Napjainkban nemzetünk súlyos válságát éljük át. A globalizmus és a liberalizmus csapdájába esve, hazánk is elvesztette nemzeti önrendelkezését. Ezt az önrendelkezést először a rendszerváltozás után lett volna esélyünk kiharcolni, megtartani. A második esélyt éppen napjainkban veszítjük el. A pártrendszer széthúzást és megosztottságot hozott Magyarországba. Miközben jól látszik, hogy az országházi elit és holdudvara dőzsöl, addig az átlagembernek csak az újabb és újabb áremelések, elmaradt ígéretek, hazugságok jutnak.

A televízióból műveltség és ismeretterjesztés helyett „valóságshow-k” tébolydái és minősíthetetlen műsorok agyament „celebekkel”, valamint erősen részrehajló híradások áradnak. Az utóbbi évtizedekben történelmünket mindig az adott politikai irányzat formálta saját szája íze szerint, ennek következményeképpen a magyar nemzettudat romokban hever. Most, a harmadik évezred elején, a trianoni csapás és a kommunista diktatúra után, az Európai Uniónak való feltétlen megfelelési kényszer következtében fennáll a veszélye a Vörösmarty Szózatában fölmerülő nemzethalálnak. Azaz a nemzeti önállóság és nemzettudat elvesztését, hazánk gyarmattá válását, más népek közé való beolvadását idézheti elő.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
Népek veszik körűl,
S az ember millióinak
Szemében gyászköny űl.

Ámde hozzánk hazafiakhoz, a Szózat következő versszaka áll közelebb:

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Ezért tennünk is kell valamit. A jobb kor eljövetelét nem várhatjuk karba tett kézzel, ezért néhány újszászi hazafi a mai napon, 2011. február 11-én megalakítja a Vörösmarty Csoportot. Azért február 11-ére esett a választás, mert ezzel kívánjuk felhívni a figyelmet történelmünk egy méltánytalanul kezelt dicső hadműveletére. 66 évvel ezelőtt ezen a napon, a szovjet ostromgyűrűbe zárt Budapest védői a megadás és hadifogság helyett a kitörést választották, ezért nevezzük ezt a napot a Becsület napjának.

Mozgalmunk nevét Vörösmarty Mihályról kapta, mert amellett, hogy mindnyájunknak példaképül szolgálhat életműve, s mert Szózata mintha második Himnuszunk lenne, életének egy szakaszát Újszászon töltötte. Az 1848/49-es szabadságharc után Újszászon rejtőzött öccsénél, aki az Orczy-birtokon dolgozott, mint gazdatiszt.

A Vörösmarty Csoport céljai a következők:

  • a magyar hagyományok ápolása és népszerűsítése
  • történelmi emléknapjainkon, nemzeti ünnepeinken való megemlékezés
  • igaz történelmünk, együvé tartozásunk hirdetése, mellyel a magyar és magyar közötti közöny megszüntetése valamint a nemzeti érzelmek erősítése a célunk
  • együttműködés az egyházakkal a keresztény értékrend ápolása és terjesztése érdekében
  • a természet tisztaságának, növény- és állatvilágának védelme, ennek fontosságára való figyelemfelhívás
  • árvízi védekezésben, felmerülő természeti csapás megelőzésében, az esetleges bekövetkezést követő helyreállításban, segítségnyújtásban való részvétel, illetve az illetékes hatóságok munkájának segítése
  • a sport, mint életvitel, az egészséges életmód iránti igény felkeltése és ezekkel kapcsolatos szabadidős tevékenységek szervezése, közösségek építése
  • a fiatal nemzedék keresztény-nemzeti nevelésének, valamint a gyermekek mozgásának, sportolásának, szabadban történő foglalkozásának szükségére való figyelemfelhívás
  • kirándulások szervezése a történelmi Magyarország városaiba, tájaira
  • a fenti célokban együttműködni kívánó személyek összefogása

Minket nem különböző ideológiák vagy „izmusok” vezérelnek. Hazafias szemléletünkkel, konzervatív gondolkodásmódunkkal, az ősi erénybe vetett hittel, a keresztény értékrend szerint szolgálunk egy jó ügyet, és igyekszünk Újszász, a magyarság és a természet javára tevékenykedni.

Istennek hála, Kárpát-medence szerte alakultak és alakulnak különböző szervezetek hozzánk hasonló célokkal, melyek magyar hazánk érdekében önzetlenül tevékenykednek.

Vörösmarty Csoport
www.ujszaszi.sokoldal.hu
Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.