Április 18-án a Magyar Lábtoll-labda Szövetség TÁMOP 6.1.2.–11/1-2012-0653 számú Egészségnevelés és szemléletformálás Újszászon lábtoll-labdázással című pályázatának harmadik főzőnapján vettek részt az óvoda Méhecske csoportjának tagjai és szüleik. Gyümölcsökből és zöldségekből készítettek olyan ételeket, melyeket könnyen, gyorsan és a gyerekekkel közösen készíthet el a család. A szülők a gyerekeken keresztül megtapasztalhatták, hogy téves az a hiedelem, miszerint az egészséges táplálkozás költséges és időigényes "mulattság".

Az elkészített ételek – reform körözött, almahajó, almás meleg szendvics - finomak, ízletesek, könnyen elkészíthetők. Mindenkinek ajánlhatók. Jó étvágyat!

Íme a receptek:

Reform körözött

A hagymát meghámozzuk, nagyon finomra aprítjuk, de le is reszelhetjük. A túrót áttörjük, összekeverjük a hagymával. A tejföllel lágyítjuk, és zabkorpával dúsítjuk. Mustárral, köménnyel és pirospaprikával fűszerezzük, de kerülhet bele őrölt bors, zúzott fokhagyma vagy akár erőspaprika-krém is. Ha kell, utánasózzuk.

Hozzávalók 4 főre

1 kisebb vöröshagyma
30 dkg juhtúró (részben vagy egészben tehéntúró is lehet)
4 evőkanál tejföl
2 evőkanál zabkorpa
1 kávéskanál mustár
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 kávéskanál pirospaprika

Almahajó

A paradicsomot megmossuk, húsát kis darabokra vágjuk. Az almát megmossuk, négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk, húsát apró kockákra vágjuk. A virsliket hosszában kettévágjuk. A bagettet kettévágjuk hosszában majd vízszintesen, és megvajazzuk. Rátesszük a fél virsliket. A grillt vagy a sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) bekapcsoljuk. A bagettre szórjuk az alma- és paradicsomkockákat. Megszórjuk a mandulaforgáccsal, ráreszeljük a sajtot, és a sütőben kb. 5 perc alatt megsütjük (amíg a sajt megolvad).

Hozzávalók 4 főre:

2 paradicsom
4 kisebb savanykás alma
10 dkg baromfi virsli
1 bagett
1 dkg vaj
4 dkg mandulaforgács
8 dkg trappista sajt

Almás meleg szendvics

Az almát lereszeljük, és szűrőbe tesszük, hogy a leve lecsuroghasson. A vajat habosra keverjük a tejföllel, sót, őrölt fehérborsot és egy csipet gyömbért adunk hozzá, majd hozzákeverjük a lereszelt sajtot és az almát is. A simára kidolgozott masszát a pirított kenyérszeletekre kenjük, s 3-5 percre forró sütőbe vagy mikroba tesszük.

Hozzávalók 4 főre:

3 közepes alma
10 dkg füstölt sajt
5 dkg vaj
1 evőkanál tejföl
só, bors, gyömbér

 

Fehér János

 

Képtár | Picasa

Fotó: Fehér János

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.