Újszász sportéletének kezdeteiről igen kevés írásos anyag maradt fenn. Ennek oka, hogy a község ebben az időben még Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyéhez tartozott és csak 1949-től Szolnokhoz. A kezdetek kutatása során fényképekre és személyes visszaemlékezésekre hagyatkoztunk. Legelőször a labdarúgást kedvelő és művelő fiatalok szerveződtek csapattá. Első mezük 1919-ből származik és fekete-fehér színű volt.

A hivatalos egyesületi bejegyzés 1925-ben történt UTE néven. (Újszászi Testedzők Egyesülete.) Ekkor már két pálya volt a községben, az egyik a gimnázium helyén, a másik, az UTE pálya a "válykos" helyén. A csapatot támogató vagy inkább segítő lányokat UTE lányoknak nevezték. Név szerint: Kerekes Terka, Volter Ilona, Volter Margit, Volter Juliska, Bakó Mariska. Az ő kezük munkáját dicséri az elkészült egyesületi zászló. A zászló évekig a templomban volt, bal oldalon, az első sor közepén. A másik oldalon a MANSZ zászló volt, mely az asszonyok szerveződését jelképezte. A mérkőzések alkalmával a jeles ünnepeken UTE sportoló vitte ki a templomból a zászlót, két társa kíséretében. A II. világháború után, de már előbb is az UTE megszűnésével, a legidősebb játékos őrizte a zászlót. Kalandos út után került Égner Lajosné Jolika nénihez, aki hosszú évekig őrizte, amíg az 1995-ben a 70. évforduló alkalmából rendezett kiállításon a díszhelyre nem került.

 

  

 

Az adományozók, támogatók nevével címer alakú fémlapocskák vannak elhelyezve a zászló rúdján. Az első egyesületi elnök Balogh Kálmán kántortanító volt."Az 1921-ben kiadott 53. Törvénycikk kimondja, hogy a testnevelés állami kötelesség, mert az új kor feladatait csak sporttal kiképzett, erőssé, edzetté és fegyelmezetté tett ifjúság képes megoldani. A törvény valóban a sport, a testedzést, a tornát, a szabadgyakorlatot tette működése alapjává. 1939-ben a 2. Törvénycikk volt az, amely a leventekötelezettséget - mint honvédelmi kötelességet - az egész ország területén az ifjúság nevelésére rendszeresített."

E törvények hatására alakult meg községünkben is a levente. Ennek elnöke Sólyom Sándor volt. A húsz alatti fiatalokból álló levente labdarúgócsapat sárga mezben játszott. 1941-es forrás szerint a községi egyesület MOVE (Magyar Országos Véderő Egyesület) Újszászi Társadalmi és Sport Egyesület néven volt nyilvántartva. Elnöke id. Kelemen Pál. A labdarúgás mellett ekkor már lövész egyesület is működött, és az Országos Magyar Lövész Szövetség V. (alsótiszai) kerületéhez tartozott.

1945 után a községben két egyesület működött, mivel megalakult az Újszászi Vasutas SE, az UVSE. Ennek elnöke kezdetben a mindenkori állomásfőnök volt. 1952-ben Mihályi István is ellátta ezt a tisztet, a későbbiek folyamán azonban már mint edző tevékenykedett a labdarúgó-szakosztályban. Hamarosan megszűnt a MOVE, és a vasutas egyesület maradt községi szinten. A játékosok fokozatosan átmentek a jobb körülmények között kezdő vasutas csapatba. Az egyesület neve váltakozva LOKOMOTÍV és TÖREKVÉS. 1952-ben LOKOMOTÍV SK néven két labdarúgó-szakosztály működött, az egyik a megyei I., a másik a járási bajnokságban játszott. A röplabda-szakosztály csapata és az asztaliteniszezők a járási bajnokságban vettek részt.

1953-ban férfi röplabdacsapatunk a megyei bajnokságban játszott és VIII. utolsó helyen végzett. 1955-ben már sakk és asztalitenisz szakosztály is tartozott az egyesülethez, valamint egy tornacsapat volt kialakulóban, de ez utóbbi igen rövid életű volt.

1956-ban már Újszász TÖREKVÉS SK néven működött az egyesület. 1957-től Czétényi László vette át az egyesület vezetését, melynek neve ekkor Újszászi Vasutas Sport Club volt. A vasutas szakszervezet mellett már a helyi tanács is támogatta az egyesületet.

1960-ban a források szerint az Újszászi Általános Iskola SK néven másik bejegyzett sportegyesülete is volt a községnek. De ez csak egy szűk kör, valószínűleg a 10-14 éves korosztály sportolóit fogta össze.

