Hála Istennek, újból elkezdődik egy új tanév, annak minden örömével, gondjával. Ennek kapcsán a múlt század nagy zeneszerzőjének, Bárdos Lajosnak csodálatos kórusműve jutott eszembe, amelyet a You Tube-nek köszönhetően épp az előbb hallgathattam meg. (Kómár István atya vezényletével – még 2008-ban – adták elő a Szolnok Belvárosi templomban a Szolnoki Jubilate Kórus és a Járműjavító Férfikara, valamint a Cserkészek Kórusa.) A kórusmű refrénje: „Emberé a munka, Istené az áldás!” Nagyon is megfontolandó, mindig, de ilyenkor különösen is.

Így, tanév elején mindannyiunknak eszébe juthat, milyen sokat kaptunk tanítóinktól, tanárainktól. A tárgyi tudás, az első betűk fáradságos leírásától az egyetemi diploma megszerzéséig nagyon sok erőfeszítés gyümölcseként születik meg. Soha nem lehetünk eléggé hálásak azoknak, akik bevezettek bennünket a legkülönbözőbb ismeretek világába.

Mégis ki kell mondani: a tudás bármekkora érték is, még nem minden. Itt „jön be” az a mondat, hogy „emberé a munka, Istené az áldás!” Más szóval: a tudás bármennyire érték – sajnos – nemcsak jóra, de rosszra, sőt, kimondottan gonoszságra is használható. Erre ma mérhetetlenül sok példát lehetne felsorolni.

A hívő ember a tanévet Veni Sance-vel (a Szentlélek segítségül hívásával) kezdi, mert tudatában van annak, hogy bár nagyon-nagyon fontos a tudás, még fontosabb, hogy – a Szentlélek segítségével – a tudást jóra használjuk. Ennek kapcsán el kell utasítanunk egy, manapság eléggé elterjedt tévedést: „magadnak tanulsz.” Nem! Nem magunknak tanulunk, hanem azért, hogy nagylelkűen szolgálni tudjuk embertestvéreinket a családban, társadalomban, egyházban, hazában. Bizony ehhez komoly, kitartó és bátor munkára, tanulásra van szükség, annál is inkább, mert életünk végén a bennünket irgalmasan szerető Jézus nem arról fog kérdezni, hogy milyen osztályzatot kaptunk, hanem hogy tudásunkat valóban jóra, üdvösségünkre és embertársaink javára használtuk-e. Már pedig ehhez állandó isteni segítségre van szüksége mindnyájunknak. Ezért kezdünk minden tanévet Szentlélekhívó szentmisével.

Az elmúlt évek során gyakorlattá vált, hogy a tanévkezdő szentmisét szeptember utolsó szombatján tatjuk. Így lesz ez az idén is. Újszászi templomunkba várjuk a zagyvarékasi, újszászi és szászbereki nevelőket, tanulókat és szülőket, szeptember 26-án, szombaton délután fél 4-re. Ezen a szentmisén közreműködik a Váci Székesegyház gyermekkórusa is. Mindenkit szeretettel várunk!

Miklós János plébános

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.