Nemrégiben még csak vágyálom volt az újszászi polgárőrök számára egy fiatalabb, korszerűbb személygépkocsi, melyre a folyton javításra szoruló régit szerették volna lecserélni.

A napokban viszont nagy örömükre, a megyei rendőr-főkapitányság felajánlásának köszönhetően, pár éves, a szolgálatból kivont, Opel Astra típusú gépkocsihoz jutottak.

Ennek ellenére továbbra is figyelik a pályázatokat, hogy még egy teljesen új autót is beszerezhessenek.

 

A régi-új autó (Fotós: Mészáros János)

 

Írta: Kovács Berta

Forrás: szoljon.hu

 

Immár a magasból is szemmel tarthatják Újszászon az esetlegesen rosszban sántikálókat. A városi polgárőr-egyesület munkáját ugyanis ezentúl kamerával ellátott drón is segíti. A repülőeszköznek nemcsak a város közbiztonságának erősítésében vehetik hasznát, de a környező erdők és a halastó megóvásában is.

– Nagyon örülök, hogy sikerült ezt a drónt megvásárolnunk – hangsúlyozta Konka Csaba, a polgárőr-egyesület elnöke.

– Célul tűztem ki, hogy a technikai hátterünket felfejlesszük, eszközeink ugyanis nagyon elavultak voltak. Az elmúlt két évben pályázati forrásokból, az önkormányzattól és a megyei szövetségtől kapott támogatásokból ez sikerült is.

– A drón jó szolgálatot fog tenni­ a település közbiztonságának megerősítésében, rendezvények biztosításánál. Vannak is olyan embereink, akik rendelkeznek a vezetéséhez szükséges engedéllyel.

Az elnök elmondta, hogy elejét vegyék a falopásoknak, szeretnék ellenőrzés alá vonni a Parkerdőt is.

Amellett pedig közvetlenül ott a halastó – a Holt-Zagyva –, amit egyúttal szintén figyelni tudnak. Kötöttek is együttműködési­ megállapodást a helyi horgászegyesülettel.

– Csábító, hogy környezetünkben nagyon szép erdők vannak, ezek pedig olyan értéket képviselnek, amit mindenképp szeretnénk megőrizni a későbbi generációk számára.

 

A drón és az irányítóeszköz (Fotós: Kovács Berta)

 

– A rendőrséggel és az erdők tulajdonosával, a Nefaggal együttműködve dolgozunk azon, hogy megakadályozzunk az illegális fakivágásokat. A helyi rendőrőrsön hetente egyeztetünk a teendőkről a szászbereki és zagyvarékasi polgárőrség vezetőjével is – mutatott rá Konka Csaba.

Paplanos Tibor, az újszászi Szabadság Horgász Egyesület elnöke is nagy segítségnek tartja, hogy drón is segíti őket a halőrzésben.

– A mi horgászaink általában betartják a szabályokat, de közvetlenül az út mellett van a holtág. Könnyen megközelíthető, így sokan próbálkoznak ott érvényes területi engedély nélkül halat fogni.

– Mivel nagy területről van szó, egyszerre nem tudnak ott lenni mindenütt az ellenőrök – nyilatkozta az elnök. A drón persze lebuktathatja, hol rejtőznek gyanús pecások.

 

Konka Csaba elnök (balról) mutatja a drónt Joó Albert, Geréné Magyar Mária és Kolozsi Ferenc vezetőségi tagoknak. (Fotós: Kovács Berta)

 

Kiváló eszköz

– Nagy felbontású videót és fényképet is tud rögzíteni a drón – ecsetelte az eszköz előnyeit a vezetői vizsgával rendelkező Kasza Péter.

– Az élő­képet pedig látni az irányítón, egy okostelefonon vagy táblagépen keresztül. A kamerája háromtengelyű stabilizátorral van szerelve, így mindig előre néz, és ha a szél dobálja is a masinát, akkor sem rázkódik a kép.

– Kettő-négy kilométer a hatótávolsága időjárástól függően. Két GPS-t használ. Beprogramozható előre is az útvonala. Rögzít minden információt, így visszakereshető az is, milyen időpontban merre járt és ott milyen műveletet végzett.

Írta: Kovács Berta

Forrás: szoljon.hu

 

Egyesületünk március hónapban kirándulást szervezett tagjai részére Budapestre, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és a Liszt Ferenc repülőtérre.

