Hozzávalók: 40 dkg brokkoli (mirelit is lehet, vagy karfiol), 2 dkg margarin, só, 5 db tojás, 2 evőkanál tejföl, késhegynyi bors, 5 dkg kenőmájas (akinek sok a koleszterinje, helyette maradék ledarált csirkehúst használjon).

Mártáshoz: 4 dkg margarin, 3 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 2 tojás sárgája, késhegynyi szerecsendió, késhegynyi bors, teáskanálnyi majoránna, kis csomag petrezselyem, kis fej hagyma, 5 dkg trappista sajt vagy füstölt keménysajt.

Elkészítése: a brokkolit vagy karfiolt sós vízben puhára főzzük. Nem borítjuk be a fazekat, hogy szép zöld színe megmaradjon. Leszűrjük, és a kimargarinozott tűzálló tálban szétterítjük. Sóval vagy ételízesítővel, valamint borssal meghintjük. A keményre főzött tojásokat megtisztítjuk, félbevágjuk, a sárgáját kiszedjük, villával összetörjük. Kenőmájassal, tejföllel, borssal, ételízesítővel vagy sóval összekeverjük, s az így kapott masszát visszatöltjük púposan a tojásfehérjékbe, melyet elrendezünk a brokkoli tetején. A mártás készítése során az apróra vágott hagymát és a petrezselymet olvasztott margarinban megpároljuk. Rátesszük a lisztet, átforrósítjuk, majd felöntjük hideg tejjel. Csomómentesre elkeverjük. Átforrósítjuk, ételízesítővel, borssal, majoránnával, szerecsendióval fűszerezzük. Belekeverjük a reszelt sajtot, majd végül a tűzről levéve, a tojássárgájával elkevert tejszínt. A mártással leöntjük a tojásokat. Az egészet sütőben átforrósítjuk, míg a teteje megpirul.

Aki nem akarja a májast vagy a húst beletenni a töltött tojásba, tehet a töltött tojás tetejére egy karika virslit vagy apróra vágott parizert, s úgy öntse le a mártással, úgy is nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok!

Dr. Szóró Magdolna

 

Újszász 2016©