Az újszászi művelődési ház két szakköre is jubileumát ünnepelte az október 10-én megtartott rendezvényen. A Népi Díszítőművészeti Szakkör 25, a Százszorszép Népdalkör (illetve elődje) 35 éve alakult.

A kettős évfordulót kiállítással és dalostalálkozóval ünnepelték, melyre meghívták a megyebeli társ szakkörök képviselőit, illetve közelről - távolról népdalköröket, citeracsoportokat.

A nagysikerű kiállítás (Fotó: Kovács Nándor)

 

A vendégeket Molnár Péter polgármester köszöntötte, elmondva, hogy a hagyományőrzés Újszászon érték, és azon túl, hogy jó hírét viszik a városnak, fontos szempont az is, hogy civil szervezetként aktívan részt vesznek a közösségi életben. Ezután Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója részletesen ismertette a két közösség tevékenységét, eredményeit, majd megnyitotta a díszítőművészeti kiállítást. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet osztályvezetője, Bukor Irén kedves szavak kíséretében oklevéllel ismerte el a két szakkör munkáját. Fehérné Szekeres Zsuzsa, a Városi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója a Népi Díszítőművészeti Szakkörnek emléklappal, a kört 25 éve vezető Szabó Pál Antalnénak pedig könyvvel köszönte meg tevékenységét.

 

25 éves a Díszítőművészeti Szakkör (Fotó: Kovács Nándor)

A dalostalálkozót a Százszorszép Népdalkör nyitotta meg egy Heves megyei dalcsokorral és a Csutkából van kis házikóm teteje... cíművel. Csiki Pál karvezetőt és a jubiláló kórust sok csoport köszöntötte virággal, égetett cukor tortával, emléklappal, a zászlójukra feltűzött szalaggal, köztük a polgármester, a művelődési ház vezetője, a Népi Díszítőművészeti Szakkör és a középiskolások citeracsoportja is.

35 éves a Százszorszép Népdalkör (Fotó: Kovács Nándor)

A műsor a Porteleki Pávakör két csokrával folytatódott, majd a mezőtúri Mongol-Agrár Zrt. Népdalköre mohácsi és csongrádi népdalai örvendeztették meg a közönséget.

Az újszászi fiatalok nemcsak a modern zenének hódolnak. Vannak közöttük jó néhányan, akik a hagyományőrzést is magukénak vallják. Bár a néptánc csoport éppen Erdélyben vendégszerepelt, ízelítőt adott ebből a helyi középiskola citeracsoportja Törőcsik Mária tanárnő vezetésével, akinek fő segítői az iskola „öreg diákjai”: Kovács Milán és Kovács Dávid.

Az egyik szomszéd település, Abony népdalköre, a Kék Nefelejcs, nevéhez illően egy virág dalcsokrot adott elő.

A szünet után, mely alatt számos érdeklődő tekintette meg a kiállítást, a Szolnoki Népdalkör gyönyörű dalai hangzottak el: egy szatmári csokor és egy domaházi betyárcsokor.

Úgy tűnik, a betyárnóták közkedveltek voltak ezen a napon, mert az ugyancsak 35. évét taposó Jászkun Citerazenekar is ilyet játszott - énekelt, Fodor Gábor újszászi citerás közreműködésével.

A magyar népdalkincset nemcsak hazánkban őrzik, hanem – talán jobban – a határ menti területeken is. Testvérvárosunk, Palics Szederinda Népdalköre vajdasági népdalokkal ismertette meg a közönséget. Az erdélyi származású abonyi Harmat Zsuzsanna szólóénekét követően a jászapáti Muskátli Népdalkör bordalokat adott elő. Nemcsak énekeltek, hanem színpadi játék formájában tették szemléletessé a dalok szövegét.

A hivatalos műsor zárásaként a túrkevei Madarász Károly Népdalkör lépett fel egy túrkevei és egy királyfalvi csokorral, majd Angyal Ferenc kisújszállási citerás dalai után a több mint 160 fellépő és a vendégek együtt énekeltek, ünnepeltek.

Közös éneklés (Fotó: Kovács Nándor)

A szolnoki gulyásfesztivál rendezője, a Magyar Gasztro-Turisztikai Egyesület elnöke, Csányi Sándor és segédei időközben megfőzték a művelődési ház udvarán a finom gulyást, melyet mindenki jó étvággyal fogyasztott el. A támogatók és az ünnepelt szakköri tagok jóvoltából egy kis itóka és sütemény is került az asztalokra, majd Varga János szolgáltatott zenét az éneklő, táncoló szereplők és vendégek kedvére.

A délután folyamán tombolasorsolás szakította meg a jó hangulatú összejövetelt, de a nyereménytől függetlenül továbbra is mindenki jól szórakozott.

A díszítőművészeti szakkör kiállítói voltak:

Gara Istvánné (25 éve tag), Feke Istvánné, Kaló Hajnalka, Kelemen Kálmánné, Krassóiné Gyüre Rozália, Oszlányi Istvánné, Oszlányi Zsuzsanna, Szabó Pál Antalné szakkörvezető, Szöllősi Józsefné, Zrupkó Antalné

A Százszorszép Népdalkör tagjai:

Bábosik Zoltánné, Csiki Pálné, Fekete Gabriella, Fodor Gáborné, Herczegh Józsefné, Horváth Sándorné, Kovács Kálmánné, Krizsán Gáborné, Sárándi Józsefné, Szekera Pálné, Vígh Imréné, Vezető: Csiki Pál

 

Köszönet a rendezvény támogatásáért mindenkinek, annak is, aki a felsorolásból esetleg kimaradt.

Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület, szakköri tagok, Újszász Város Önkormányzata, Répási Csabáné Tóth Rozália, Tánczos Attila, Szóró Józsefné, Fodor Imre, Polónyi Illésné, Hegedűs Jánosné, Tüzép telep (Korpácsi Ferenc), Hajdú Sándor és neje, Fecske Kft., Nagy Gáborné, Fenyő Áruház, Tóth Jánosné, Papp Kálmánné, Lukács Zoltán, Oláh Zsolt.

F. Szekeres Zsuzsa

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.