Hosszasan gondolkodtunk, hogy hová is vigyük kirándulni tagjainkat, hiszen Magyarországnak annyi csodálatos helye van, amit egy gyermeknek látnia kell, és ahová sajnos ilyen szervezett kirándulások nélkül nem tudna eljutni. Ezért is esett a választásunk a budapesti állatkertre, és ha már Budapesten vagyunk, akkor a Liszt Ferenc repülőtérre.

 

 

 

Első utunk ezen a csodálatos tavaszi napon az állatkertbe vezetett, ahol 7 kontinens állati érdekességeit láthattuk 11 hektáron. Találkozhattunk több mint 8000 különleges állattal egy páratlanul lenyűgöző műemléki kertben. Felejthetetlen volt, de sajnos nagyon hamar tovább kellett mennünk, hiszen már vártak vezetőink a repülőtéren, ahol újabb izgalmas órákat tölthettünk el. Csak kapkodtuk a fejünket, hiszen itt tudtuk meg, hogy a Liszt Ferenc repülőtér egy önálló kisváros a nagyvárosban, saját kutakkal és vízművel, víztisztítóval, hőerőművel, valamint azt is, hogy egy repülőgép leszállásától egy századnyi ember dolgozik másodpercre pontos koreográfia szerint azon, hogy 30 perc múlva újra felszállhasson.

Láttuk a fel és leszálló repülőket, a futópályák fényeit, a radarokat, az irányítótornyot és a tűzoltóbázist is közvetlen közelről.

A gyerekek és a biztonságukért felelős felnőttek szerint is fantasztikus élmény volt.

Az iskolába visszatérve, még napokig a kirándulásról beszéltek a gyerekek. Ezt az élményt kézműves foglalkozásokon színes, csodálatos képekben meg is örökítették.

A továbbiakban is igyekszik egyesületünk ehhez hasonló kirándulásokat szervezni, hiszen (legnagyobb bánatunkra) most mindenkit nem tudtunk elvinni.

De miért is kellenek az ilyen, és ehhez hasonló kirándulások? Ennek több oka is van:

 • a gyermekek jól érezzék magukat
 • ismeretlen tájakat járjanak be - Ha a gyerekek megismerik hazánk nevezetességeit, jobban fogják szeretni szülőföldünket, oltalmazzák, büszkék lesznek rá.
 • a kellemes körülmények között szerzett élmények maradandóak lesznek, felidézése visszahozza az emlékeket, a hangulatot, az együttlét örömét
 • sok szép tájat, épületet láthatnak, egy-egy tájhoz kapcsolódó eseményt, jelentős irodalmi, történelmi személyt, tudósokat, művészeket „ismerhetnek meg”, tehát bővülnek a világról alkotott benyomásaik

Vagyis, miközben szórakoznak, jól érzik magukat, gyönyörködnek a sok szépségben, gyarapodnak ismereteik, gazdagodik egyéniségük, lelkiviláguk.

A 4H Egyesület tehát igyekszik továbbra is segíteni az újszászi gyerekeket ebben a lelki kibontakozásban, tudásuk gyarapításában, hogy felnőve hasznos tagjai legyenek a társadalomnak.

A kirándulás megvalósításához felhasználtuk a NEA-UN-SZ-0547 pályázaton nyert 340000 Ft támogatást.

Pomázi Melinda
4H Egyesület elnöke

 

 

4H-s kirándulás Budapesten gyerekszemmel

2018.03.28-án ellátogattunk Budapestre az Állat-és Növénykertbe illetve a Liszt Ferenc repülőtérre. Körülbelül 3 órát töltöttünk el az állatkertben, ahol sok érdekes, szép és szerintünk furcsa állatot láttunk. Hosszas nézelődés után összegyűltünk a megbeszélt időpontban a bejáratnál s folytattuk utunkat busszal a következő megállónkra, ami nem más volt, mint a Ferihegy.

Ott 5 órát voltunk. Ahol várakoztunk, felülhettünk már nem használatban lévő, kiállított repülőkre. Egyszer csak jött a „reptéri” busz, hogy beavasson minket a kulisszatitkokba, de előtte elmentünk egy ellenőrző pontra, és átestünk egy olyan vizsgálaton, mint az igazi utasok, ami nagyon izgalmas volt. Részesei lehettünk annak is, ahogyan a gépek fel-le szállnak illetve az utasok is. Sok érdekes információval és élménnyel gazdagodtunk.

