Egészséghét: 2013.06.12-14.

 

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség június második hetében rendezte meg a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0653 számú egészségfejlesztési és szemléletformálási pályázatának háromnapos Egészséghét programját.

A projekt napok az egészségről, egészségvédelemről szóltak, nagyon színes, változatos, értékeket közvetítő programokkal, melybe az Iskola úti feladat ellátási helyre járó gyermekeket is be tudtuk vonni, a szüleiket is aktivizálva (ami kevéssé sikerült). Az első napon mintegy 50 óvodás vett részt a Tengerecki játszóház „A két királyfi” című programján, amin a játékmester a megkezdett mese segítségével aktivizálta a gyermekeket a különböző próbatételek teljesítésére, hogy megmenthessék a sárkány fogságából a királylányt. A rövid bábjelenetet követően az udvaron folytatódott a program. A gyermekek kalandjuk során állomásról állomásra haladva vettek részt az irányított, értékközvetítő játékos feladatokban, melyek a mozgás, a sport, a tisztálkodás, az egészséges étkezés, az emberi kapcsolatok, a közös pihenés, a kikapcsolódás témaköröket érintették, majd nagy közös játékkal, s a bábjelenet befejezésével zárult a program.

 

Képtár | Picasa

Fotó: Fehér János

 

Ezen a napon két hatalmas légvár is várta a gyermekeket, amiben minden óvodás vidáman ugrándozhatott, élvezhette a mozgás örömét, kipróbálhatta testi ügyességét, bátorságát.

A délután 14 órakor kezdődő főzőnappal folytatódott a program. A cukkinis-tojásos saláta, a gyümölcsös zabpehely kása és az almás kukoricasaláta újabb egészséges ételek megismerését, elkészítésének elsajátítását eredményezte. A gyerekek a szülőkkel, nagyszülőkkel közösen készítették el, s jóízűen el is fogyasztottuk a sok finomságot.

Délután 16 órától a „Szakértők válaszolnak” program keretében dietetikus tájékoztatta a szülőket az egészséges táplálkozásról, a gyermekek helytelen étkezési szokásairól, annak kialakulásáról és megelőzéséről. A második előadónk élményszerű módon ismertette, hogy milyen fontos, hogy a gyermekek szeretetben, elfogadásban, bizalomba éljenek, s ez jellemezze a családtagok közti kapcsolatot is. Szólt az iskolai élet megkezdéséhez szükséges lelki-, mentális- pszichikai érettség kérdéseiről, a gyermekek ez irányú fejlődésének támogatásáról, lehetőségeiről. Dr. Nagy Valéria, városunk gyermekorvosa a testi fejlődést befolyásoló tényezőkről, a védőoltások, szűrővizsgálatok kérdéseiről szólt, a meghitt családias hangulatú rendezvényen. Az egészséghét második napján mentős bemutatón vettek részt a gyerekek és az érdeklődő szülők. Láthattak szimulált életmentést, betegellátást, megismerkedhettek az orvosi felszerelésekkel, és számtalan fontos információ hangzott el a baleset megelőzésről, a tennivalókról. Ezt követően „Mázli bohóc” műsora következett a vidámság, a nevetés lelki gyógyító erejének érvényesítése érdekében. „Mázli” mókás megjelenésével, piros krumpli orrával, lengő, bő nadrágjában, két nagy bőröndjével, álmosan érkezett meg. Hangos nevetéssel, kacagással fogadták a testbeszédet, szituációs játékot előtérbe helyező előadást. Végig érezhető volt a nevetés felszabadultságot, vidámságot kiváltó ereje. A délutáni főzőnapon reform lencsesalátát, cézársalátát, és fitness turmixot készítettünk, a résztvevők együttműködésével, oldott hangulatban, gyakorlottan és szervezetten.

A nap folyamán a szülők orvosi felméréseken vehettek részt, ahol kiderült, hogy mennyire egészségesek az önmagukat egészségesnek tartó felnőttek. Az orvosi vizsgálatokat dr. Szóró Magdolna háziorvos; dr. Ágotai Ede fogorvos; dr. Tajti Gergő ortopéd- reumatológiai szakorvos; dr. Bognár Éva főorvos, bőrgyógyász szakorvos és dr. Kun Katalin szemész szakorvos végezte.

Az egészséghét harmadik napi programja, június 14-én játszóházi programmal kezdődött, ahol varázsboltokba vártuk a gyermekeket. Mindenféle illatot, szagot kellett becsukott szemmel felismerniük, s e mellett néhány dolgot meg is ízlelhettek. Voltak higiéniához, ételízesítéshez tartózó termékek, különböző italok, de még gyógynövények is. Ezután a füstölő használatával a dohányfüst levegőben való áramlását mutattuk be, s beszélgettünk a belégzés, s magának a dohányzásnak az egészségre és a környezetszennyezésre gyakorolt káros hatásairól is.

Reggel 8 órától ismét elkezdődtek a szülők körében szervezett orvosi vizsgálatok, tanácsadások, hangsúlyozva a rendszeres orvosi szűrés – ellenőrzés fontosságát.

A gyermekek izgatottan várták Levente Péter, Péter bátyó 11 órakor kezdődő felejthetetlen élményt, számtalan értéket közvetítő, lenyűgöző zenés műsorát, melyben az előadó varázslatos személyisége, pedagógiai tudatossága, empátiája, igényessége mindenkit ámulatba ejtett, s magával ragadott, a „Tágas égen” és a varázslatos földön andalogva.

Programzáró foglakozásunk, az immáron harmadszor megszervezett főzőnap volt. Rutinosan készítettük el a már jól ismert gyümölcssalátát, csicsókasalátát és a sajttálat, amiből nagy lakomát csaptunk.

Az Egészséghét komplexen és változatos programokkal szolgálta az egészség, egészségtudatosság több szempontú megközelítését, s hogy ezen a kérdések, a gyermekek számára játékos tevékenységeken keresztül a szülők számára egyéb formában közelebb kerüljenek, s elősegítsék az egészségfejlesztésre irányuló szemléletváltást.

A programvezetők nevében
Szabóné Balogh Etelka

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.