Nyomtatás
Kategória: Szabadidősport
Találat: 214

2022. május 28-án rendezték a kerékpáros túrázók körében nagyon népszerű VIII. McDonald’s BringaMánia Tour de Balatont, amelyet öt korcsoportban 2885-en teljesítettek. Ebben a létszámban huszonhét fővel benne voltak Farkas István vezetésével az Újszászi VVSE szabadidő szakosztályának kerékpárosai is, akik négy közös túrával és sok egyéni edzéssel készültek a Tour de Balatonra,

A szervezők minden korcsoportra, minden edzettségi csoportra gondoltak, amikor meghirdették a Tour de Balaton 2022 távjait.

A legfelkészültebbek a Balaton XL és a Balaton L távokra nevezhettek – az előbbi a teljes, 206 kilométeres tókerülést, utóbbi pedig a nyugati medence 168 kilométeres távját jelentette. Az XL-esek és az L-esek reggel hatkor rajtoltak. A könnyebb távra, a 78 kilométerre, a Balaton M-re nevezők délelőtt a Tihany és Szántód között kompozással kezdték a túrájuk teljesítését. A 30 kilométeres Balaton S-t Siófok-Balatonföldvár-Siófok távon családi programként hirdették meg. A 6 kilométeres Balaton XS távot a kerékpározással ismerkedő gyerekek részére rendezték.

 

Fotó: Bugár Ildikó, Fehér János és www.facebook.com/TourdeBalaton.hu

 

Az újszászi csapatnak három napig tartott a siófoki kirándulás. A többség Újszászról és Szolnokról május 27-én már kora délután elindult, és négy óra körül már Siófokon volt az előre megrendelt, tavalyival azonos kellemes szálláshelyen. A szállás elfoglalása után a különböző módozatokkal – gépkocsiban, gépkocsi tetején, vonóhorgon – szállított kerékpárok leszedése, kiszedése következett. Amikor ez kész volt, a társaság elindult a siófoki Újhelyi Strandon kialakított versenyközpontba, ahol a benevezettek átvették rajtszámaikat és a kis hátizsákból, pólóból és kerékpáros kulacsból álló rajtcsomagjukat. Az est az előző évihez hasonlóan Siófok felkapott, az előszezonban is teltházas éttermében, a Musztáfában közös vacsorával folytatódott, amely után mindenki gyorsan nyugovóra tért. Az értékes kerékpárok szokás szerint egy szobában aludtak tulajdonosukkal.

Az XL és az L távokon indulóknak hajnali ötkor kellett kelniük, mert hat órakor volt a rajtjuk. Hat és hét óra között öt futamban vágtak neki a Siófok – Balatonlelle – Balatonfenyves – Révfülöp – Paloznak – Balatonkenese – Siófok útvonalon a több mint kétszáz kilométernek. Az újszásziak közül 20-an kezdték meg a csapkodó eső ellenére is jó tempóban a pedálozást Balatonlelle irányába. Közülük Farkas Gábor és Farkas István már hatodszor vágott neki a Balaton kerülésnek. Az ötödször rajtoló Elek Péter, Elek Violetta, Sipos Aurél, Szabó Csaba és Tóth Gábor is a rutinos túrázók közé tartozott. Először rajtolt a 206 kilométeren Balázs Ádám és Varga Zoltán.

Az első 100 kilométeren váltakozó intenzitással esett az eső. A második száz kilométeren a Balatonon nagy hullámokat kavaró hideg szél tette próbára a kerékpárosokat

A Tour de Balaton nem verseny, hanem túra. A szervezők nem mérnek időt. Minden célba érkezőt a teljesítést elismerő éremmel díjaznak. A résztvevők saját idejüket azonban mérik, nyilvántartják. A saját mérések alapján a 206 kilométeres XL túra idejei: Tóth Gábor 8 óra 3 perc, Farkas Lilla 8 óra 3 perc. Ők ketten az élmezőnyben, a 9-10. helyen értek célba. Szabó Csaba 9:11, Elek Péter 10:42, Bulyáki Balázs 11:15, Balázs Ádám 11:15, Varga Zoltán 11:15, dr. Demecs Katalin 11:48, Farkas Gábor 11:48, Elek Violetta 11:58, Farkas István, 11:58, a 60. születésnapját a túrán ünneplő Sipos Aurél 12:05, Czétényi András 12:16, Fehér János 12:47.

A 168 kilométeres távon Törőcsik Tamás 12:00, Törőcsik Kerecsen 12:00, Vajli Csaba 12:00, Vajliné Kovács Zsuzsanna 12:00, Vajli Luca 12:00, Dudás Erika Kinga 14:30.

A kerékpározás még a kerékpárutakon is veszélyes üzem. Sokan vannak az utakon, és nagy sebességgel haladnak. Vannak új, nagyon jó minőségű útszakaszok, de van sok töredezett, fagyökerek által hullámosított rész is.  Figyelni kell az utat és közlekedőket. Folyamatosan hallatszik a Figyelj, balról jövök! és elsuhan egy boly a lehúzódó kerékpáros mellett. Közben szembe is jön egy boly. Szerencsére mindenki balasetmentesen ért célba.

Nem volt szerencséje Viszkok Zoltánnak, aki 6 óra 20 perces biztató idővel 130 kilométerig jutott, és ott a harmadik defektnél feladta a túrát, és vonattal érkezett vissza Siófokra.

A hosszú távon indulók már hatvan-hetven kilométernél jártak, amikor a 78 kilométert választók Tihanyba kompoztak, és nagyrészt az északi parton teljesítették távjukat. A célba érkezésre bőven volt idejük, kényelmesebben haladhattak, nézelődhettek. Ezen a távon három újszászi indult: Botta-Dukát Anna, Kovács Szilvia és Muhi Katalin. Ők nyolc óra kerekezés után értek célba.

A legkisebbeknek, a kerékpározással ismerkedőknek Siófokon rendeztek 6 kilométeres túrát. amelyen a hétéves Tőrőcsik Hetény és a tízéves Tőrőcsik Kál kerekezett anyukájuk, Gál Katalin kíséretében.

 A túra után kellemes beszélgetéssel zárult a nap, amelyen a Tour de Balaton élményeit, a korábbi gyalog- és kerékpártúrákon, valamint a más sportágakban történteket idézték fel a résztvevők.

A harmadik napon a kerékpárok precíz felpakolása után kellemesen elfáradva hazaindult a társaság. A búcsúzásnál mindenki megfogadta, hogy jövőre ismét nekivág a Balaton-körnek. Persze, addig még más kihívásokat is várnak rájuk.

Fehér János

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.