Tisztelt Olvasók!

Sosem szoktunk unatkozni a hivatalban, de az elmúlt hónap nagyon munkás volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a város képviselő-testülete háromszor is ülésezett. Nagyon sok komoly döntést kellett meghoznunk. Egyrészről beszámoltak intézményeink, másrészről továbbra is dolgozunk a pályázatok előkészítésén, harmadsorban egy nagyon fontos téma is foglalkoztat már régebb óta bennünket, ez pedig a fogorvosi alapellátás megszervezése. A pályázatok előkészítése jól halad, az egészségügyi központ fejlesztése lassan már beadásra kész. Igen intenzíven foglalkozunk a szintén megyei „Zöld város” elnevezésű programon, mely a településközpontot érinti. Természetesen várjuk azokat a pályázati lehetőségeket is, amelyek az energia-hatékonyság növeléséről lesznek kiírva, ami számunkra elsősorban a városi sportcsarnokot érinti majd. Egy igen érdekes döntést is hoztunk, amely nálunk, illetve a környékünkön eddig nem volt jellemző. Újszász, Zagyvarékas és Szászberek önkormányzata konzorciumban pályázik egy fenntartható turisztikai fejlesztésre. Ez igen komoly turisztikai attrakció lesz, melyben a városunk számára elsősorban a parkerdei rész turisztikai felélesztéséről, az Orczy kastély bemutatásáról, illetve egy régi álmunk, a kerékpáros-gyalogos híd megépítésében valósulhat meg. 

Természetesen továbbra is dolgozunk a Horgász út felújításán, illetve a Zrínyi és a Vércse utca kialakításán. A megvalósulás jelen pillanatban tervezésről, illetve a Vércse utca kialakításához magán földterületek vásárlásáról szól. De ami az utcákat érinti, a korábban kialakított ún. mart aszfaltos útjaink felújítását is szem előtt tartjuk. Valószínűleg még ebben az évben, egy új technológiával a Tavasz újítjuk fel. Ez a technológia viszonylag olcsó. Az ilyen utak felújítására elsősorban saját forrást kell felhasználnunk. 

Tisztelt Olvasók! 

Gondolom, az általános iskola növendékei örömmel vettek részt azon a budapesti látogatáson, ami Pócs János képviselő meghívására és a városi önkormányzat támogatásával valósult meg. A kiránduláson a március 15-i ünnepség szereplői vehettek részt. 

Tisztelt Olvasók! 

Mindig örömmel veszek részt az újszászi szép korúak születésnapján. Ebben a hónapban két 90 éves helybélit köszönthettünk. Így Terék Imréné és Nagy Béláné születésnapján vehettem részt kollégáimmal és családjaikkal együtt. Természetesen ebben a korban sok minden előjöhet, így Nagy Béláné Ágika néni néhány nappal a köszöntés után elhunyt. Ezúton fejezem ki a családnak őszinte részvétemet. Ugyanígy őszinte részvétem Pozsonyi Lászlóné Jolika elhunyta kapcsán családtagjainak. Köszönöm a pedagógus szakszervezet temetésen való részvételét, ahol a város nevében is elköszöntek az újszászi városnapon mindig megjelenő lokálpatriótától. 

Tisztelt Olvasók! 

Az elmúlt időszakban sok gondot okoztak számomra is a fogorvosi alapellátásban bekövetkező változások. Örömmel mondhatom, hogy nagyszerű partnerekre találtunk. Megállapodtunk a FORTUNADENT Kft. vezetőjével, Bacskai Jánossal, hogy a településen működtetett két fogorvosi körzet helyettesítését elvállalják. Bízom benne, hogy hosszú időre. A fogorvosi körzet átalakításával nőni fog a rendelési idő, így a korábbi 30 + 18 óra 30 + 24-re fog változni. A rendelés gyakorlatát a közeljövőben fogjuk kialakítani, amiben bízom a településen élők aktivitásában is. 

