Főzőnap 5.

 

A befejezéséhez közeledik a Magyar Lábtoll-labda Szövetség Egészségnevelés és szemléletformálás Újszászon lábtoll-labdázással című TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0653 számú pályázata. Január 9-én az utolsó előtti programon, az ötödik Főzőnapon a szülők, a nagyszülők és a gyerekek közösen készítettek egészséges reform ételeket. A foglalkozás három csoportban zajlott. Az egyik csoport reform lencsesalátát, a másik cézár salátát, a harmadik pedig fittness turmixot készített. A gyerekek a korábbi főzőnapokon megtanultak alapján nagyon ügyesen hámozták, vágták, szeletelték, aprították, keverték, turmixolták a zöldségeket és gyümölcsöket, és a jó kedvvel végzett munka közben okosan válaszoltak a foglakozást vezető Cseke Izabella kérdéseire. A válaszok alapján minden résztvevő tudja, hogy azért kell sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, mert a zöldségekben és a gyümölcsökben sok a vitamin, az ásványi és a rost anyag, ami jót tesz az egészségnek. Az egészséges táplálkozásra nevelés mellett teljesült a foglakozás másik célja is, az egyszerűen elkészíthető, egészséges, reform ételek megismertetése a szülőkkel. A közösen végzett munka sikeres volt. Az elkészített ételeket a gyerekek és szüleik az utolsó falatig, az utolsó cseppig elfogyasztották. Ezért mindenkinek jó szívvel ajánlható otthoni elkészítésük.

 

Képtár | Picasa

Fotó: Fehér János

 

Íme, a receptek:

Reform lencsesaláta

Hozzávalók (4 személyre):
2 doboz (kb. 50 dkg főtt) natúr lencse
1 citrom
1 kis hagyma
4 szem retek
10 dkg sárgarépa
1 evőkanál csípős mustár
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál pirított szezámmag

A lencsét leszűrjük, leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A citromot forró víz alatt alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük. A hagymát meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, meghintjük sóval. A retket és a sárgarépát megtisztítjuk, mindkettőt uborkagyalun legyaluljuk, meglocsoljuk 1 evőkanál citromlével, 15 percig pihentetjük. Simára keverünk 2 evőkanál citromlét a mustárral, kevés sóval, ízlés szerint frissen őrölt borssal, szinte cseppenként hozzáadjuk az olíva olajat, és habosra keverjük. A lencsét nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a hagymát levével együtt, lazán összekeverjük. A tetejére halmozzuk a kissé összeesett retek-sárgarépakeveréket ugyancsak levével együtt, meglocsoljuk a mustáros öntettel, tetejét megszórjuk a szezámmaggal, és 1-2 szál kaporral vagy snidlinggel, ill. néhány szelet friss uborkával díszíthetjük. A szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze.

 

Cézár saláta

Hozzávalók (4 személyre):
4 gerezd fokhagyma
1 fej római saláta
4 szelet kenyér
1.5 dl olívaolaj
2 db tojás
1 db citrom
4 db szardella
1 kiskanál mustár
1 evőkanál Worcestershire mártás
ízlés szerint fehérbors
ízlés szerint konyhasó
10 dkg parmezán sajt

A salátát megmossuk és leszárítjuk, majd darabokra tépkedjük. A kenyér héját vékonyan vágjuk le és a belét vágjuk kockára. Két gerezd fokhagymát roppantsunk meg, majd két evőkanál hideg olívaolajba dobjuk és megfuttatjuk. Mielőtt megbarnulna, vegyük ki. A kenyeret pirítsuk aranybarnára a fokhagymás olajban. A tojásokat egy percre tegyük forrásban lévő vízbe, óvatosan üssük tálkába, az egyiknek csak a sárgáját használjuk fel. Tegyük keverőedénybe, adjuk hozzá a szardellafiléket, a citrom kicsavart levét és a fűszereket, és botmixerrel zúzzuk homogénre, az olívaolajat villával keverjük hozzá, semmiképpen se majonézt készítsünk. A parmezán harmadát forgácsoljuk le zöldséghámozóval, a többit reszeljük le. A salátát, a pirított kenyérkockákat keverjük el a reszelt sajttal, és forgassuk össze az öntettel. A sajtforgácsokat a tetejére szórva tálaljuk.

Mindig frissen készítsük, mert veszít az élvezeti értékéből.

Süthetünk mellé csirkét vagy lazacot, de lehetőleg ne keverjük bele a salátába.

 

Fittness turmix

Hozzávalók (1 személyre):
1db nagyobb alma
1db banán
1 tojás sárgája
3 dl tej
Az almát és a banánt meghámozzuk, felszeleteljük, és egy tojás sárgájával és 3 dl tejjel összeturmixszoljuk.

Fehér János

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.