A levegő útja

 

November 7-én a rendezte a Magyar Lábtoll-labda Szövetség „Egészségfejlesztés és szemléletformálás Újszászon lábtoll-labdázással” című pályázatának nyolcadik játszóházi programját „Tiszta levegőt egészségünk védelmében!” mottóval.

A Levegő útja játék volt a foglalkozás programja. A játszóház célja az volt, hogy a különböző játékok során a résztvevők megtapasztalják a légszennyezés, a dohányzás káros, egészségre ártalmas hatását.

 

Képtár | Picasa

Fotó: Fehér János

 

A játszóházi foglalkozáson a gyerekek lerajzolták, hogyan áramlik a levegő az emberi testben és játékosan megismerték a legfontosabb légzőszerveket. Egy a földre terített nagy csomagolópapírra ráfeküdt egy gyerek. A többiek körberajzolták testének körvonalát. A levegő "benntartásával" érzékelték, hogy a testükben valahol ideiglenesen tárolni tudják a levegőt. Ceruzával berajzolták a levegő útját (száj, légcső, tüdő). Mélyeket lélegeztek ki és be, lufikat fújtak. A lufik különböző nagyságúak lette,. attól függően, kinek mennyi levegő volt a tüdejében. Megfigyelték, hogy hogyan kell lélegezni szájon és orron keresztül. Cérnával megmérték a mellkas kerületét és a belégzés utáni megemelkedését. A gyerek körülrajzolását és a légzőszervek berajzolását követően egy füstölgő cigarettát rajzoltak a gyermek ábra fejével egy magasságban, de attól olyan messzire, amennyire lehet. Berajzolták a füst útját a tüdőig, és egy feketére színezett foltot tettek a tüdőrajzra. Megállapították, hogy a beszívott füst útja megegyezik a levegő útjával.

Megbeszélték, hogy az egyes szervekre milyen hatással van a dohányzás. Büdös lesz a száj, sárgák lesznek a fogak, a tüdőben, a hörgőkben lerakódik a kátrány. A dohányzás súlyos következményekkel jár: betegség, köhögés, nehézlégzés. Az egészségkárosító hatás megbeszélése után, a gyerekek eltávolították a fekete foltot. A körberajzolt gyermek elment a füstös környezetből kirándulni az erdőbe, és kiszellőztette a tüdejét.

Fehér János

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.