2011. december 2. Újszász

December 2-án Szőcs Lajos Levente tanár vezetésével csángómagyar gyerekcsoport vendégeskedett Újszászon, amely Moldvából, az 1300 lakosú Trunk községből érkezett. Délelőtt a csoport tagjait – Budau Paul, Budau Bianca, Ghiur Apistoae Nocoleta, Ghiur Apistoae Claudia, Ghiurca Claudia, Ghiurca Diana, Istok Felix, Pantiru, Ralica, Patrascu Claudia – a művelődési házban 300 tanuló várta. A csoport vezetője üdvözölte a jelenlévőket, és elmondta, hogy náluk nagy nehézségekbe ütközik a magyar nyelv és a hagyományok ápolása. A gyerekek délutánonként saját szorgalomból, nem kötelező jelleggel járnak vissza az iskolába magyar órákra. Itt nemcsak a nyelvet gyakorolják és őrzik, hanem dalaikat, táncaikat és hagyományaikat is. Ebből mutattak be egy betlehemes játékot, és két fiatal ízelítőt adott a csángó népzenéből is.

Délután Újszásszal ismerkedett a csoport. A vendégek természetesen a tornacsarnokba is ellátogattak, ahol Fehér János tartott nekik rövid ismertetőt a lábtoll-labdázás történetéről és szabályairól. A gyakorlati bemutatót Bérczes Róbert, Csépány Erik, Dobozi Boglárka, Farkas Balázs, Kanálos Róbert és Raffael Csaba tartották. A különféle rúgások, labdaérintések és játékformák megismertetése után közös játék következett, amelyben nagy kedvvel vettek részt a trunki gyerekek is.

 

Képtár | Picasa

Fotó: Tóth Gábor

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.