A Magyar Lábtoll-labda Szövetség a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával határon átnyúló diák önkéntes képzést szervezett.

A képzés célja: határon túli és határon belüli diáksegítők, diák önkéntesek és fiatal rendezvényszervezők közös képzése a hajdújárási ARK Marathon Klubbal (Szerbia) és a királyhelmeci (Szlovákia) Slavoj Testnevelési Egyesülettel. A képzés célja az alap- és középfokú oktatási intézmények tanulói közül olyan fiatalok kiválasztása, és egy többfordulós képzési-oktatási folyamat után a rendezvények szervezésébe, lebonyolításába való bekapcsolása volt, amellyel a lábtoll-labda sportágat segítő és folyamatosan idősödő korosztály a jövőben felfrissíthető és kiváltható lehet. A képzésben résztvevők három alkalommal találkoztak. A találkozókon elméleti és gyakorlati képzésben részesültek. A jól sikerült márciusi királyhalmi és az áprilisi királyhelmeci találkozó után a záró rendezvénynek május 22-24-én Újszász adott otthont.

 

Picasa

Fotó: Fehér János

 

Már 21-én gyülekezett a társaság. Elsőként a királyhalmiak érkeztek, utána a szepetnekiek és pusztaszeriek, majd a Zemplénben és Borsodban kialakult árvízi helyzet miatt kerülőúton a királyhelmeciek is befutottak. Vacsora után a nagykanizsaiak és az újszásziak csatlakozásával teljessé vált a mezőny, amely a lábtoll-labda rokon sportágaival ismerkedett. A résztvevők nagy kedvel játszották a petacát, az indiacát, a shuttleballt, a da caut, a sepaktakrawt és a foot baget.

Május 22-én az ünnepélyes megnyitó után a résztvevők körében nagyon kedvelt Barátság Kupa keretében a versenyrendezési ismeretek gyakorlati alkalmazása következett. Kurdi Gábor vezetésével az önkéntesekből álló versenybíróság készítette a sorsolást, irányította a játékvezetőket, vezette a versenyadminisztrációt. Minden résztvevő játékosként és játékvezetőként is bizonyította, hogy elsajátította a játékszabályokat.

Ebéd után Újszásszal ismerkedtek az önkéntesek. Rövid várostörténeti ismertető után a református templomba látogattak, ahol Páncél János fogadta őket, és mutatta be a templomot, majd könyvéből felesége, Márta néni olvasott fel egy részletet a délvidéki magyarok szomorú történelméből. Az emelkedett hangulatú, nemzeti érzésektől átitatott találkozás után közös fagylaltozás következett.

Utána a katolikus templomhoz sétált a hatvanfős csoport, ahol Miklós János plébános köszöntötte a határon túli és határon belüli fiatalokat, buzdította őket a magyarság összefogására. Elmesélte a templom történetét, felhívta a figyelmet a templom értékes és szép látnivalóira. A látogatás a templom alatt lévő Orczy kripta megtekintésével fejeződött be.

A séta után elméleti képzéssel folytatódott a nap. A kommunikáció volt a téma. Kecskés László informatika tanár közreműködésével a résztvevők áttekintették a különböző internetes kommunikációs formákat, megbeszélték, hogyan lehet ezeket a lábtoll-labdázás népszerűsítésére felhasználni.

Utána a Barátság Kupa döntőit játszották. A férfiaknál 1. Huszár Dávid (Horgos), Köböl Áron (Újszász), Sinkovics Edvin (Királyhalom), 2. Farkas Balázs (Nagykanizsa), Horváth Bence (Pusztaszer), Vaskó Péter (Királyhelmec), 3. Kurdi Gábor (Újszász), Tót Konrád (Horgos), Vágó Tibor (Pusztaszer). A női versenyben 1. Fuszkó Timea (Királyhalom), Gulyás Adrienn (Újszász), Papp Kinga (Királyhelmec), 2. Galai Tamara (Királyhalom), Kaszonyi Viktória (Újszász), Szacskó Ágota (Újszász), 3. Bata Krisztina (Újszász), Muszka Beatrica (Királyhelmec), Tóth Virág (Újszász). A nap hangulatos nyársalással fejeződött be.

