Hosszú volt a hideg, foga volt az idei télnek, s szürkeségét is nehezen adta át a napfénytől éledő színeknek. Persze igaza van Hal Borlandnak, aki azt mondja „a tél nem tart örökké; a tavasz nem marad el.” Ebben a hitben készültek a Kastély Otthon lakói és munkatársai a 2010-es év első programjára, a télbúcsúztató bálra.

Kiszebábot nem égettünk ugyan, de jó volt a táncot járni, hangos zeneszóval, vidám mulatsággal, bút felejtve a telet űzni.

Mivel az időjárás kinti tevékenységeknek nem igazán kedvezett még, így február végén megrendeztük az I. intézményi Sakk Bajnokságunkat. Volt, aki úgy ült le a fekete-fehér táblához, hogy gyermekkorában játszott utoljára, de nagy küzdelmeknek is tanúi lehettünk. A döntő mérkőzéseket komoly érdeklődés övezte, a nézők szinte lélegzetvisszafojtva figyelték a nagy taktikával átgondolt lépéseket. Sakkbajnokot hirdettünk, s a sikerre való tekintettel igyekszünk majd évről évre lehetőséget adni eme nagyszerű szellemi tevékenység népszerűsítésére.

Március 8-án ismét összegyűltünk a nagy ebédlőben. Hagyomány már intézményünkben, hogy a Nemzetközi Nőnap alkalmából férfi ellátottjaink egy jelképes ajándékkosarat nyújtanak át a hölgyeknek. S, hogy mit rejt az ajándékkosár? Nótát, operettet, könnyűzenét, táncot, ismert verseket, vagy saját költésű – többnyire a női nemet méltató – alkotásokat. Általában több hetes felkészülés előzi meg a férfiak szereplését, akik a nagy napon kiállnak, s szeretettel nyújtják át a hölgyeknek a meglepetés produkciójukat.

Tapasztalataink szerint a közös élmény öröme, a jó hangulat többet ér a legnagyobb virágcsokornál, a legédesebb bonbonnál.

Március idusán került sor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc méltó megünneplése. A műsort Szalóki Miklós igazgató úr nyitotta meg, azután az irodalomkör versekkel, prózával és szép zenei részletekkel idézte fel e jeles történelmi esemény hangulatát, célkitűzéseit.

Az irodalomkört az énekkar fellépése követte, majd a műsor végén intézményünk vezetői, továbbá a Kastély Otthonban működő AE Klub és Napsugár Klub képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit a kopjafánál.

Húsvétra készülve tavaszi nagytakarítást szerveztünk, csinosítgattuk környezetünket, beszélgettünk az ünnep jelképeiről, népi hagyományokat elevenítettünk fel. Azoknak az ellátottainknak, akik a böjti időszakban a lelki megtisztulást is fontosnak tartották, lehetőségük volt református istentiszteleten és katolikus misén részt venni.

Farkas Orsolya
Foglalkoztató- és
Mentálhigiénés Osztály

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.