A Magyar Lábtoll-labda Szövetség a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával határon átnyúló diák önkéntes képzést szervezett. A képzés célja: határon túli és határon belüli diáksegítők, diák önkéntesek és fiatal rendezvényszervezők közös képzése a hajdújárási ARK Marathon Klubbal (Szerbia) és a királyhelmeci (Szlovákia) Slavoj Testnevelési Egyesülettel.

 

Picasa

Fotó: Fehér János

 

Az alap- és középfokú oktatási intézmények tanulói közül olyan fiatalok kiválasztása, és egy többfordulós képzési-oktatási folyamat után a rendezvények szervezésébe, lebonyolításába, való bekapcsolása, amellyel a lábtoll-labda sportágat segítő és folyamatosan idősödő korosztály felfrissíthető és kiváltható lehet a jövőben.

A márciustól májusig tartó képzésben résztvevők három alkalommal találkoznak. A jól sikerült márciusi királyhalmi találkozó után a második összejövetelnek április 17-től április 19-ig Királyhelmec adott otthont. Már április 16-án este Újszászon gyülekeztek a királyhalmi, pusztaszeri, szepetneki résztvevők, ahol Tóth István és Tóth Istvánné finom bundás kenyérrel és forró teával várta őket. 17-én reggel a hajdújárásiak és a nagykanizsaiak is megérkeztek, valamint a huszonegy újszászi is csatlakozott, és együtt indult a jó kedvű csapat a felvidéki Királyhelmec felé. Az első megállónál a résztvevők megrohamozták Boldogkő várát. Felpróbálták a sisakokat, kézbe vették a nehéz kardokat, mászkáltak a várfalakon és a sziklákon. A következő megálló a sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparknál volt, ahol a többség a Libegővel, néhányan Szacskó József és Tóth Gábor vezetésével pedig gyalogosan jutottak fel a Magas-hegy 541 méteres csúcsán lévő kilátóba. A libegőzés után bobozás következett az ország leghosszabb, 2275 méteres bobpályáján. Sokan többször is visítva, sikoltozva száguldottak le az adrenalinszintet rendesen megemelő pályán.

A következő megálló már Szlovákiában, Borsiban volt, ahol Kázmér István, a Rákóczi-kastély gondnoka tartott izzó magyarságtudatú történelemórát a borsi kastélyban született II. Rákóczi Ferencről és a kastély viharos történetéről.

A királyhelmeci vendéglátók a kastély előtt várták a csoportot, és vezették a Hatfa nevű szálláshelyre, a Szent Lukács erdei iskolába, ahol a vacsora után az elméleti képzés következett, amelyen Fehér János a résztvevők aktív közreműködésével a lábtoll-labda versenyek formáiról, csoportosításukról, a különféle lebonyolítási formákról tartott előadást. Ezután a versenykiírás készítés szabályait, a versenykiírás legfontosabb elemeit beszélték meg a jelenlévők. Befejezésül a nevezések feldolgozásról, a sorsolások elkészítéséről, a versenyek előtti és közbeni önkéntesi feladatokról esett szó.

Másnap Királyhelmecen a gimnázium sportcsarnokában két verseny keretében gyakorolhatták a fiatalok az előző nap megtanultakat: a sorsolás elkészítését, a verseny vezetését, a játékvezetők irányítását, az eredmények rögzítését, és még sok egyéb versennyel kapcsolatos dolgot. Az önkéntesekből álló versenybíróság – elnök: Kurdi Gábor (Újszász), tagok: Visnyai Erzsébet (Királyhelmec), Kis Torma András (Királyhalom), titkár: Török Zsolt (Királyhalom) – jól vizsgázott. Ügyesen vezették a versenyt, és sok társukat bevonták a feladatok végrehajtásába. Közülük Gulyás Adrienn, Soltész Fatime, Szacskó Ágota, Tóth Virág, Tóth Roland (Újszász), Farkas Balázs, Kovács Patrick, Lukács Márton (Nagykanizsa), Brezó Roland, Tóth Krisztina (Királyhelmec) munkája emelkedett ki.