1961-ben, némi előzetes szervezőmunka után a községi Szabadság MGTSZ dolgozói önálló egyesületet alakítottak a szövetkezet támogatásával. A megalakulás és az indulás Juhász Péter és Bálint István nevéhez fűződik. Újra két egyesület működött Újszászon. 1966-ban egyesült e két szervezet, és Újszászi Szabadság MGTSZ SE néven 1992-ig meg is maradt.

1993-ban az önkormányzat vette át a sportegyesület támogatását, az egyesület neve Újszászi Sportegyesület lett. 1998-ban újabb névváltozás következett. Az egyesület a nevében újra visszatért a vasutas hagyományokhoz. 1998 novembere óta Újszászi Városi Vasutas Sportegyesület néven szerepel a különböző bajnokságokban.

Az egyesületnek öt szakosztálya van: labdarúgó, sakk, lábtoll-labda, duatllon-triatlon, asztalitenisz.

 

Újszászi sportegyesületek és elnökeik

UTE
Balogh Kálmán 1924-?
 
LEVENTE
Sólyom Sándor 1936-?
UVSE
Palovics Mihály 1945-?
Mihályi István 1952-?
Hőgye Mihály 1955-?
MOVE
Id. Kelemen Kálmán 1939-1945
LOKOMOTÍV
Nagy Elemér 1954-1957
Czétényi László 1957-
Szabadság MGTSZ SK
Bálint István 1961-1963
Óvári László 1963-1966
TÖREKVÉS
Czétényi László 1957-1961
Varga János 1961-1962
Simon József 1963-1966

 

Egyesülés

Újszászi Szabadság MGTSZ SE
Bajnai László 1966-1970.
Czétényi László 1971-1979.
Simon János 1979-1982.
Fehér János 1982-1993.


Újszász SE
Fehér János 1993-1998.

 

ÚVVSE
Elnökség 1998 - 2002.

Elnök: Dobozi Gyula
Ügyvezető elnök: Fehér János
Elnökségi tagok: Kaló Jenő
Kovács Ferenc
Molnár Illés
Nagy János
Nagyné Dr. Szelmák Erika
Ifj. Szilvási Ferenc
Varga László
Ellenőrző bizottság
Elnök: Kónyár Zsigmondné
Tagok: Földi István
Nagy Zoltánné
Fegyelmi bizottság
Elnök: Dr. Baky Endre
Tagok: Nagy József
Ulviczki József

 

ÚVVSE
Elnökség 2003 - 2006.

Elnök: Bálint Ferenc
Ügyvezető elnök: Fehér János
Elnökségi tagok: Ifj. Szilvási Ferenc
Kovács Ferenc
Magyar László
Mérész József
Molnár Péter
Nagy János
Szabó János
Szintai László
Varga László
Ellenőrző bizottság
Elnök: Deák Sándorné
Tagok: Földi István
Nagy Zoltánné
Fegyelmi bizottság
Elnök: Dr. Baky Endre
Tagok: Nagy József
Ulviczki József

 

ÚVVSE
Elnökség 2007 - 2021.

Elnök: Bálint Ferenc
Ügyvezető elnök: Fehér János
Elnökségi tagok: Farkas István,
Kovács Ferenc,
Kovács Szilárd,
Mérész József,
Molnár Péter,
Nagy János,
Szabó János,
Szilvási Ferenc,
Varga László.
Számvizsgáló Bizottság
Elnök: Kasza Józsefné
Tagok: Földi István,
Nagy Zoltánné
Fegyelmi bizottság
Elnök: Dr. Baky Endre
Tagok: Nagy József
Ulviczki József

 

ÚVVSE
Elnökség 2021 -

Elnök: Farkas István
Alelnökök: Fehér János, Mérész Zoltán
Elnökségi tagok: Dobozi Róbert,
dr. Katona Károly,
Kovács Szilárd,
Szilvási Ferenc,
Tóth Gábor,
Varga László.
Számvizsgáló Bizottság
Elnök: Zsigmond Tamás
Tagok: Kovács Ferenc,
Tánczos Krisztina

 

A vezetőség

 

Az egyesület adatai:

1. Neve: Újszász Városi Vasutas Sportegyesület
2. Nevének rövidítése: ÚVVSE
3. Alapításának éve: 1925.
4. Nyilvántartásba vételi száma: Pk: 60. 287/1989/3.
5. Székhelye: 5052 Újszász, Szabadság tér 1.
6. Levelezési címe: 5052 Újszász, Pf. 29.
7. Színe: fekete-fehér
8. Zászlója:
Fekete-fehér téglalap alakú. Középen egyik oldalon sárga ellipszisben az egyesület címere, körben fekete-fehér betűkkel: ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK. A másik oldalon sárga ellipszisben Szent István arcképe. Körben fekete betűkkel: A HAZA MINDENEK ELŐTT.
9. Jelvénye: Fekete-fehér pajzsmezőben átlósan ÚVVSE felirat,alul az alapítás éve: 1925.
10. Működési területe: Újszász

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.