Csatlakozzon Ön is a komposztálók egyre népesebb táborához!

A Natura Hungarica Közhasznú Alapítvány háztartásonként egy darab ingyenes komposztládát oszt Újszász lakosai körében. Amennyiben igényt tart egyre:

  1. Hozza el lakcím kártyáját május 1-én vagy 2-án nyitó rendezvényünkre.
  2. Írja alá együttműködési nyilatkozatunk, miszerint:
    • Ön a ládát legalább 5 éven keresztül használja,
    • Ön bizonyos időközönként a láda használatáról adatot szolgáltat alapítványunknak,
    • Alapítványunk az eszköz meghibásodása esetén azt megjavíttatja, vagy kicseréli.
  3. Vegye át a 20*20*100 cm-es csomagba helyezett komposztládát.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A komposztálás, mint az emberiség egyik legrégebbi hulladékhasznosítási eljárása, már az ókorban is ismert volt. Később, a műtrágyák iparszerű használatával kissé háttérbe szorult, ám napjainkban újra reneszánszát éli.

 

 

Tömören leírjuk mit és hogyan érdemes komposztálni.

Mi a komposztálás?

Egy biokémiai folyamat, amikor a különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) enzimek, oxigén és hő segítségével lebontják a szerves anyagokat. Ez a jelenség megy végbe például a lehullott levelek lazább rétegeiben is, ahol még megfelelő az oxigénellátás.

Mit tehetünk a komposztba?

  • Konyhai hulladékot, mely bármiféle zöldség, gyümölcs, fűszernövény nyers maradéka lehet.
  • Fűnyírásból származó nyesedéket.
  • Sövények és fák, rózsák metszéséből származó nyesedéket, apróra vágott ágrészeket, leveleket, elnyílt virágokat.
  • Letermett növények földi maradványait, egynyáriak, kétnyáriak, évelők és zöldségnövények részeit.
  • Veteményeskertből kihúzgált, még fel nem magzott gyomokat, nem tarackoló növényeket.
  • Kávézaccot, teafüvet (filter nélkül).
  • Fekete-fehér papírt (módjával és csak egy vékony rétegben).
  • Tojáshéjat.
  • Vadon termő, gyűjtött gyógynövényeket.
  • Virágcserepekből kikerülő, gyökérzöldségekről, letermelt növények gyökeréről leszedett földet.

Mi nem kerülhet a komposztba?

  • Építési törmelék
  • Vegyszerrel kezelt faáru
  • Húsmaradék, olaj
  • Üveg-, fém- műanyag- és színes papírhulladék

 

 

Hogy készül a jó komposzt?

  • Félárnyékos, sík területet válasszunk a komposztáláshoz!
  • A lényeg, hogy rétegesen, alulról felfelé haladva mindig először a nehezebben (nagyobb gallyak), majd a könnyebben korhadó részek (finomabb fűnyesedék) kerüljenek komposztunkba.
  • Nedvesítsük be a komposzthalmot, hogy a mikroorganizmusoknak megfelelő életkörülményeket tudjunk biztosítani. Ám a túlzottan nedves komposzt sem ideális, mert, így rothadási folyamat indulhat be a halom belsejében.
  • A korhadás elősegítésére néha adhatunk a komposzthoz egy lapát kerti földet, kőport, vagy már korábban érett komposztot, így gyorsítva az érési folyamatot.
  • Akkor a leggyorsabb a komposztálódás folyamata, ha minden egyes rétegben tápanyagban gazdag (pl. friss fűkaszálék, konyhai hulladék) és cellulózban bővelkedő (pl. fanyesedék, száraz lomb) hulladékot tudunk egymással összekeverni.

 

 

További információ:

Kárpáti Rita
Natura Hungarica Közhasznú Alapítvány

Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

Újszász 2016©