A második nap az Újszász Kupával folytatódott. Délután Szolnokon a tiszaligeti strandon lazított a vidám társaság. A strandról visszatérve plakáttetvezés, rajzolás volt a feladat. Érdekes, szép munkák születtek, amelyeket a tűzzománc készítő Nagy István (Királyhalom) és Kapás Ágnes (Újszász) Európa-bajnok értékelt.

A legjobb plakátokat Sebők Richárd (Újszász), Kurdi Gábor (Újszász), Tomori Tamás (Királyhelmec) és Demeter Nikolasz, Tóth Krisztina (Királyhelmec) készítette. A további díjazottak: Galai Bianka, Kis Torma András (Királyhalom), Galai Tamara, Kozma Krisztina (Királyhalom), Kovács Péter, Papp Kinga, Visnyai Erzsébet (Királyhelmec) és Soltész Fatime (Újszász).

A művészkedés után a tanfolyamzáró teszt megírásával számoltak be megszerzett ismereteikről a fiatalok. A tesztben sportágtörténeti, versenyszervezési, játékszabály és a meglátogatott nevezetességekre vonatkozó kérdések szerepeltek.

Az energiaveszteséget a gulyás partin a Tóth István és Tóth Istvánné által főzött ízletes babgulyással pótolták a résztvevők. Vacsora után éjfélig folyt a játék.

A harmadik napon izgalmas és színvonalas helyosztókkal fejeződött be a diák önkéntesek Újszász Kupája. A férfiaknál 0-2-es hátrányból 3-2-re fordított és végzett harmadszor is az első helyen Harsányi Zoltán, Kurdi Gábor, Tóth Gergő, Tóth István, Tóth Roland (Újszászi VVSE), 2. Bábosik Ferenc, Köböl Áron, Sebők Richárd, Ráski Lajos (Újszászi VVSE), 3. Farkas Balázs, Sillinger Zsanett, Schulcz András (Nagykanizsa ZSE). A női döntőben szoros mérkőzésen 3-1-re nyert Gulyás Adrienn, Kaszonyi Viktória, Tóth Virág, Varga Frida (Újszászi VVSE), 2. Galai Bianka, Galai Tamara, Fuszkó Timea, Kozma Krisztina (Királyhalom), 3. Bagos Viktória, Papp Kinga, Visnyai Erzsébet (Királyhelmec).

Fehér János, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség főtitkára értékelte és zárta a határon átnyúló diák önkéntes képző tanfolyamot. A három találkozón a résztvevők hasznos ismereteket szereztek, elméletben és gyakorlatban is bizonyították tudásukat, népszerűsítették a lábtoll-labdázást, bővültek kulturális és történelmi ismereteik, a résztvevők három határon át nagyon jól együttműködtek, erősödött az egy nemzethez tartozás tudata.

A zárszó után a diák önkéntesek a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet, a felnőtt segítők pedig munkájukat megköszönő oklevelet kaptak.

Köszönjük a Vörösmarty Mihály Általános Iskola, a Szász Vendégház, a Városi Művelődési Ház és Könyvtár, Lázár Sándorné, Szacskó József, Szurmai Tibor, Tóth Gábor, Tóth István és Tóth Istvánné segítségét.

