A hit életünk alapja. Hit – és bizalom – nélkül ellehetetlenül egész életünk. Emberi kapcsolataink is zátonyra futnak, ha hiányzik a személyek közötti bizalom. Férj és feleség hiteles kapcsolatának alapja a kölcsönös bizalom. A szülő és gyermek közötti kapcsolatot is alapvetően a bizalom határozza meg. Egy szülő addig reménykedhet abban, hogy hatékonyan tudja nevelni gyermekeit, (vagy gyermekét), amíg megvan a kölcsönös bizalom.

Mi tudja megalapozni ezt a bizalmat? Nyilván a hiteles szeretet, ami magában foglalja a becsületesség értékeit: az igazmondást, a hűséget (szülők egymás közötti hűsége) és a többi pozitív emberi értéket.

Keresztény hitünk nem valami hiedelem, hanem szilárd meggyőződés. Szent Pál írja: „tudom kinek hiszek és meg vagyok győződve.” (2Tim 1,12.) Az ő hite nem valami homályos képzelgés volt, hanem szilárd, biztos meggyőződés. Olyan meggyőződés, amely nemcsak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánult. Ha valaki elolvassa Szent Pál leveleit és az Apostolok Cselekedetei c. újszövetségi szentírási könyv róla szóló részleteit, világosan megbizonyosodhat arról, hogy Pál hite hősies hit volt, amelyet méltán pecsételt meg a vértanúhalál, amikor is Rómában karddal lefejezték.

Hála Istennek ilyen szilárd hitű emberek nem hiányoztak történelmünk folyamán sem. Meg kell említenünk első szent királyunkat: Istvánt, aki elkötelezett életével, minden tettével bizonyította Istenbe vetett hitét és egyben az Egyház iránti feltétlen bizalmát. Ez késztette őt arra, hogy templomok sokaságának felépítését rendelte el, hithirdető bencés szerzeteseket hívott és telepített le hazánkban, akik megtanították népünket a földművelés művészetére. A templomok az imádság megszentelt helyei, de egyben a művészi szent zene és festészet, szobrászat, építészet otthonai is voltak. Akik látogatták ezeket a templomokat, nap mint nap gazdagodtak az Isten iránti szeretetben, de az emberek iránti megbecsülésben is. Megtanulták a szeretetteljes családi élet módját, a megbocsátás lelkületét. Tudták értékelni az imádságot és a munkát. A Boldogságos Szűz Mária iránti tisztelet kibontakozása segítette az anyai- és a női méltóság megbecsülését. S mindez nemesebbé, emberebb emberré formálta őket.

Soraimat Erdő Péter bíboros szavaival szeretném zárni, amelyeket a pécsi HungaRió nevű ifjúsági találkozó befejező szentmiséjén mondott:

„Vigyünk hitet az életünkbe!”. Kérjük Krisztust, hogy ajándékozzon nekünk hitet, mert ettől fáradt korunk és szürke éveink felragyognak, értékessé válnak. Hordozói lesznek annak a boldogságnak, ami minden elképzelést felülmúl. Ha viszont Krisztus belép az életünkbe, „befogadása által – mint Ferenc pápa tanítja – képes átformálni bennünket a Szentlélek, megvilágítani a jövőbe vezető utat, és szárnyakat adni reményünknek, hogy örömmel járjunk utunkon”. Ezt adja meg mindannyiunknak, egész népünknek és minden embernek a mindenható és irgalmas Isten! Ámen.

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén újszászi templomunkban délelőtt 10 órakor lesz ünnepi szentmise és körmenet, amelyet a templomunkban 1988. augusztus 21-én keresztelt és idén június 22-én pappá szentelt HALÁSZ PÉTER atya mutat be. A jeles eseményre mindenkit szeretettel várunk.

Miklós János plébános

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.