A december mindig rendkívül izgalmas, mozgalmas időszak iskolánk életében. Nem lesz ez másként most sem, hisz ebben az évben 15. alkalommal kerül megrendezésre a Vörösmarty hét, amelynek megnyitójára december 1-jén kerül sor.

Ezt követően, jó szerével karácsonyig tartóan gazdag programkínálat várja a gyerekeket. Alsósok és felsősök a legkülönfélébb tantárgyi és egyéb versenyeken mérhetik össze tudásukat. Vesengenek matematikából, nyelvekből, természetismeretből, honismeretből, lesz rajzverseny, szépkiejtési verseny, helyesíró verseny, és az elmaradhatatlan labdarúgó  teremtorna, ahol 10 település iskolájából érkeznek futballista palánták. Nagy örömünkre szolgál hogy december 5-dikétől 10-éig iskolánk vendégei lesznek erdélyi és lengyel gyerekek valamint pedagógusok.

 

Testvérvárosi kapcsolatokAz önkormányzat testvérvárosi pályázat kategóriában "Fiatal polgárok találkozója címmel" sikeresen pályázott így erre a rendezvénysorozatra közel 1 millió Ft-tal gazdagodtunk.
És még mi mindennel!

Ennek a programnak a célja a településünk és testvérvárosaink fiataljai közötti kapcsolatok fejlesztése és erősítése. A program a résztvevők aktív részvételén alapuló közös tevékenységeket tartalmaz, melynek során megismerkedhetnek egymás életével, városaival, környezetével, otthoni és iskolai hagyományaival, szokásaival.

Programot szervezünk "Hogyan ünnepeljük a karácsonyt Erdélyben, Lengyelországban és Magyarországon" címmel, mivel úgy gondoljuk, hogy az ünnepek és hagyományok fontos szerepet játszanak Európa minden polgárának érdekében. Beszélünk szokásokról, hagyományos ünnepi ételekről, ajándékokról, díszekről, majd lengyel, erdélyi és magyar karácsonyi dalokat tanulunk. E tevékenység során a gyerekek felfedezhetik a különböző európai népek szokásai közötti hasonlóságokat és különbségeket.

Az Európai Unió egyik legfontosabb kategóriája a partnerség. Ezért olyan tevékenységeket szervezünk, mely a gyerekek közötti partnerség alakítását szolgálja. A diákok együtt dolgoznak, és sportolnak. A sportversenyek során sokat tanulhatnak a tiszta játékról, a csapatszellemről és a szolidaritásról is. A nemzetek közötti futballmérkőzés mellett egy újfajta versenyt is tervezünk. Vegyes, nemzetközi csapatokat alakítunk ki sorsolás alapján. Így a gyerekeknek más országbeli gyerekekkel kell együttműködniük és használniuk nyelvi, és egyéb kommunikációs képességeiket. A sport általi tanulás nagyon jó módja a tapasztalatszerzésnek, valamint a fent említett képességek fejlesztésének.
Az egyéb tevékenységek során, mint kirándulás, városnézés, a gyerekek sok időt töltenek együtt, így több alkalmuk nyílik a baráti kapcsolatok szorosabbá válására. A fiatalok közötti barátságok kialakulása hozzájárul a testvérvárosaink közötti hosszú távú kapcsolat fenntartásához.

A program keretében új gyakorlatot szeretnénk kipróbálni. A legjobb módja az ismeretségek kialakításának, ha eltöltünk egy kis időt egy családdal, és megismerjük mindennapi életüket. A jövőben a testvérvárosainkból érkező vendégeket családoknál szeretnénk elszállásolni.

Az első próbálkozás már megtörtént, 21 család vállalkozott arra, hogy  5 éjszakán szállást adjon és otthonába fogadja a hozzánk érkező vendégeket. A gyerekek nagy izgalommal várják, vajon hogyan értik meg egymást.  Már előkerültek a szótárak, és bíznak benne, hogy az aktiviti játékban megismert formulák jól bejönnek majd a társalgáskor. (Kéz-láb, mutogatás, rajz, stb.)

 

A karácsony előtti utolsó hét is tartogat szép eseményeket.
December 21-dikén csütörtökön este fél 6-kor együtt készülünk a karácsonyra.
A felső tagozatos tanulók a katolikus templomban adnak karácsonyi koncertet. Zenélünk, énekelünk, verselünk, és kollegánk Székelyfavli Gáborné néhány orgona művet mutat be. Szeretettel és tisztelettel hívjuk és várjuk tanítványainkon kívül a kedves szülőket, nagyszülőket, kis- és nagytestvéreket, minden érdeklődőt.

Szeretetteljes, békés, boldog karácsonyt kívánok tanítványaimnak, kollégáimnak, Újszász város lakóinak.

Bogárné Simon Klára
intézményegységvezető

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.