Fehér János

 

Barátság Kupa
Újszász, 2010. május 22.
9 egyesület, 54 versenyző
  Férfi hármas (10)
1. Huszár Dávid (Horgos), Köböl Áron (Újszász), Sinkovics Edvin (Királyhalom)
2. Farkas Balázs (Nagykanizsa), Horváth Bence (Pusztaszer), Vaskó Péter (Királyhelmec)
3. Kurdi Gábor (Újszász), Tót Konrád (Horgos), Vágó Tibor (Pusztaszer)
4. Demeter Nikolasz (Királyhelmec), Nagy István (Királyhalom), Tóth Gergő (Újszász)
5. Feke Gábor (Királyhelmec), Gajda István (Királyhalom), Ráski Lajos (Újszász)
6. Dobák Róbert (Királyhalom), Kis Torma András (Királyhalom), Sebők Richárd (Újszász)
7. Harsányi Zoltán (Újszász), Szarapka Rudolf (Királyhalom), Tomori Tamás (Királyhelmec)
8. Dékány Dávid (Pusztaszer), Sebastian Költő (Királyhelmec), Török Zsolt (Királyhalom)
9. Bende Zsolt (Horgos), Nyilas Mihály (Horgos), Schulcz András (Nagykanizsa)
10. Csikós Tamás (Horgos), Bábosik Ferenc (Újszász), Fehér Zsolt (Pusztaszer)
  Női hármas (8)
1. Fuszkó Timea (Királyhalom), Gulyás Adrienn (Újszász), Papp Kinga (Királyhelmec)
2. Galai Tamara (Királyhalom), Kaszonyi Viktória (Újszász), Szacskó Ágota (Újszász)
3. Bata Krisztina (Újszász), Muszka Beatrica (Királyhelmec), Tóth Virág (Újszász)
4. Bagos Viktória (Királyhelmec), Galai Bianka (Királyhalom), Morvai Noémi (Szepetnek)
5. Sillinger Zsanett (Cserszegtomaj), Varga Frida (Újszász), Visnyai Erzsébet (Királyhelmec)
6. Laskiné Spingár Éva (Szepetnek), Máté Lúcia (Királyhelmec), Oszlányi Mercédesz (Újszász)
7. Matola Viktória (Szepetnek), Soltész Fatime (Újszász), Tóth Krisztina (Királyhelmec)
8. Kozma Krisztina (Királyhalom), Balla Kitti (Királyhalom), Tóth Istvánné (Újszász)

 

Újszász Kupa
Újszász, 2010. május 23-24.
7 egyesület, 59 versenyző
  Férfi hármas (9)  
1. Harsányi Zoltán, Kurdi Gábor, Tóth Gergő, Tóth István, Tóth Roland Újszászi VVSE
2. Bábosik Ferenc, Köböl Áron, Sebők Richárd, Ráski Lajos Újszászi VVSE
3. Farkas Balázs, Sillinger Zsanett, Schulcz András Nagykanizsa ZSE
4. Fehér János, Feke Gábor, Kapás Ágnes, Nagy István, Tóth Gábor Szeniorok
5. Dékány Dávid, Fehér Zsolt, Horváth Bence, Vágó Tibor Pusztaszer
6. Dobák Róbert, Nyilas Mihály, Sinkovics Edvin, Szarapka Rudolf Királyhalom
7. Demeter Nikolasz, Sebastian Költő, Tomori Tamás, Vasko Péter Királyhelmec
8. Gajda István, Kis Torma András, Török Zsolt Királyhalom
9. Bende Viktor, Huszár Dávid, Tót Konrád Horgos
  Női hármas (6)  
1 Gulyás Adrienn, Kaszonyi Viktória, Tóth Virág, Varga Frida Újszászi VVSE
2. Galai Bianka, Galai Tamara, Fuszkó Timea, Kozma Krisztina Királyhalom
3. Bagos Viktória, Papp Kinga, Visnyai Erzsébet Királyhelmec
4. Laskiné Spingár Éva, Matola Viktória, Morvai Noémi, Tóth Istvánné Szepetnek SE
5. Bata Krisztina, Oszlányi Mercédesz, Szacskó Ágota, Soltész Fatime Újszászi VVSE
6. Balla Kitti, Horváth Emese, Máté Lucia, Muszka Beatrica, Tóth Krisztina Királyhelmec
Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.