Nyomtatás
Kategória: Események
Találat: 1562

A jubileumi városnapot, ha lehet, még nagyobb körültekintéssel, gondossággal igyekeztünk megszervezni, mint eddig. Új programelemekkel gazdagítottuk a napot. 

Az Abonyi Fúvószenekari Egyesület térzenéje, a mazsorettek bemutatója szeptember 16-án már kilenc órakor várta az érkezőket. Ebben az időpontban kezdődött a művelődési ház előterében Jánoska Antal Újszász könyvének bemutatása, melyet a krónikás szerző, a kiadványban szereplő képek segítségével tartott. Ezt követően hagyomány már, hogy megkoszorúzzuk dr. Szegedi Gyula orvosprofesszor, díszpolgár emléktábláját. Hommer Csilla, a Rózsa Imre Középiskola tanulója szavalata után életútját Barta Imréné ismertette, majd az önkormányzat és a volt osztálytársak koszorúztak. 

A városnapon minden évben a város legeredményesebb sportolói vonják fel a nemzeti, az uniós és a városzászlót. Az idén Tóth Gábor, Farkas Lilla és Vachal Krisztina válogatott lábtoll-labdázók kapták ezt a megtiszteltetést. 

A díjátadó ünnepség résztvevőit Barta Imréné köszöntötte, közöttük Pócs János országgyűlési képviselőt, Nagy Zsuzsannát, a Szolnoki Járási Hivatal Kormányablak Főosztály osztályvezetőjét, Hatvani Juliannát, a Szolnoki Járási Hivatal Hatósági Osztály vezetőjét, testvérvárosaink képviselőit: Debicából Piotr Zybura közgyűlési elnököt, Csepcsik Gábort, a Palicsi Helyi Közösség Közgyűlésének tagját, Horváth Kingatelepülésmenedzsert, a Csíkcsicsói Képviselő-testület tagját. 

Újszász dalát Ulviczki Györgyi előadásában hallhatták a megjelentek. Ezt követően Molnár Péter polgármester mondott ünnepi köszöntőt, ismertette az eltelt időszak eredményeit, kiemelve ki mindenki segített a megvalósításukban. Beszélt az önkormányzat jelenleg is folyó beruházásairól, jövőbeni terveiről. Köszöntője után Piotr Zybura és Agata Wiater a lengyel küldöttség nevében, emléklapot és ajándékot nyújtott át Molnár Péter polgármesternek a 20. évforduló alkalmából. 

Az ünnepi műsort az óvodások kezdték egy köszöntővel Turai Csaba előadásában, majd színes ruhájukban Monti csárdást táncoltak. őket követték az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 5. osztályos néptáncosai, akik Hajdúsági táncot jártak. Harna Péter színművész a Szolnoki Szigligeti Színház művésze egy nagyon szép Petőfi Sándor verset szavalt, nagy sikerrel. Bálint Erika opera- és hangverseny énekes, Verdi: A végzet hatalma című operájából Leonóra áriáját adta elő. Zongorán kísérte: Szabó KatalinBencsik Gergő és Sándor Szilvia versenytáncosok, a Szolnoki Szoldance csoport tagjai előadásában latin-amerikai táncokat láthattunk. Nagy sikert aratott Dráfi Kálmán és Toki Balogh Ernő hegedűsök előadásában Händel-Halvorsen: Passacaglia című műve. 

Újszász Város Önkormányzatának díjait Molnár Péter polgármester adta át, melyet megelőzött a díjazottak méltatása. 

A kitüntetettek nevében Almási Klára Pro Urbe Újszász díjazott mondott köszönetet. 

A gálaműsor befejezéseként az Újszászi Liliom Néptánc Hagyományőrző Egyesület táncosai széki táncokat roptak. 

A városnapi programok délután kettő órakor folytatódtak. Rendhagyó motoros felvonulással igyekeztünk mindenki figyelmét felhívni színes programjainkra. Palatinusz Attila motoros kaszkadőr showja a Kárpát úton zajlott, és az újszásziakon kívül a környékbeli rajongókat is ide vonzotta. Fantasztikus mutatványokkal kápráztatta el nézőit. A Piactéren felállított szabadtéri színpad első fellépője „Jancsi bohóc” volt, aki a már tőle megszokott rutinnal szórakoztatta főként a gyerekeket, de a felnőttek is jól mulattak műsorán. A délutáni programok felkonferálását Duka Szabinánakköszönhetjük. Dicsőítő szép énekeket hallhattunk a Fusio Gospel Team előadásában, Fórika Attila és Petró Lívia, valamint Gyöngyösi Zsolt közreműködésével. Kökény Ernő és népi zenekara játszott ezután, Deák Lajos és Farkas Attila nótaénekesek énekeltek. Sikerült a közönséget is megtáncoltatniuk. 

Ekkorra már megtelt a fedett nézőtér. Örömünkre szolgált, hogy még a tavalyinál is többen voltak kíváncsiak a programokra. A helyi művészeti csoportjaink közül fellépett a Fordulat tánccsoport kezdő és nagycsoportja, valamint Mihályi Richárd szólóban. A Százszorszép Népdalkör tagjai szatmári népdalcsokrot adtak elő. A Dalma Dance tánccsoport abonyi és újszászi tagozata színesítette a rendezvényt. A délután sztárvendégeit, Soós Fecót és Hencsit nagy lelkesedés fogadta. Sikeres fellépésük után eredményhirdetésre került sor. 