Először a Barátság Kupa mérkőzései zajlottak. Többségében nem változtak a Királyhalmon kisorsolt csapatok. A győztesek viszont igen. A fiúknál a két felnőttel megerősített Feke Gábor (Királyhalom), Horváth Ádám (Királyhelmec), Lukács Márton (Nagykanizsa), Tóth Gábor (Újszász) összeállítású csapat nyert. 2. Kurdi Gábor (Újszász), Tót Konrád (Horgos), Vágó Tibor (Pusztaszer), 3. Semega Attila (Királyhelmec), Szalma Imre (Királyhalom), Tóth Roland (Újszász). A lányoknál a Galai Tamara (Királyhalom), Kaszonyi Viktória (Újszász), Szacskó Ágota (Újszász) hármas bizonyult a legjobbnak. 2. Bagos Viktória (Királyhelmec), Galai Bianka (Királyhalom), Morvai Noémi (Szepetnek), 3. Fuszkó Timea (Királyhalom), Gulyás Adrienn (Újszász), Horváth Emese (Királyhelmec).

A nap második felében a Davis Kupa rendszerű Királyhelmec Kupa következett, amelyen megismétlődtek a királyhalmi döntők. A férfiaknál Harsányi Zoltán, Kurdi Gábor, Tóth Gergő, Tóth István, Tóth Roland (Újszászi VVSE) – Farkas Balázs, Kovács Patrick, Kunics Bence, Lukács Benedek (Nagykanizsa ZSE).3. Bábosik Ferenc, Köböl Áron, Sebők Richárd, Ráski Lajos.

A nőknél Gulyás Adrienn, Kaszonyi Viktória, Tóth Virág, Varga Frida (Újszászi VVSE) Laskiné Spingár Éva, Matola Viktória, Morvai Noémi, Tóth Istvánné (Szepetnek SE) 3-0. Az újszásziak visszavágtak a múltkori vereségért, és most ők szerezték meg az első helyet.4. Bata Krisztina, Oszlányi Mercédesz, Szacskó Ágota, Soltész Fatime.

A fárasztó nap a tábortűz melletti oklevél osztással, Tóth Gergő gitározásával és közös énekléssel fejeződött be.

A harmadik nap királyhelmeci séta szerepelt a programban. A város főterén Visnyai Erzsébet önkéntes idegenvezetőként ismertette Királyhelmec történetét. Sajnos az eső elrontotta a sétát. A főtér királyszobrainak megtekintése után a Bodrogközi és Ung-vidéki Regionális Múzeumban folytatódott a város és környékének megismerése. Egy rövid vásárlás után eljött a búcsú pillanata. A kétszeri találkozás után jól összebarátkozott fiúk-lányok a májusi újszászi találkozás reményében búcsúztak el egymástól. A hazafelé tartó úton csak Dobák Róbert – a királyhalmi csapat vezetője – elvesztése okozott némi izgalmat. Félórás keresés után megtaláltuk. Így ő is itt lesz Újszászon a május 22-től május 24-ig tartó záró rendezvényen.

Fehér János

 

