Nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy a Magyar Lábtoll-labda Szövetség támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Társadalmi Megújulási Operatív Program Irányító Hatóságának az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok-lokális színtereken” TÁMOP-6.1.2 - 11/1/ A és B pályázaton. Örömünk nem csak abból fakad, hogy elismerjük egy nyertes pályázat érdemét, ami az egészségre nevelést teszi hatékonyabbá városunkban, hanem abból is, hogy a pályázati kiírás értelmében mindez az óvodáskorú gyermekek és szüleik körében valósulhat meg.

 

Képtár | Picasa

Fotó: Becskereki Sándor és Fehér János

 

A pályázat projektnyitó rendezvényére 2013. február 7-én került sor az óvodában. Fehér János, a lábtoll-labda szövetség főtitkára, projektmenedzser köszöntötte a megjelent szülőket, gyermekeket, ismertette a pályázat célját, programtervét. Kiemelte a sport-mozgás, helyes táplálkozás jelentőségét az egészséges életmódra, életvitelre nevelés területén, hangsúlyozva, hogy az ez irányú szemléletváltás élethosszig tartó folyamat, melyre sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani.

Ezt követően sor került az első programra, egy úgynevezett főzőnapra. Ennek keretében a gyermekek a szüleikkel gyümölcssalátát készítettek. Alma, banán, kivi, narancs, ananász, dió, mazsola, mogyoró, sajt, méz kínáltatta magát, hogy mindezeket felhasználva elkészüljön egy kívánatos és egészséges uzsonna.

Természetesen alkalom nyílt arra, hogy beszélgessünk a mindennapi gyümölcsfogyasztás jelentőségéről, a vitaminok fontosságáról vagy éppen arról, ki melyik gyümölcsöt szereti a legjobban, ki szokott és milyen alkalomra ilyen salátát készíteni, miért egészségesebb a méz a cukornál, milyen higiéniai szabályokat kell betartani.

Meglepő volt, hogy a gyermekek milyen biztonsággal, gyakorlottsággal hámozták, szeletelték a különböző alapanyagokat, s milyen szorgalmasan dolgoztak. Végül egy-egy kóstoló falat után a résztvevők a szépen terített asztaloknál közösen fogyasztották el a vitamindús gyümölcssalátát és sajt tálat, s ismerték meg az új íz „kombinációt”.

Természetesen, bár a pályázati projekt nem tartalmazza, a gyermekek nagy többsége izgatottan várja a heti rendszerességgel megvalósuló lábtoll-labda foglalkozásokat is, melyet Fehér János mellett Becskereki Sándor és Herceg Gábor Európa-bajnokok tartanak majd a programba bevont gyerekeknek. Gratulálunk Fehér Jánosnak a nyertes pályázathoz, és köszönetünket fejezzük ki azért, hogy segítséget nyújt a projektprogramokkal az egészségnevelés még eredményesebbé tételéhez, az egészséges életmódhoz kapcsolódó szemléletváltáshoz úgy, hogy a városunkban méltán nagy elismerésnek örvendő lábtoll-labda sport rejtelmeibe is beavatják a gyermekeket.

Szabóné Balogh Etelka
intézményvezető

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.