Július 19-én kéthetes távollét után hazaérkezett Kínából a zömében újszásziakból álló magyar lábtoll-labda válogatott. A válogatott tizenkét játékosából tíz volt újszászi: Bogár László, Boros Péter, Kézér Zsolt, Nózsi Péter, Herczeg Gábor, Takács Zoltán, Tóth Gábor, Kapás Ágnes, Szabó Nóra és Varga Rita. Fehér János és dr. Baky Endre csapatvezetőként, Fehér Judit technikai vezetőként, dr. Baky Orsolya tolmácsként segítette a versenyzőket. Kasza József fotókon és videókon örökítette meg a nagy utazást.

 

Picasa

Fotó: Fehér Judit

További fotók Tóth Gábor Facebook oldalán

 

A magyar játékosok a Délkelet-Kínában található Zhongshan városában a tizennégy ország versenyzőinek részvételével megrendezett 6. Lábtoll-labda Világbajnokságon vettek részt. A verseny egy a világbajnokságra épített, a VB megnyitója előtt átadott csarnokban zajlott. Az átadásban, a szalagvágásban a magyar csapat vezetője, Fehér János is közreműködött. Az új csarnokban a kínaiak lábtoll-labda zsonglőrök közreműködésével nagyszabású megnyitót tartottak. Sajnos a légkondicionálás csak részleges volt. A versenyzők 35 fokban, 80%-os páratartalomban játszottak. Cipőjükből, ruhájukból folyt a víz.

A kínai eredetű jianqiuban a vietnamiak és a hazaiak bizonyultak a legjobbnak. Három-három aranyérmet szereztek. A hetedik arany a női egyéniben a makaói Wong Weng Man-nek jutott. Magyarország az éremtáblázaton két bronzéremmel Vietnam, Kína és Makaó mögött a negyedik helyen végzett. Az országok közötti pontversenyben is ez volt a sorrend.

A magyar eredmények:

Férfi páros: 3. Herczeg Gábor, Takács Zoltán (Újszászi VVSE).
Herczeg Gáborék India (21-5, 21-15) és Görögország (21-16, 21-14) párosainak legyőzésével jutottak a négy közé. Az elődöntőben Kínával játszottak, ahol a kínaiak 21-15, 21-15-re nyertek.
A harmadik helyért izgalmas három játszmában 17-21, 21-18, 21-17-re győztek a hongkongi ellenfelük ellen. Az első játszma megnyerése után a másodikban 11-9-re vezettek az ázsiaiak, de ekkor utoljára. A szedésben feljavult magyar páros egyenlített, és a harmadik játszmában jó játékkal nyert.

Vegyes páros: 3. Tóth Gábor, Kapás Ágnes (Újszászi VVSE)
India (21-5, 21-9) legyőzése után vereség Kínától (21-13, 21-16), majd a bronzéremért 17-21, 21-16, 21-19-es győzelem a makaói páros ellen, amelyben a többi párostól eltérően nem a férfi játékos, hanem a nő (az egyéni világbajnok) volt az ütő. A második játszmától kezdve felbátorodott a magyar duó, és Kapás Ágnes bravúros labdaszerzései és Tóth Gábor védhetetlen leütései bronzérmet értek.
Tóth Gábor pályafutása harmadik VB bronzérmét gyűjtötte be. Kapás Ágnes 2000 után (akkor Alapi Zoltánnal állt a dobogó harmadik fokán) szerzett ismét VB bronzot.

Férfi hármas: 4. Bogár László, Boros Péter, Kézér Zsolt, Nózsi Péter (Újszászi VVSE)
Tajvan (21-10, 21-12) és Makaó (21-14, 21-19) legyőzése után csoportelsőség a selejtezőben. A Finnország elleni nyertes mérkőzés után (21-12, 21-19) elődöntő a világbajnoki címet védő Vietnammal. Látványos mérkőzésen sikerült szoros mérkőzést játszani a világ legjobbjaival. (21-15, 21-15). A magyarok jó játékán annyira meglepődtek a vietnamiak, hogy az első játszmában időkérésre is kényszerültek. A vereség ellenére sokan gratuláltak a csapat jó teljesítményéhez.
A bronzmérkőzésen nem sikerült megismételni a vietnamiak elleni jó játékot, és nem várt vereséggel zárult a Hongkong elleni mérkőzés. 21-16, 21-18.

Férfi egyéni: 4. Tóth Gábor (Újszászi VVSE)
Könnyű győzelem a finn Pekka Marjamäki (21-10, 21-13) és egy olasz versenyző ellen (21-15, 21-8). Az elődöntőben papírforma vereség a kínaiak később világbajnok versenyzőjétől. (21-15, 21-15). A sok zavaró körülmény között a harmadik helyért sem sikerült nyerni az eddig hétszer legyőzött német David Zentarra ellen.(16-21, 18-21)

Női hármas: 5. Kapás Ágnes, Szabó Nóra, Varga Rita (Újszászi VVSE)
Kezdésként győzelem a görög csapat ellen, (21-10, 21-14), majd vereség három játszmában Makaótól (14-21, 22-20, 21-17). A világbajnok Vietnam túl nehéz ellenfélnek bizonyult. (21-9, 21-16)
Nem a valós végeredmény született. Az indiaiak visszalépése után új sorsolást kellett volna csinálnia a versenybíróságnak, amely azonban ezt a magyar óvás ellenére sem tette meg.
Két versenyszámban a dunántúli Borjád SE versenyzői képviselték Magyarországot.

