Nyomtatás
Kategória: Zöld sarok
Találat: 3287

Karácsony és szilveszter után több figyelmet szentelünk testtömegünkre. Bizony előfordul, hogy – látva a mérleg nyelvét –, a fogyókúra is eszünkbe jut.

Néhány népszerű fogyasztó (mód)szer azonban káros. A helyes táplálkozás és a fogyókúra szinte minden ember számára mást jelent, hiszen függ az életkortól, testalkattól, általános egészségi állapottól, a szedett gyógyszerektől és az adott élethelyzettől egyaránt. Minél több problémája van valakinek, annál inkább javasolt a témában jártas szakember segítségét kérni, különösen a fogyókúrához.

Egészséges fiatalként is érdemes helyesen táplálkozni a környezeti ártalmak hatása és az örökölhető egészségi problémák tompítására. A helyes táplálkozás fogalma összefoglalja a táplálék minőségi és mennyiségi paramétereit, sőt a folyadékbevitel kérdését is.

A betegségünk kb. háromnegyedét megisszuk, megesszük. Ezúton is szeretnék néhány jó tanáccsal szolgálni az egészséges tápanyagfogyasztás érdekében.

Mindenkinek személyre szabottan ki lehet számolni pontosan, mennyi fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitamint, ásványi anyagot kell, ill. lehet fogyasztania. Következő cikkeimben az egyes tápanyagfajtákról írok részletesen.

Sikeres, egészséges, fitt új évet kívánok!

Dr. Harangozó Helga

 

Virslis tál

Megcsömörlöttünk a sok finom, nehéz ételtől? Diétázzunk!

Végy: 4 személyre 4 db nagyobb virslit, 60 dkg krumplit, 1 kis fej hagymát (ezt el lehet hagyni, ha valaki nem bírja), 1 pohár joghurtot, 1/2 pohár tejfelt, 4 evőkanál ketchupot, 1 evőkanál Delicatot (só helyett), borsot, majoránnát tetszés szerint.

Elkészítése: A krumplit apró kockára vágjuk, sós vízben félig megfőzzük. (amíg a többi „alkatrészt” előkészítjük).

A virslit vékony karikákra szeleteljük, nem kell megfőzni. A hagymát lereszeljük a citromhéj reszelőn. Összekeverjük a joghurttal, tejfellel, ketchuppel, fűszerekkel. A jénai tál aljára kenünk belőle egy keveset, rárétegezzük a krumplit, ráöntünk a szószból egy keveset, utána virsli réteg következik, ismét szósz, ismét krumpli, majd ismét szósz. A tetejét megszórhatjuk sajttal vagy morzsával, vagy csak így sütőbe tesszük kb.1/2 - 3/4 órára – kinek milyen gyorsan süt a sütője –, amíg az ízek összefőnek. Ugyanezt apróra vágott parizerrel is megcsinálhatjuk. Gazdagíthatjuk konzerv gombával, konzerv kukoricával vagy konzerv borsóval is, de az eredeti leírt recept alapján elkészítve is igen finom. Savanyúsággal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Dr. Szóró Magdolna

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.