Királyhelmec Kupa
Királyhelmec, 2010. április 18.
7 egyesület, 65 versenyző
  Férfi hármas (9)  
1. Harsányi Zoltán, Kurdi Gábor, Tóth Gergő, Tóth István, Tóth Roland Újszászi VVSE
2. Farkas Balázs, Kovács Patrick, Kunics Bence, Lukács Márton Nagykanizsa ZSE
3. Bábosik Ferenc, Köböl Áron, Sebők Richárd, Ráski Lajos Újszászi VVSE
4. Gajda István, Kis Torma András, Tóth Tibor, Török Zsolt Királyhalom
5. Fehér János, Feke Gábor, Kovács Ferenc, Nagy István, Szacskó József, Tóth Gábor Szeniorok
6. Dékány Dávid, Fehér Zsolt, Vágó Tibor Pusztaszer
7. Bűti Bence, Demeter Nikolasz, Horváth Ádám, Szimko Balázs Királyhelmec
8. Dobák Róbert, Nyilas Mihály, Szalma Imre, Tót Konrád Királyhalom, Horgos
9. Brezo Roland, Sebastian Költő, Semega Attila Királyhelmec
  Női hármas (6)  
1 Gulyás Adrienn, Kaszonyi Viktória, Tóth Virág, Varga Frida Újszászi VVSE
2. Laskiné Spingár Éva, Matola Viktória, Morvai Noémi, Tóth Istvánné Szepetnek SE
3. Galai Bianka, Galai Tamara, Fuszkó Timea, Kozma Krisztina Királyhalom
4. Bata Krisztina, Oszlányi Mercédesz, Szacskó Ágota, Soltész Fatime Újszászi VVSE
5. Bagos Viktória, Rácz Gizella, Visnyai Erzsébet Királyhelmec
6. Ádám Zsófia, Balla Kitti, Horváth Emese, Máté Lucia, Muszka Beatrica, Tóth Krisztina Királyhelmec

 

Barátság Kupa
Királyhelmec, 2010. április 19.
  Férfi hármas (12)
1. Feke Gábor (Királyhalom), Horváth Ádám (Királyhelmec), Lukács Márton (Nagykanizsa), Tóth Gábor (Újszász)
2. Kurdi Gábor (Újszász), Tót Konrád (Horgos), Vágó Tibor (Pusztaszer)
3. Semega Attila (Királyhelmec), Szalma Imre (Királyhalom), Tóth Roland (Újszász)
4. Dobák Róbert (Királyhalom), Kis Torma András (Királyhalom), Sebők Richárd (Újszász)
5. Bűti Bence (Királyhelmec), Gajda István (Királyhalom), Ráski Lajos (Újszász)
6. Bábosik Ferenc (Újszász), Fehér Zsolt (Pusztaszer), Tóth Tibor (Királyhalom)
7. Demeter Nikolasz (Királyhelmec), Nagy István (Királyhalom), Tóth Gergő (Újszász)
8. Harsányi Zoltán (Újszász), Kovács Patrick (Nagykanizsa), Tomori Tamás (Királyhelmec)
9. Brezo Roland (Királyhelmec), Köböl Áron (Újszász), Kunics Bence (Nagykanizsa)
10. Farkas Balázs (Nagykanizsa), Szalontai János (Királyhelmec), Vaskó Péter (Királyhelmec)
11. Dékány Dávid (Pusztaszer), Sebastian Költő (Királyhelmec), Török Zsolt (Királyhalom)
12. Nyilas Mihály (Horgos), Szacskó József (Újszász), Szimkó Balázs (Királyhelmec)
  Női hármas (8)
1. Galai Tamara (Királyhalom), Kaszonyi Viktória (Újszász), Szacskó Ágota (Újszász)
2. Bagos Viktória (Királyhelmec), Galai Bianka (Királyhalom), Morvai Noémi (Szepetnek)
3. Fuszkó Timea (Királyhalom), Gulyás Adrienn (Újszász), Horváth Emese (Királyhelmec)
4. Rácz Gizella (Királyhelmec), Varga Frida (Újszász), Visnyai Erzsébet (Királyhelmec)
5. Bata Krisztina (Újszász), Muszka Beatrica (Királyhelmec), Tóth Virág (Újszász)
6. Laskiné Spingár Éva (Szepetnek), Máté Lúcia (Királyhelmec), Oszlányi Mercédesz (Újszász)
7. Matola Viktória (Szepetnek), Soltész Fatime (Újszász), Tóth Krisztina (Királyhelmec)
8. Ádám Zsófia (Királyhelmec), Kozma Krisztina (Királyhalom), Tóth Istvánné (Újszász)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.