Köszönjük a lehetőséget és a felejthetetlen napot a 4H Egyesületnek! Köszönjük, azt is, hogy újabb különleges helyre juthattunk el, és hogy a kirándulás végére több gyerekben felmerült, hogy pilóta, vagy stewardess legyen felnőtt korában.

Patkó Fanni 7.b

 

A Szabadság Horgász Egyesület által forgalmazott,
horgászatra jogosító okmányok és azok díjtételei, egyéb díjak

 

Alapokmányok és tagdíjfizetések (a díjak forintban értendő, adómentes bruttó összegek):

 

  felnőtt férfi
(18-69 év)
felnőtt
(70 év felett)
felnőtt női
(18-69 év)
ifjúsági
((12)-18 év)
gyermek
(3-15(3) év)
állami jegy (1) (2) 2.000 mentes 2.000 2.000 mentes
fogási napló 200 200 200 200 200
szövetségi díj (bélyeg) 2.000 1.000 1.000 1.000 mentes
tagdíj 3.000 1.500 3.000 3.000 mentes
összes alap: 7.200 2.700 6.200 6.200 200

 

Megjegyzések:
(1) Az előző tárgyévi fogási napló határidőn túli vagy hibásan kitöltött leadása nyomán +2.000,- Ft díj fizetése jogszabály alapján előírt kötelezettség. A díj megfizetése a mentességgel érintettekre (gyermek, 70 év feletti, fogyatékkal élő) is vonatkozik!
(2) Az értelmi- (hozzátartozó vagy gyám felügyeletével), mozgásszervi- vagy hallási fogyatékkal élő, a vak vagy gyengénlátó személy mentes az állami jegy díjának megfizetési kötelezettsége alól. A jogosultságot a területileg illetékes kormányhivatal (JNSZ Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály – 5000 Szolnok, Vízpart krt. 32.) halászati felügyelője által kiállított végzéssel lehet igazolni (mely öt évre szól).
(3) A 2013. évi CII. törvény 40. § (3) bekezdés alapján gyermek horgász: Hároméves kortól az adott év december 31. napjáig a 15. életévét be nem töltött személy.

 

Területi engedélyek (az engedély árak forintban értendő, adómentes bruttó összegek):

 

  felnőtt férfi
(18-69 év)
felnőtt
(70 év felett)
felnőtt női
(18-69 év)
ifjúsági
((12)-18 év)
gyermek
(3-15(1) év)
Szászberki Holt- Zagyva / éves 29.000 14.500 14.500(2) 14.500 3.000
Zagyva-Tarna / éves 9.000 4.500(2) 4.500(2) 4.500 2.500(3)
Zagyva napijegy 1.000
Jászsági-főcsat. + 28-as csat. / éves 7.500 -- -- --
Millér-csat. + 28-as csat. / éves 7.500 -- -- --
Össz. csatornák (Jászsági, Millér, 28-as, egyéb) + (alsó) Zagyva (4) / éves 17.000 -- -- --
Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége / Ált. területi eng. / éves 22.000 14.000(2)
(65 év felett)
14.000(2) 14.000 --
Tisza folyó és mentetlen holtágak /
éves
17.000 -- -- -- --
Tápió 2016-tól nem forgalmazunk; váltható: Nagykáta, Tápiógyörgye településeken

 

(1) Hároméves kortól az adott év december 31. napjáig a 15. életévét be nem töltött személy.
(2) A kedvezményes ár egybotos horgászatra jogosít!
(3) A gyermekjegy összevont, a Tisza Horgász Egyesület kezelésében lévő vizeken jogosít horgászatra.
(4) Az alsó zagyvai szakasz érvényességi területe: a Zagyva tiszai torkolata és a zagyvarékasi közúti híd között.