A hónap során volt a hagyományos Vörösmarty alapítványi bál. Itt is nagyon örültem országgyűlési képviselőnk jelenlétének. Jól megszervezett, magas színvonalú műsorszámokat tartalmazó kellemes este volt. Ezúton is köszönöm a ballagó diákoknak és családtagjaiknak, hogy együtt ünnepelhettünk, segítve ezzel is a települési közösségek kialakítását. 

Ugyanilyen jó minőségű és magas színvonalú rendezvénynek tartom a városi majálist. Jó időben, kellemesen tölthettük ezt a napot közösen, élvezve a színvonalas előadásokat. A fiatalság mindig örömmel tölti el az idősebbeket, és most ilyen műsorszámokból nagyon sokat élvezhettünk. Köszönöm a szervezőknek, karbantartó munkásainknak és közmunkásainknak, hogy aktívan vettek részt a rendezvény létrejöttében.

Tisztelt Olvasók! 

Természetesen a május nem csak a munka ünnepéről, hanem talán egy picivel fontosabb dologról is szól. Ilyenkor szoktuk köszönteni anyák napja alkalmából az édesanyánkat, nagymamánkat, keresztanyánkat. Nincs elfelejtve ez az ünnep, hiszen a városi anyák napi ünnepséget május 9-én fogjuk tartani a művelődési ház nagytermében. A rendezvényre ezúton is szívesen hívok és várok mindenkit, aki ebben a közösségben is szeretné megünnepelni ezt a napot. 

Most férfi társaimhoz szeretnék szólni. Ebben az évben is megrendezésre kerül a városi apák napja, melyet a Zagyva Menti Integrált Központ szervez a városi önkormányzattal közösen. Várjuk Önöket egy kellemes délutánra, május 19-én. 

Tisztelt Olvasók! 

Még néhány rövid hír. A hónap során ellenőrzést tartottak annak a EOP-os pályázatnak a végrehajtásáról, mely a polgármesteri hivatal és a művelődési ház felújítását volt hivatva megoldani. A 142 millió forintos 100 %-os támogatottságú pályázat evvel az ellenőrzéssel befejeződött, nem találtak problémát az ellenőrzés során. Másik örömteli hírünk, hogy az önkormányzatunk pályázott a homoktövis ültetvény további fenntartására az Agrár Környezetgazdálkodási pályázatban. A pályázatot elfogadták, így a következő öt évben magasabb fokú támogatást fogunk kapni a 16 hektáros ültetvényünkre. 

Tisztelt Olvasók! 

A hónap során számolt be Újszász város közbiztonsági helyzetéről az Újszászi Rendőrőrs parancsnoka Juhász Tibor, illetve bemutatkozott az új megbízott rendőrkapitány, Egedi István ezredes, rendőrségi főtanácsos. Több kérdés is elhangzott mind a bizottsági, mind a testületi ülésen, hiszen a közbiztonság helyzete mindenkit érdekel, és mindenkit befolyásol. A konzekvenciát levonva azt mondhatjuk, hogy az Újszászi Rendőrőrs állománya megfelelő színvonalon teszi a dolgát. Az előrelépést a rendőrség és a polgárőrség szorosabb együttműködésében látjuk. A polgárőrség új elnöke Konka Csaba is látja a következő évek bűnmegelőzési lehetőségeit, amiben az egyesület tagjai döntő befolyással bírhatnak. A rendelkezésre álló technikai hátteret, a térfigyelő rendszert tovább szeretnénk bővíteni, de a mindennapi gyakorlat alkalmazása már ma is lehetőséget teremt színvonal emelkedésre. Ebben bízva köszönöm meg a rendőrség és a polgárőrség munkáját, illetve az őket támogató Közbiztonsági Alapítvány ténykedését. 

Molnár Péter
polgármester

 

A majális megnyitóján Kaszonyi Viktória és Molnár Péter polgármester
(Fotó: Barta Imréné)

 

Nagy Béláné köszöntése
(Fotó: Kontra Andrea)

 

Terék Imréné születésnapján
(Fotó: Kontra Andrea)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.