Tisztelt Olvasók! 

A február rövid hónap, mégis elég sok viszontagságot okozott számunkra. Mindenki megérte az időjárás szélsőségeit, amitől már el voltunk szokva, de többek között a fűtési számlánkon is látszik. A város önkormányzata az elmúlt időszakban is élt azzal a lehetőségével, hogy az arra rászorulóknak és az azt kérőknek természetbeni tüzelőtámogatást nyújtott. Nem juthattunk el minden rászorulóhoz, hiszen erre a lehetőség nem volt adott, de igyekeztünk minden, a tudomásunkra jutott igénylőhöz eljutni. 

A hónap elején részt vettem egy igen érdekes összejövetelen, amit a Nemzeti Kereskedőház Zrt. hívott össze, a Földművelésügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium szervezésében. A téma a homoktövis termesztés jelene és jövője volt. Ezt a nagyon sokrétűen felhasználható növényt Magyarországon 370 hektáron termesztik, ebből jelenleg 200 hektár a termőterület. Az előzetes felmérések szerint Európában és a Közel-Keleten is nagyon eladható termék attól függően, hogy a feldolgozás milyen szintű. A kereskedőház felmérése alapján sokkal jobban járnának a termesztők, amennyiben valamilyen szintű termelési szövetkezésben együtt tudnának dolgozni. A felvázolt lehetőségek mentén várhatóan létrejöhetne egy Kelet-magyarországi központtal olyan termelési szövetkezet, amely a megtermelt gyümölcs hűtőházi elhelyezésétől a különböző feldolgozási szintekig és az értékesítésig bezárólag közösen tudna dolgozni. A következő megbeszélés március elején lesz. Bízunk benne, hogy önkormányzatunk is tud majd csatlakozni ehhez az együttműködéshez, amely egyrészről a jelenlegi gondjaink megoldását, másrészről a jövedelmezőség növelését eredményezheti. 

Tisztelt Olvasók! 

Mint minden februárban, most is elfogadta képviselő-testületünk a város 2017. évi költségvetését. Jó hír, hogy erre az évre is biztosított minden intézményegységünk működése. Ami problémát és fejtörést okozott és okoz, az a minimálbér és a bérminimum emelése, illetve annak finanszírozása. Városi költségvetésünkben közel 40 millió forint került céltartalékba e feladat finanszírozására, melyet a település saját bevételéből kell biztosítani. Bízunk abban, hogy a kormány az első negyedév végén valamilyen szintű - reményeink szerint 100 %-os - támogatást biztosít erre a feladatra. A költségvetésben nem került sor hosszú távú hitel tervezésére, bár erre lehetne mód. Erre az évre a most beadott pályázataink döntés utáni kivitelezése hárul, illetve néhány olyan, már benyújtott vagy benyújtandó - elsősorban a vidékfejlesztési programból fakadó - kötelezettség, amely 25 %-os önerőt tartalmaz. 

A közmunkaprogram folytatásaként reményeink szerint közel 80 fő foglalkoztatására lesz lehetőség, amely az intézmények, a közterület és a homoktövis termesztés gondjain fog segíteni. 

Tisztelt Olvasók! 

Ebben a hónapban több civil szervezetünk ünnepelte fennállásának évfordulóját. Többek között a Kvint kör és a Nosza Mami, Senora tánccsoport. A magam és a város nevében is megköszönöm az elmúlt 10 évben végzett közösségi munkájukat, amellyel nagyban segítették a város kulturális életének fejlődését. Külön köszönöm a Nosza Mami nyugdíjas táncegyüttesünknek, vezetőjének és a Senora tánccsoport tagjainak azt a gálaestet, amit a hónap végén rendeztek meg. Bár a művelődési ház dolgozói is részt vettek a rendezvény lebonyolításában, mégis azt kell mondjam, hogy a csoport vezetője, dr. Szóró Magdolna és minden tagja óriási szervezőmunkát végzett. Nemcsak a tánc volt előtérben, hanem a kultúrának több ága is. Biztos, hogy sokkal több nézőt érdemelt volna a rendezvény. Azt azonban állítom, hogy aki jelen volt, jól érezte magát, és megtekinthette a csoportok többéves "termését" is. Gratulálok nekik! 

Tisztelt Olvasók! 

Már hallhatták a megyei médiában is a hírt, hogy Takács Zoltánné Jutka nővér (ápoló) a napokban kapta meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés Szolnok megye Ápolója díjat. Az elmúlt 26 évben minden betege tapasztalhatta azt a közvetlen és odaadó munkát, amelyet Jutka nővér adott az ápoltaknak. Hogy sem hétvége, sem a rendelési idő utáni időszak nem változtatta meg az ő hozzáállását a betegekhez. Akinek tudott, segített. Õ általa is köszöntöm a településünkön dolgozó ápolókat, akik vagy intézményben, vagy a háziorvosi alapellátásban ugyanilyen mentalitással, a betegek iránti érzékenységgel dolgoznak. 

Tisztelt Olvasók! 

Ebben a hónapban ünnepeltük legidősebb polgárunk, id. Szabó Lajos bácsi születésének 103. évfordulóját. A Zagyvaparti Idősek Otthonában megtartott családi rendezvényen jókedvűen ünnepeltük legidősebb polgártársunk születésnapját. De sajnos az örömünkbe üröm is vegyült. Néhány nappal az ünnepség után kaptuk a hírt, hogy Lajos bácsi elhunyt. Jó szívvel emlékezünk rá, hiszen nagyon dolgos és népes családból származott, és míg tehette, fizikai munkát végzett. Családtagjainak őszinte részvétemet fejezem ki. Földi életét nem feledjük. 

Tisztelt Olvasók! 

Még egy nagyon fontos hírt szeretnék önökkel megosztani. Az elmúlt év végén becsukott a Palóc Nagyker által működtetett CBA kiskereskedelmi áruház. A Palóc Nagyker bedőlésével több munkavállalónknak nincs még munkahelye, illetve a településen a kiskereskedelmi szolgáltatás színvonala is csökkent. A legfrissebb hírünk az, hogy hamarosan az üzlet üzemeltetését a Penny Market kiskereskedelmi lánc veszi át. Várhatóan április elején nyit majd a felújított épületben a Penny Market. 

Tisztelt Olvasók! 

Szeretettel hívom Önöket a március 10-én tartandó városi nőnapi megemlékezésünkre a művelődési házba, és az 1848/49-es szabadságharc emlékére tartandó rendezvényünkre március 15-én, a polgármesteri hivatal előtti térre. 

Köszönöm figyelmüket. 

Molnár Péter
polgármester 

 

Újszász legidősebb lakójának, a 103 éves Szabó Lajos bácsinak a köszöntése

 

A régi tagok és az alapító dr. Szóró Magdolna köszöntése
(Fotó: Barta Krisztina)

 

Takács Zoltánné Jutka nővér családtagjai, munkatársai és köszöntői körében a megyeházán

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.