség. Az óvodai 4H klub tagjai folyamatosan gondozzák a csoportokban levő kisállatokat, s mindenhol van az évszaknak megfelelő élő, illetve természetsarok.

2008. november 15-én pedig, az egészséges életmódra és a szabadidő hasznos eltöltésére nevelés keretében Családi Sportnap megrendezésére került sor. A vidám, mozgásos játékokban, versenyekben érdeklődéssel, lelkesen vettek részt kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek. A versenyzők jutalma finomabbnál - finomabb gyümölcs volt. A program végén azért csokit is osztott Micimackó, amit az Egyesület támogatásával vásároltunk meg.

További részletek és képek: Micimackó sportnap 2008

2008. augusztus 25-én megtartott elnökségi ülésen a Nemzeti Civil Alapprogramhoz benyújtott eredményes pályázaton nyert 160.000 Ft felhasználásáról döntöttek a jelenlévők. Az összeget fénymásoló, irodaszer és pénzügyi támogatás vásárlására fordítja az Egyesület. A pályázati támogatás nyomán, az Egyesület zavartalanabb működése válik biztosítottá.

Fehér János, mint az elnökségi pályázat figyelője és készítője tájékoztatta a jelenlévőket az újabb lehetőségekről. A Wesselényi Miklós Sport Közalapítványhoz benyújtani kívánt pályázatot az egészséges életmód, a szabadidő hasznos eltöltése alapelvek alapján, az elnökség minden tagja támogatta.

Szabóné Balogh Etelka a törvényes vizsgálat nyomán előírtak végrehajtásáról, eredményeiről, a hiánypótlásról, további bejelentési kötelezettségekről tájékoztatta a jelenlévőket. A tájékoztatást az elnökség elfogadta.

Programok:

Parkosítás

Egyesületünk elnökségének tagjai között a 4H-s tevékenységi körökhöz kapcsolódóan, egészséges szellemű feladatelosztási, vállalási rendszer alakult ki. Szacskó József alelnök érdeklődésének, beállítottságának megfelelően a természet- és környezetvédelemre, környezet esztétikumának alakítására és ápolására, valamint a táboroztatásra, s ezen belül a szabadidő hasznos eltöltésére fordít kiemelt figyelmet.

Így segített abban, hogy az óvodai csoportok úgymond örökbe fogadjanak egy-egy fát, illetve kezdeményezte a sövény és takarónövényzet telepítését a Bajcsy-úti óvodaépület környékén. A sövényhez a mályvacserjét, a takarónövényzetet Ő és Földi Béla patronálónk, külsős segítőnk ajánlotta fel. A közhasznú foglalkoztatottakkal vállvetve kivette a részét a munkából.

Bogárné Simon Klára az általános iskola előtti terület parkosítását szervezte meg. Elnökségi tagunk munkája nyomán gyerekek, szülők, pedagógusok serénykedtek együtt azért, hogy a Vörösmarty Mihály Tanulmányi és Sportalapítvány által megvásárolt szebbnél-szebb díszcserjék impozánssá tegyék az iskola környékét.

2007. évi mérleg
 
         
         
ESZKÖZÖK (AKTÍVÁK) 2006 2007
      eFt eFt
         
A. Befektetett eszközök 0 0
  I. Immateriális javak 0 0
  II. Tárgyi eszközök 0 0
  III. Befektetett pénzügyi eszközök 0 0
         
B. Forgóeszközök 453 213
  I. Készletek 0 0
  II. Követelések 0 0
  III. Értékpapírok 0 0
  IV. Pénzeszközök 453 213
   
Eszközök összesen 453 213
   
FORRÁSOK (PASSZÍVÁK)  
     
C. Saját tőke 453 213
  I. Induló tőke/Jegyzett tőke 1 1
  II. Tőkeváltozás/Eredmény 267 452
  III. Lekötött tartalék 0 0
  IV. Tárgyévi eredmény alaptevékenységből
(közhasznú tevékenységből)
185 -240
  V. Tárgyévi eredmény vállalkozási tevékenységből 0 0
     
D. Tartalék 0 0
     
E. Céltartalékok 0 0
     
F. Kötelezettségek 0 0
  I. Hosszú lejáratú kötelezettségek 0 0
  II. Rövid lejáratú kötelezettségek 0 0
         
Források összesen 453 213

2008. május 29-én közgyűlést tartottunk, a jelenlévők egyhangúlag elfogadták a 2007. évi mérleget, közhasznúsági jelentést, 2008. évi munkatervet.

2008. június 16 -21-ig megszerveztük, immáron 2. alkalommal az Erdei Óvodát és tábort. Közel 130 gyermeket, tanulót érintett a program. A gyönyörű erdei környezet záloga volt a természet- és környezetvédelmi nevelésnek, az ember és a természet kapcsolatának humanizálásához, a természet szépségeinek felfedezéséhez. Ősi kismesterségek, kézműves foglalkozások egész sora tarkította a programot. A szabadidő hasznos eltöltésére napi kiemelt programokat szerveztünk, volt bábelőadás, zenedélelőtt, tűzoltósági bemutató. Az egészséges életmódra neveléshez sport- és versenyjátékokat, focibajnokságot szerveztünk és volt lábtoll-labda bemutató is.

 


 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.