2014. augusztus 14. Hollókő

A Hungarian Open rendszeres kísérőprogramja egy Magyarország valamely nevezetességét bemutató kirándulás, amely most a versenyek befejezése után Hollókőre vezetett. Francia, lengyel, német vendégek és kísérőként újszászi gyerekek vettek részt a kiránduláson. Hollókő Magyarország egyetlen faluja, melyet természeti környezetével együtt világörökségi helyszínként tartanak számon. A település lakói jellegzetes palóc nyelvjárásuk mellett gazdagon díszített népi öltözetüket is büszkén viselik. A kirándulók sétát tettek Ófaluban, ahol csaknem kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztés kezdődött. Ennek részeként kicserélik a macskaköves útburkolatot, tovább építik a középkori várukat, a szabadtéri színpadnak is otthont adó közösségi teret, új parkolót építenek, és a rég elhagyott házakban különböző falusi életet bemutató attrakciókat hoznak létre. A munkával a tervek szerint októberre végeznek.

Az építkezés miatt a várat sajnos nem lehetett látogatni. Az Ófaluban az építkezések ellenére több házba is bementek a kirándulók. Jártak a falumúzeumban, a templomban, megnézték a nyomdatörténeti kiállítást. A séta után a Muskátli étteremben a palóc konyhával ismerkedtek palóc leves és palóc pecsenye formájában.

Ebéd után a Mátra lábánál található Sástóra utazott a társaság. Megérkezés előtt egy durrdefekt ijesztette meg az utazókat, akik rövid ijedtség után bátran felmásztak a 43 méter magas kilátó tetejére, ahonnan körpanorámában láthatók a Mátra vonulatai.

A kirándulás befejező helyszíne az Oxygen Adrenalin Park volt, amit busz nélkül, gyalogosan, 220 meredek, izzasztó lépcsőn kellett megközelíteni. A parkban aztán bobozással, canopyzással (a kőbánya fölött oda-vissza 230-230 méter hosszan átívelő canopy (alpesi csúszda) nyújt izgalmat a legbátrabbaknak, akik a szakadék két szélén épült indítótornyokból, félelmüket leküzdve átsiklanak egy kb. 30 méter magasan lévő drótkötélen a szakadék fölött) és a lengőhídon váló átkeléssel növelték adrenalinszintjüket.

A kirándulás után a Szász Vendégházban búcsúvacsorával zárult a 19. Hungarian Open. A búcsúzásnál a külföldi vendégek fogadkoztak, hogy jövőre a 20. Hungarian Openen is itt lesznek.

 

Képtár | Picasa

Fotó: Fehér János és Fehér Judit

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.