Női páros: 5. Darnai Adrienn, Farkas Martina (Borjád SE)
A magyar páros négy közé jutását a makaóiak akadályozták meg. A borjádi lányok az alsó táblán a bolgárok és görögök legyőzésével szerezték meg az ötödik helyet.

Női egyéni: 5. Farkas Martina (Borjád SE)
Martina az első mérkőzésén 21-19, 21-18-ra kikapott a németek versenyzőjétől. A hongkongi, majd a görög vetélytársa legyőzésével javított, és az ötödik helyen fejezte be a versenyt.

A VB ideje alatt tartott közgyűlésen Fehér Jánost, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség főtitkárát további négy évre a Nemzetközi Lábtoll-labda Szövetség (ISF) alelnökévé, Veres Pált, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség elnökét az ISF Versenybizottság tagjává választották. Döntött a közgyűlés a következő világbajnokság időpontjáról és helyszínéről. 2013-ban Vietnam lesz a 7. Lábtoll-labda Világbajnokság házigazdája.

Sok élménnyel járt a háromféle Kínát érintő utazás. A magyar csapat a közel 10000 kilométeres út nagy részét a Budapest-Isztambul-Hongkong útvonalon repülővel tette meg, Hongkongból Zhongshanba pedig hajóval utazott tovább. A világbajnokság után hazafelé két napot a játékkaszinók városában, Makaóban töltött a magyar válogatott. A makaói lábtoll-labdázók nagyon szívélyes házigazdák voltak. Városnézést szerveztek, amelynek során a világ tízedik legmagasabb épületének, a Makaó torony tetejéről is lenézhetett a társaság. A makaói sportcentrumban a sárkány jelmezek és a kungfu fegyverek kipróbálása után magyar győzelemmel végződő barátságos Makaó–Magyarország mérkőzésre is sor került. A végén pedig húsz fogásásos kínai vacsorára hívták meg a csapatot. A magyar látogatásról fényképes tudósításban számolt be a Macao Daily News.

Makaóból Hongkongba ismét komp volt a közlekedési eszköz. A túra kétnapos hongkongi tartózkodással fejeződött be, ahol a csapat az Ibis hotelben lakott, amelynek – milyen a véletlen – három hónapja Hipp Ádám személyében magyar igazgatója van. A csapat emeletes villamosokon és emeletes buszokon bejárta a felhőkarcolók között nyüzsgő, különleges hangulatú, a világ legsűrűbben lakott 7 millió lakosú városát, vásárolt éjszakai és nappali piacokon, felmászott a 34 méter magas Tian Tan Buddhához, megnézte a Po Lin kolostort, siklóval felment a Viktória csúcsra, onnan tekintett le az égbe szökő felhőkarcolókra. A hongkongi két nap után a Hongkong-Isztambul-Budapest repülőjárattal érkezett haza a fáradt, de élményekben gazdag lábtoll-labdás társaság.
A versenyzők és szüleik jelentős összeggel – személyenként 160.000 Ft-tal – járultak hozzá a nagy utazáshoz. A kint tartózkodás költségeit Szabó Győző, dr. Baky Endre, dr. Szóró Magdolna és Mérész József városi képviselők támogatása biztosította. Köszönet érte.

Fehér János

 

Éremtáblázat
  ország arany ezüst bronz összesen
1. Vietnam 3 4 - 7
2. Kína 3 3 1 7
3. Makaó 1 - 2 3
4. Magyarország - - 2 2
5. Hongkong - - 1 1
5. Németország - - 1 1

 

Nemzetek közötti pontverseny
  ország pont
1. Vietnam 41
2. Kína 40
3. Makaó 22
4. Magyarország 20
5. Hongkong 17
6. Németország 7
7. Görögország 5

 

6. Lábtoll-labda Világbajnokság
Zhongshan (Kína), 2010. 07.09-14.
Férfi csapat (13)
1.   Kína
2.   Vietnam
3.   Hongkong
4. Bogár László, Boros Péter, Kézér Zsolt, Nózsi Péter Magyarország
5.   Németország
6.   Makaó
Férfi páros (13)
1.   Vietnam
2.   Kína
3. Hercezg Gábor, Takács Zoltán Magyarország
4.   Hongkong
5.   Makaó
6.   Görögország
Férfi egyéni (14)
1.   Kína
2.   Vietnam
3.   Németország
4. Tóth Gábor Magyarország
5.   Hongkong
6.   Makaó
Női csapat (6)
1.   Vietnam
2.   Kína
3.   Makaó
4.   Hongkong
5. Kapás Ágnes, Szabó Nóra, Varga Rita Magyarország
6.   Görögország
Női páros (8)
1.   Kína
2.   Vietnam
3.   Makaó
4.   Hongkong
5. Darnai Adrienn, Farkas Martina Magyarország
6.   Görögország
Női egyéni (9)
1.   Makaó
2.   Vietnam
3.   Kína
4.   Németország
5. Farkas Martina Magyarország
6.   Görögország
Vegyes páros (9)
1.   Vietnam
2.   Kína
3. Tóth Gábor, Kapás Ágnes Magyarország
4.   Makaó
5.   Hongkong
6.   Görögország

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.