Varázslat zöldségből, gyümölcsből...

 

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség egészségfejlesztési pályázatának újabb Játszóházi foglalkozására 2013.08.29-én délután 13 órakor került sor az óvodában. A programvezetők, közép és főiskolás segítők, dajka nénik serénykedtek, hogy a megfelelő eszközök, zöldségek és gyümölcsök várják a foglakozásra érkezőket. Az alkalomhoz illő dalok, versek, találós kérdések után a gyermekek lelkesen fogtak hozzá a „zöldség-gyümölcs szobrászathoz”.

 

Képtár | Picasa

Fotó: Bábosik Ferenc és Fehér János

 

Sorra fedezték fel, hogy mi milyen alakú és színű, mire hasonlít, mit lehet belőle készíteni. Kis segítséggel egyre-másra készültek a különböző szobrocskák. A cukkini–krokodil, bálna, hal, sárgarépa emberke krumpli testtel és paradicsom fejjel, kukac uborkából és petrezselyemből, cica, kutya, robot, csónak, sündisznó sok-sok fogpiszkáló tövissel és számtalan ötletesebbnél ötletesebb alkotás.

Munka közben jó ízűen fogyasztották el a dinnyét, melynek héjából - a gyermekekkel közösen - hatalmas Dinnyehéj bácsi készült, amit mindenki megcsodált, s jót nevettünk a hatalmas fejen. Természetesen minden gyümölcsöt, zöldséget, amit csak lehetett, megkóstoltak közben a gyermekek. Megbeszéltük ki mit szeret, hogyan fogyasztjuk, mit szoktunk belőle készíteni, s miért is egészségesek ezek az élelmiszerek.

A gyermekek büszkén mutatták egyre sokasodó alkotásaikat, szebbnél – szebb szobraikat, amit a folyosón elhelyezett kiállító asztalokra helyeztünk ki, hogy az érkező szülők is megcsodálhassák az ügyes kis kezek által megformázott zöldség és gyümölcs szobrokat. Ezt követően bekötött szemmel „Találd, ki mit eszel” játékot játszottunk, amiben az ízéről kellett felismerni a különböző egészséges élelmiszereket köztük gyümölcsöket, zöldségeket, tejtermékeket. Igazi versenyhangulatban találgatták a gyermekek, hogy éppen mit fogyasztanak, minek is van ilyen édeskés vagy savanykás íze. Természetesen a jutalom, a dicséret sem maradt el.

Nagyon kellemes, kreatív és hangulatos délutánt töltöttünk együtt az egészségnevelés jegyében.

Cseke Izabella
programvezető

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.