 

Egyéb:

 • horgászigazolvány tartótok: 400,- Ft;
 • horgászigazolvány keményfedeles tokkal: 600,- Ft;

 

Egyéb díjtételek (a Szabadság Horgász Egyesület közgyűlési döntései értelmében):

 • Újszászi Zagyva-holtág (Szászberki-holtág)
  új belépő által fizetendő egyszeri díj: 10.000,- Ft;
  (e díjtétel vonatkozásában 50%-os díjkedvezmény női, ifjúsági és 70 év feletti horgászok esetében; gyermek díjmentes);
 • Újszászi Zagyva-holtág (Szászberki-holtág)
  társadalmi munka (2 nap) megváltás díja: 5.000,- Ft/fő/nap;
 • Újszászi Zagyva-holtág (Szászberki-holtág) napijegy:
  • nappali napijegy: egész évben (kivéve telepítés utáni általános tilalom és azt követő 7 naptári nap), horgászatra 6.00 – 21.00 óra között jogosít: 3.000,- Ft;
  • éjszakai napijegy: május 1. és október 31. között (kivéve telepítés utáni általános tilalom és azt követő 7 naptári nap), kizárólag péntekről szombatra vagy szombatról vasárnapra éjszaka, 19.00 – 6.00 óra között jogosít horgászatra: 3.000,- Ft.
 • napijegy váltható:
  Sipos csárda: 5052 Újszász, Zrínyi út 2.; nyitva:H-V: 6.00 – 21.00 óra.

 

Újszász, 2018. február 3.

Szabadság Horgász Egyesület Vezetősége

 

2018. évi horgászengedélyek váltása
Szabadság Horgász Egyesület

 

Február hó: Március hó:
02. 03. (szombat) 14.00 – 16.00 óra 03. 06. (kedd) 17.00 – 18.30 óra
02. 06. (kedd) 17.00 – 18.00 óra 03. 10. (szombat) 14.00 – 16.00 óra
02. 20. (kedd) 17.00 – 18.00 óra 03. 20. (kedd) 17.00 – 18.30 óra
       
Április hó: Május hó:
04. 03. (kedd) 17.00 – 18.30 óra 05. 03. (csütörtök) 17.00 – 18.00 óra
04. 14. (szombat) 14.00 – 16.00 óra 05. 15. (kedd) 17.00 – 18.00 óra
04. 17. (kedd) 17.00 – 18.30 óra 05. 29. (kedd) 17.00 – 18.00 óra
       
Június hó: II. félév:
06. 12. (kedd) 17.00 – 18.00 óra Július 10. (kedd) 17.00 – 18.00 óra
06. 26. (kedd) 17.00 – 18.00 óra    

 

Helyszín: Művelődési Ház (5052 Újszász, Szabadság tér 1.), bal oldali bejárati ajtó

(Előre nem tervezhető események miatt a változtatás jogát fenntartjuk - piros színű dátum! Megértésüket köszönjük!)

 

2017. október 12-én az Újszászi 4H Egyesület kirándulást szervezett a szolnoki repülőmúzeumba, a RepTár-ba. Ez a múzeum egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely, ahol a már nem használatos, restaurált gépek mellett számtalan interaktív eszköz kínál különleges élményt, jó szórakozást a látogatóknak, a kalandra vágyóknak.

Iskolánkból 98 tanuló, egyesületi tag és 10 felnőtt vett részt ezen az izgalmas, rendhagyó programon.

Kirándulásunk elején három csoportban három idegenvezetővel körbejártuk a múzeum területét. Számtalan érdekességet tudhattunk meg szakavatott segítőinktől, akik kedvesen és türelemmel válaszoltak az érdeklődő kérdésekre a hatalmas repülőkkel és a repüléssel kapcsolatban.

 

 

A kiállítás területe hatalmas. Bejárni bizony fárasztó volt, de a játszótéren, a hangárban és az akadálypályán új erőt merítettek gyermekeink, és nem egy délutánt, de egy egész napot is szívesen maradtak volna, ezen az izgalmas, különleges helyen.

Öröm volt nézni, boldog mosolyukat, vidámságukat, csillogó szemeiket.

Egyesületünk, a kiránduláson üdítővel és csokival vendégelte meg lelkes tagjait.

Köszönjük az élményt a RepTár vezetőjének, munkatársainak valamint Konka Csabának, aki segítségünkre volt az időpont egyeztetésében, és aki önkormányzati képviselői fizetéséből 20 000 Ft-ot ajánlott fel a kirándulás megszervezésére és lebonyolítására.

Pomázi Melinda
az Újszászi 4H Egyesület elnöke

 

Újszász 2016©