1940-től az 1950-es évekig 

Újszászon 1945 előtt két Hangya szövetkezeti bolt üzemelt (Kishangya és Nagyhangya). Magánboltok száma 10, ebből Tüzép kettő, nyolc pedig vegyesbolt. 

Vendéglátó egységek italkimérők illetve kocsmák voltak, ezek száma 10-12 volt. 

Szolgáltatóegységekkel el volt látva a település, hiszen működött cipész, órás, női-férfi szabó, fodrász, asztalos, lakatos, esztergályos, fényképész, kéményseprő, kovács, festő–mázoló. 

A magánboltokat üzemeltették: Vágó István, Vágó János, Mucza Béla, Remecz János, Hájas László, később fia Károly, Konka János, Heringer István, Csikla Mihály, Szabó Béla. 

Tüzelő árusítással foglalkozott Weiner Jenő, Nagy Sándor és Vágó István. 

Vendéglátó egységeket, kocsmákat üzemeltették: Varga József, Mózer Rezső, Vígh Gábor, Úri Kaszinó az Árpád utcában, Gazdakör. Vágó Bálint, Molnár Mihály (Kotorász), Kaló András, Id. Kaló József, Utasellátó, Partizán kocsma Antal István. 

A háború után az akkori felmérések szerint minden második utcában volt zugkimérés. 

Ruházati cikkek kereskedelmével Fischer úr, Szabó Béla és Vágó István foglalkozott. 

Húsboltok: Bakó István, Molnár Károly, Veres Albert, Varjú János, Barta Józsefné Jolánka néni. 

Pékek: Molnár András, Kulcsár Imre, Bálint Gyula, Antal Mátyás. 

Cukrász: Jánosi József. 

Borkimérő volt Kovács Géza (Rózsa). 

Fényképész: Balogh Imre. 

 

1950-től 2002-ig, az ÁFÉSZ megszűnéséig 

A kereskedelemben az 1950-es évekig működtek a magánboltok, majd az államosítás után fokozatosan megszűntek, vagy átvette az 1946-ban megalakult földműves-szövetkezet. Vagy bérbe vette az üzlethelyiséget, vagy megvásárolta azt. 

A szövetkezeti bolthálózat kiépítése 1958-tól vette kezdetét. Elsőnek a hangya szövetkezeti boltok átvételével és korszerűsítésével kezdődött, majd a magánboltok átalakításával, átszervezésével, korszerűsítésével folytatódott. Új egységek építésére 1968 után került sor, amikor is a földműves-szövetkezet átalakult Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezetté. 

Ekkor kezdtük építeni a cukrászdát, amely aztán a fiatalságnak adott szórakozási lehetőséget, kialakult az étterem, a jelenlegi Fecske vendéglő, Iparoskör, Vasutaskör, élelmiszerboltok is épültek, kiépült a tüzép telep, ahol tüzelőanyagot és építőanyagot is lehetett vásárolni, a gáz cseretelep, az olaj- benzinkút, a szolgáltatóház, a szikvíz üzem és az autógumi centrírozó. 

Az 1980-as években az ÁFÉSZ 25 kereskedelmi egységgel rendelkezett. Kereskedelmi egység 14, vendéglátó 6, szolgáltató 2, felvásárlás 2, és szállítás 1. A 14 kereskedelmi egység az áruház megépítése után 8-ra csökkent. 

250 dolgozó volt, igen sok házaspár és család dolgozott az ÁFÉSZ egységeiben. 

A rendszerváltás után a szövetkezeti boltok fokozatosan megszűntek, majd eladásra kerültek. 

A két áruházat a Szolnoki ÁFÉSZ vásárolta meg, a Szász éttermet Bálint Ferenc, a Fecske vendéglőt, a cukrászdát, a bisztrót, a húsboltot, a Tüzépet, egy vegyesboltot volt szövetkezeti dolgozók, egy vegyesboltot a Mezőtúri ÁFÉSZ vette meg és üzemeltette. 

 

2002-től napjainkig 

Újszászon az ÁFÉSZ megszűnése után az alábbiak szerint alakult a kereskedelmi hálózat: 

Kiskereskedelem: Fenyő Áruház, CBA üzletek, a Papp Zoltán által épített üzlet, ami jelenleg a Hong Kong áruház.

Magánboltok: vegyesbolt 6, húsbolt 2, Tüzép-építőanyag telep 1, kenyérbolt 5, zöldségbolt 2, virágbolt 4, vas-műszaki 2, ajándékbolt 3, dohánybolt 4. 

Vendéglátóegységek: Szász vendégház, Fecske vendéglő, Bisztró, Presszó. 

Italboltok: Família, Halászcsárda, Lévai kocsma, Viking, Peti csárda, Csacsos. 

A település arányához viszonyítva megfelelő számú kereskedelmi vendéglátóegység működik Újszászon. 

Az ÁFÉSZ és a KTSZ megszűnésével sajnos a lakossági szolgáltatások többsége is megszűnt. A régen Nagyhangya boltként üzemelő épület – ami most az enyészeté – az ÁFÉSZ vegyesboltja is volt, erre a célra hasznosítható lenne. 

Varga János
nyugalmazott ÁFÉSZ elnök

 

Fűszer csemege

 

Az áruház

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.