Immár hagyománnyá vált, hogy kórusunk nyáron Tiszakürtre látogat. Az idén június 25-én került sor az utazásra. Szent Iván napján, a nyári napforduló ünnepén Nyárköszöntő Kórustalálkozóra kaptunk meghívást. Ez alkalommal, a több mint 200 éves helyi református templom renoválása miatt, a Tiszazug egyik büszkesége, a csodálatos arborétum adott helyet a koncertnek. A látogatói fogadóépületben, a konferencia teremben Muzsik Tamás református lelkész köszöntötte kedves szavakkal, nagy szeretettel a fellépőket.

A találkozót a szolnoki Könyvtárosok Kórusa nyitotta meg. Mi másodikként léptünk színpadra, hat műsorszámmal készültünk. Az első részben reneszánsz és romantikus műveket énekeltünk. Elsőként ismeretlen szerző Kék ibolyácskája hangzott el, majd Mendelssohn-Bartholdi Búcsú az erdőtől c. kórusművét adtuk elő. Ezt követően Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója tiszteletére a Hajnalozó csendült föl, három szólamban. A közönség lelkes tapsán, hangos tetszésnyilvánításán fölbuzdulva és tovább „doppingolva” magunkat, önfeledt öröménekléssel folytattuk. Műsorunk második részében népdalokat énekeltünk. A Közép-Amerikából (Kubából és Mexikóból) származó két vidám, szerelemről szóló népdal (A cukorvirág és az Édes kincsem) nagy sikert aratott. Végül egy „vizes”, dunai népdalcsokorral zártuk szereplésünket a Tisza partján. Ez utóbbi előadásért, kicsit később, szakmai dicséretben is részesültünk. A jól sikerült föllépést követően megkönnyebbülten adtuk át magunkat mi is a zenehallgatás élvezetének. A Nyárköszöntő Kórustalálkozó harmadik, és egyben utolsó résztvevője a tiszakécskei Szabolcska Mihály Református Énekkar volt. ők négy művet énekeltek, magas színvonalú előadással.

A kórusok koncertje után finom ebéddel vendégelték meg a résztvevőket házigazdáink. Este tovább folytatódott a Szent Iván napi program. 6 órától a néptáncosok műsorát nézhettük meg a gyönyörű, külföldön is ismert arborétum bejáratánál. A bemutató után táncházba invitáltak bennünket, ahol néhány egyszerűbb lépést és játékot mi is megtanultunk. A talpalávalót Juhászné Antal Gabriella, a Sodrás Népzenei Kisegyüttes alapítója és prímása húzta harmadmagával. A hangulat remek volt. Ezt követően a budakeszi Uray György Színház társulatának vendégszereplésével egy mulatságos előadást tekinthettünk meg, Hans Sachs: Bolondtalanítás címmel. A négy komikus történet egyes jeleneteit látva szem nem maradt szárazon a nevetéstől.

Az éjszakai program Szent Iván éji tűzgyújtással és tűzugrással folytatódott, de mi ekkor – kellemesen elfáradva – búcsút intettünk Tiszakürtnek, és elindultunk haza. Ezt a napot mindannyian szép emlékként őrizzük meg.

Ulviczki Dóra

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.