Német diákok vendégeskedtek egy hétig a Rózsa Imre Középiskolában. A Brandenburg tartományban található Luckenwalde-i Friedrich Gimnáziummal való kapcsolat már hosszú múltra tekint vissza. 14 éve minden második évben egy hetet töltenek itt a német tanulók, majd a következő évben a mi középiskolánk diákjai utaznak egy hétre Németországba. A projektben általában 10-15 tanuló vesz részt, és minden évben egy témát kell mindkét félnek kidolgozni, majd egy projektnap keretében bemutatni. Ebben az évben fővárosaink – Budapest, Berlin - megismertetése volt a cél. 

Természetes tehát, hogy a program részeként a fővárosba is ellátogattunk, ami igazán lenyűgözte nemcsak a német diákokat, hanem a magyar gyerekeket is. Amikor a Citadelláról lenézve elénk tárult az esti fényekben pompázó nagyváros panorámája a várnegyeddel és a hidakkal, büszkének érezhettük magunkat arra, hogy ez a mi hazánk része.  

Igyekeztünk minél változatosabb programokkal kedveskedni a vendégeknek. Megismerkedtek az iskolánkkal és Újszász városával, az óvodában a kicsik műsorral készültek, amit a német diákok megannyi ajándékkal köszöntek meg. A sportcsarnokban a lábtollazás technikáját próbálhatták ki. A Rózsa-hét eseményein is részt vettek, így például az éjszakai vetélkedő és a diáknap emlékezetes maradt számukra. Nagy sikere volt még a matematikai élményműhelynek is. 

A Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrumban Hicsó György főigazgató úr ajándékkal fogadta a diákokat, aztán megtekinthették a tanműhelyt és a laboratóriumot. Ezután egy akadályverseny keretében kis csoportokban fedezhették fel a város nevezetességeit, utána a HEMO-ban található Fegyvermúzeumba látogattak. 

A hétvégéből egy napot a családoknál töltöttek, így betekintést nyerhettek a magyar családok életébe, étkezési szokásainkba. Voltak, akik túrázni vitték el őket, mások fürdőbe. 

Az iskolai és kulturális programok mellett a természet is fontos szerepet kapott a programban. A Tisza-tó élővilágát bemutató poroszlói Ökocentrum szintén nagy tetszést aratott. A vállalkozó kedvű diákok pedig Egerben felmászhattak a Minaret tetejére. 

Napjainkban egyre népszerűbb a falusi turizmus, ennek jegyében töltöttünk egy napot Nagykörüben, ahol nagy szeretettel és házi készítésű szörppel valamint frissen sült kaláccsal vártak bennünket. Megtekintettük a galériát és a művelődési házban látható kiállításokat, a templomot és a Tisza-partot. Délután kézműves foglalkozásokon vehettek részt. A diákok a Húsvéti készülődés jegyében nemezelhettek, nyuszit készítettek, csuhéból és papírból ajándékot hajtogattak.  

Eseményekben és élményekben bővelkedő hetet töltöttünk együtt. Bízunk benne, hogy ez a kapcsolat a jövőben is megmarad, hiszen ez olyan motivációt ad a mind az angol, mind a német nyelv tanulásához, amit sem egy nyelvtanár, sem a szülői háttér nem tud megadni. Sok diákunk életében ekkor jutott el először külföldre vagy először utazott repülővel. Megtanulnak alkalmazkodni egy másik kultúrához és nyitottnak lenni az új információkra. Gyakorolhatják az informatikában szerzett ismereteiket a prezentációk összeállításakor, illetve a csapatban való együttműködést – csak a legfontosabb előnyöket említve. 

Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki ennek az egy hétnek a megszervezésében és lebonyolításában bármilyen módon közreműködött. 

Hamar Márta 

 

 

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.