Negyvenedik születésnapját ünnepli a hageni SV Haspe 70 sportegyesület. A négy szakosztályban – kosárlabda, lábtoll-labda, gyermektorna és fitnesz – közel négyszáz sportolót foglalkoztató hageni kék-sárgák lábtoll-labda részlege, amelynek vezetője Peter von Rüden a jubileum alkalmából május 9-10-én „Négy ország tornája” néven nemzetközi lábtoll-labda versenyt szervezett, amelyre a világ legjobb lábtoll-labdázó nemzeteinek képviseletében Kína, Vietnam, Magyarország és Németország húsz évnél nem idősebb versenyzői kaptak meghívást.

 

Picasa

Fotó: Fehér János

 

A magyar U-20-as válogatott többségében újszászi játékosokból állt: Herczeg Gábor, Joó Richárd, Köböl Áron, Szűcs Gergely, Tóth Roland. Hozzájuk csatlakozott Huszár Emil (Nagykanizsa ZSE). A versenyzők Fehér János főtitkár és Tóth Gábor utánpótlás szövetségi kapitány vezetésével utaztak Németországba, Hagenba. Már a vonatos utazás sok érdekességgel szolgált. A vonatok tisztasága, pontossága mellett lenyűgöző volt 300 kilométeres sebességű száguldásuk.

A verseny előtti nap délelőttjén dr. Hans-Dieter Fischer főpolgármester fogadta a torna résztvevőit, akik a fogadás végén beírták nevüket a város emlékkönyvébe. A délután városnézéssel telt. A magyar csapat Hohenlimburg kastélyába látogatott, amelyet nehéz hegyi sétával értek el. Este a négy ország versenyzőinek közös edzésén sikerült mindenkivel megmérkőzni és a kínaiak valamint a németek ellen győzni is.
Az edzés után a magyar lábtoll-labdázók régi barátja, Michael Nölle hívta meg a csapatot vacsorára és egy kis zenélésre, zenehallgatásra. Az Újszász dala is elhangzott.

Május 9-én a csapatok felvonulása és a nemzeti himnuszok eljátszása után a kínai Zhao Siying zsonglőrködésével kezdődött a lábtoll-labdázás. A kínai fiú különleges trükköket, labdakörzéseket, labdamegállításokat mutatott be. Két és háromlabdás, valamint ugrálókötelezés közbeni gyakorlatokkal kápráztatta el a közönséget.

A nyitómérkőzést Németország és Vietnam csapatai játszották. Vietnam könnyedén nyert. (21-15, 21-13). Utána a Kína – Magyarország mérkőzés következett. A magyar csapat Herczeg Gábor, Huszár Emil, Szűcs Gergely összeállításban lépett pályára: Az első játszmát a kínaiak nyerték. (21-18). A második játszmában Tóth Gábor taktikai utasításait pontosan végrehajtva, jó csapatmunkával egyenlítettek a magyarok (22-20). A döntő játszmára azonban elfáradt a magyar hármas, és 21-14-re nyertek a kínaiak.

Egy újabb zsonglőr bemutató után az egyéni nyitómérkőzés következett: Herczeg Gábor – Li Shiwen (Kína). A kínai versenyző az első játszma elején négy-öt pontos előnyt szerzett a megilletődötten kezdő magyar játékos ellen. Időkérés után rendezettebb lett Gábor játéka. Felzárkózott, majd fej-fej melletti küzdelemben a játszmagyőzelmet is megszerezte.(23-21). A második szettben ügyesen a hálótól távolra szorította ellenfelét, aki így nehezen tudta letalpalni a labdákat. Ő viszont erőteljesen támadott és meggyőző fölénnyel nyert.(21-13).

A következő ellenfél a technikailag nagyon képzett vietnami Vu Tien Hung volt, aki veszélyesen talpalt, ollózott és félelmetes szervákat rúgott. A közönség által is támogatott újszászi fiú azonban nem ijedt meg tőle. Sorra szedte fel és rúgta vissza a labdákat, hibázásra kényszerítve vetélytársát. Izgalmas végjátékban 21-16-os magyar győzelemmel zárult az első játszma. A másodikban nagy sebességre kapcsolt a vietnami fiú. Ennek eredményeként 21-15-tel egyenlített. A harmadik szettben végig Herczeg Gábor vezetett. Erős szerváit ellenfele nem tudta kezelni. Talpalásai is rendre pontot értek. 15-10-es előnyénél vetélytársa nagy erőfeszítéseket tett az egyenlítésre: Védhetetlen szervái sorra estek le a magyar térfélen. Az egyenlítést sikerült kivédekezni, és újra Herczeg percek következtek. 20-15-ös magyar vezetésnél utolsó hajrába kezdett a vietnami ellenfél. Gábor 20-17-nél egy hatalmas ziccert a hálóba vágott. Félő volt, hogy nem tud a nagy nyomásnak ellenállni, és fordítani tud az ellenfél. Végül Vu Tien Hung nem bírta a feszültséget és adogatását a hálóba rúgta. 21-18, és szólt a vastaps a sporttörténeti eredménynek, az első európai, az első magyar győzelemnek a világ legjobbjaiként számon tartott vietnamiak ellen.

Az első nap a Vietnam – Magyarország csapatmérkőzéssel fejeződött be. Ezen a mérkőzésen is a Herczeg Gábor, Huszár Emil, Szűcs Gergely összeállításban játszott a magyar csapat. A második játszmában Szűcs majd Herczeg helyett Joó Richárd is játék lehetőséget kapott. A további meglepetés elmaradt. Vietnam 21-17, 21-14 re nyert.

Az első nap eseményeiről helyszíni közvetítést, este pedig összefoglalót adott a WRD TV.

A második napra két könnyű mérkőzés maradt. Herczeg Gábor a német Philip Kühne elleni 21-13, 21-15-es győzelemmel biztosította be tornagyőzelmét.

A Joó Richárd, Köböl Áron, Tóth Roland összeállítású hármas pedig 21-15, 21-16-ra nyert a német csapat ellen. Így Magyarország a harmadik helyen végzett.

Az eredményhirdetésen Herczeg Gábor tiszteletére szólt a magyar himnusz.

A verseny utáni napon a főszponzor, az AXA jóvoltából Düsseldorfba kirándulhatott a jól összebarátkozott nemzetközi társaság, ahol az AXA székházban vendégeskedtek, fagylaltoztak egy elegáns fagylaltozóban, majd autóbuszos városnézésen vettek részt. Sétáltak az óvárosban és a Rajna parton.

A kellemes kirándulás után elbúcsúztak egymástól a csapatok. A négy ország versenyzői legközelebb júliusban Kínában a 6. Lábtoll-labda Világbajnokságon találkoznak.

Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.