Hetekkel a városnap előtt felhívást tettünk közzé főzőversenyre. „Tengernyi tengeri” címmel vártuk az otthon elkészített, kukoricából készült ételeket. Sokan neveztek erre a versenyre. A zsűribe nagy örömünkre Csányi Sándort, a szolnoki „gulyáskirályt” sikerült elhívnunk. Tagjai a szponzorokból álltak. 

Eredmények: 

I. Bakos Csenge (sertésmáj ropogós kukoricabundában, kukoricasalátával), Pásztorné Ónódi Erika (grillázstorta), 

II. Lukács Katalin (kukoricadarás töltött káposzta), Ágotai Milán (Chilis bab), 

III. Alföldiné Hende Márta (bacon szalonnában sült kukoricás csirkemell), Nagy Elemérné (túrós kukoricás fánk), 

IV. Szabó Pál Antalné (kukoricalisztes palacsinta fügelekvárral), a Városi Óvoda nevében Alföldiné Hende Márta (töltött korongok), 

Különdíj: Molnár Józsefné (kukoricakrém leves, kukoricás muffin, kukoricás rolád, francia mártás), Újszász és Vidéke Takarékszövetkezet nevében Vígh Klára (fokhagymás krémsajttal töltött csirkemell, füstölt sajtos kukoricapürével). 

A délután folyamán kukoricamorzsoló versenyre is vártuk a jelentkezőket. Négy cső kukoricát kellett lemorzsolni minél rövidebb idő alatt. Ötven gyerek és felnőtt mérettette meg magát. Eredmények: 14 év alattiak: I. Rácz Sándor (Tavasz u. 16.) II. Farkas Péter (Petőfi u. 4.) III. Rácz László (Szolnok) 

14 év felettiek: I. Juhász József (Erzsébet krt.), II. Mátyus Attila (Szent László tér), III. Juhász Erika (Erzsébet krt.). Gratulálunk a nyerteseknek, akik az Újszász és Vidéke Takarékszövetkezet és Rét Milán ajándékcsomagjait vehették át, ill. a Coop Fenyő áruház különdíjait. 

A piactéren és környékén számtalan kísérőprogram várta a szórakozni vágyókat. A Tarisznyás Műhely népi játékai, a kosaras gyermek körhinta, az ingyenes kétcsúszdás légvár sok kicsinek okozott örömet. Többen sorakoztak csillámtetoválásra, melyet Laklia Tünde készített, valamint arcfestésre, melyet Simon Ágnes festett. Változatos kézműves bemutatón vehettek részt az érdeklődők a Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjainak segítségével. Az Újszász és Vidéke Takarékszövetkezet sátránál, amíg a gyerekek rajzoltak, a felnőttek információt kaptak a takarékszövetkezet szolgáltatásairól. A könyvsátornál lehetőség volt Újszász könyvének dedikáltatására a krónikás szerző által, az előfizetők átvehették a kiadványt, de természetesen vásárlásra is volt lehetőség. A délután folyamán görhét kóstolhattak, de aki jobban megéhezett, megszomjazott, büfé állt rendelkezésére. 

Az este sztárvendége, a Desperadó együttes előtt Cinka Panna lépett színpadra. 

Az eső ellenére óriás tömeg csápolt, énekelte a Desperádó ismert számait. A fedett nézőtér most is hasznosnak bizonyult, mert estére talpalatnyi hely sem volt már alatta. A zagyvarékasi Dream Dance fényshowja mint mindig, most is nagy sikert aratott. A Nagy Adrienn vezette csoport látványos produkciót mutatott be a színpadon. Az idei tűzijáték is látványos, új elemekkel gazdagítva színesítette a városnapot. A szabadtéri discónak az eső vetett véget, pedig nagyon jó hangulatban zajlott. 

Sokan, nagyon sokat dolgoztak a 20. Újszász Város Napja sikeréért. Köszönet az önkormányzat műszaki csoportjának és vezetőjüknek, Juhász Józsefnek a rendezvény feltételeinek előkészítéséért, a polgármesteri hivatal dolgozóinak a délelőtti és délutáni munkájáért, az Újszászi Polgárőr Egyesület tagjainak az egész napos szolgálatért, a helyi rendőrőrs fokozott figyeleméért, a Zagyvaparti Idősek Otthona konyhájának a pogácsáért, szendvicsekért, görhéért, a Rózsa Imre Középiskola konyhájának a vacsoráért, a Városi Könyvtár dolgozóinak a közreműködésért, a közösségi munkatársaknak a segítségéért, a Szász Vendégháznak és Bálint Ferenc tulajdonosnak a nagyszerű ellátásért. Ugyancsak köszönet Kasza Józsefnek a délelőtti hangosításért, a Lowland Bikers Alföldi Motoros Egyesületnek és vezetőjüknek, Tamás Sándornak a motoros felvonulásért, és nem utolsósorban köszönet munkatársaimnak: Némethné Varga EditnekJuhász Nándor Andrásnénak, Joó HelgánakPál Brigittának, Pege Aladárnénak, Dani Zsaklinnak egész napos munkájáért. 

Újszász Város Napját támogatták: Újszász és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet, Rét Milán vállalkozó. Támogatásukat ezúton is köszönjük. 

Barta Imréné intézményvezető
Újszász Városi Művelődési Ház 

 

 

 

 

 

Google Photos

Fotó: Barta Imréné

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.