Egy tanár házaspár Pennsylvániából, Jane és Guy Croyle másfél évet töltöttek 2005-2006 folyamán az újszászi középiskolában vendégtanárként. Az iskolában és a településen második otthonukra találtak. Azóta, amint lehetőségük engedi, vissza-visszatérnek. S általában nem kettecskén. Legutóbb egy ötvenfős csoporttal, idén pedig a pennsylvániai Juniata Egyetem Koncertkórusával töltenek közel két hetet Magyarországon. Jane és Guy eltökélt szándéka, hogy környezetükben népszerűsítsék a magyar kultúrát, megismertessék az egyetemistákkal népünk hagyományait, szokásait. Mindezt oly módon látják hatékonynak, ahogyan ők maguk is megélték: a személyes tapasztalatszerzés útján. Ez az egyik oka annak, hogy az egyetem kórusát, ahol jelenleg dolgoznak, éppen Magyarországra hozzák koncertezni. S hogy szálláshelyül, mintegy „bázisként” Újszászt választották, annak természetesen személyes kötődésük az oka.

A Juniata College biztonságos és szép környezetben fekszik az Allegheny hegységben, Közép-Pennsylvániában. Az egyetem országosan ismert és elismert humán egyetem.

 

Az 1400 hallgatót kihívásokkal teli, ám rugalmas tanrend ösztönzi arra, hogy felkeltsék minél több irányú érdeklődésüket, és mindezeket egy önállóan meghatározott szakiránnyá alakítsák. A diákok kis létszámú csoportokban tanulnak energikus és lelkes professzorok vezetésével. Az itt végzett hallgatók sikeresek az élet különböző területein. A felvett hallgatók 75%-a be is fejezi tanulmányait, és 91%-uk 4 év leforgása alatt teszi ezt. Az egyetem végzős hallgatóinak 95%-a nyer felvételt orvosi, gyógyszerészi, munkaalkalmassági, gyógytornászi, állatorvosi, fogorvosi és kiropraktikai képzésekre.

A Koncert Kórus egyike az iskola három kórusának. A 130 tagú énekkar nagykórus-műveket ad elő évente kétszer. Minden év decemberében a 20 tagú Női Kamarakórus reneszánsz madrigál koncertet ad korhű jelmezekben, tavasszal pedig tradicionális női hangversenyüket adják elő. Mint az elsőrendű utazó kórus, a Koncert Kórus a tavaszi szemeszter alatt öt évszázadot és több különböző kultúrát áthidaló egyházi zenére összpontosít. Az őszi szemeszter minden évben a történelmi világi muzsikáé a madrigáltól a jazzig.

A kórus 50 tagja különböző tanulmányi területekről verbuválódott. Noha nincs zenei szakosodási lehetőség az iskolában, a kórus tagjai vallják, hogy a kórusmuzsika gyönyört nyújt mind a hallgatónak, mind az előadónak. Az évenkénti tavaszi körutak és a gyakori nyári utazások során a Juniata Kórus Russel Shelley irányításával már adott koncerteket többek között New York-ban, Washingtonban, Ausztriában, Németországban, a Notre Dame Reims-ben Franciaországban, Wittenbergben, a velencei St. Mark Székesegyházban Olaszországban.

2011. május 17-28. között egy hetet Magyarországon, öt napot Erdélyben töltenek. Csaknem minden este koncerteznek valamelyik közeli-távolabbi városban, többek között Jászberényben a Déryné Művelődési Központban, Szolnokon a Belvárosi Plébániatemplomban, Kecskeméten a Református Templomban, Debrecenben a Református Nagytemplomban. Újszászra ugyanazt a színvonalas programot hozzák, mint amivel a világ más városaiban is fellépnek.

2011. május 27-én este 6 órai kezdettel az újszászi Református Templom ad helyet a koncertnek.

A hangversenyre a belépés díjtalan. A szervezők ezúton is szeretettel hívnak és várnak minden kedves érdeklődőt, akik színvonalas zenei élményre vágynak.

Tóth Péterné

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.