Tisztelt Olvasók! 

Ismét eltelt egy év, és talán azt mondhatjuk, hogy sikeres volt. E hónapban gyújtottuk meg az adventi koszorú három gyertyáját, így várva a karácsonyt. Viszonylag jó időben teltek ezek a vasárnap délutánok, és azt a konzekvenciát vonom le, hogy szép számmal látogatták a településünkön élők a rendezvénysorozatot, és mindenki számára megfelelő, jó színvonalú műsorokat is láttak. Ráadásul a meghirdetett adventi koszorú versenyen településünk bronzérmes lett, ami jól mutatja az itt élők aktivitását, és persze az adventi koszorú megalkotójának, Hegedűs Jánosné Veronkának nagyszerű teljesítményét. Mint minden rendezvényen, itt is nagyon sok dolgozó és segítő vett részt a munkálatokban, nekik is köszönetemet fejezem ki. 

A hónap eleje nagyon sok rendezvényt hozott, amit már megszokhattunk. Így lezajlott a diákok számára rendezett Vörösmarty Teremlabdarúgó Kupa, több civil szervezetünk, így a kertbarát kör, a nyugdíjas klub és a Civil Fórum is megtartotta évzáró értékelő ülését. A legnagyobb változást a Civil Fórum ülése után érzékelhettünk, hiszen lemondott az eddigi vezető, Ulviczki Józsefné, akinek külön köszönöm az elmúlt évek munkáját. Helyére Bálint Ferencet választotta meg a fórum vezetőnek, illetve Dobozi Róbertet választotta be a vezetőségbe, így Vígh László tanár úrral alkotják együtt a Civil Fórum vezetését. Jó és eredményes munkát kívánok nekik, hiszen ez a szervezet ugyan nagyon laza közösség, de eddig is és ezután is nagyon fontos segítséget tud nyújtani a városi önkormányzatnak, amivel majd az új évben is szeretnénk élni. 

Kellemes és változatos est volt a Fordulat Tánccsoport gálaműsora. A civil szervezeteink közül többen felléptek az esten, mutatva azt az összefogást és támogatást, amelyet csak ők tudnak adni egymásnak. 

Ebben az évben is megrendeztük a magányosok karácsonyát, ami nagyon jelentős rendezvénye a városi önkormányzatnak és a művelődési háznak. Ennek hagyományát Fehérné Szekeres Zsuzsa teremtette meg. Úgy hiszem, ez nagyon jó gondolat volt. 

Tisztelt Olvasók! 

A hónap során a városi önkormányzat két ülést is tartott. Mindkettőn komoly döntések születtek, amelyek a határidők miatt is fontosak voltak. Így döntés született a főzőkonyhák tekintetében 2017. január 1-jétől a diákétkeztetés a polgármesteri hivatalhoz lett szervezve, és ezáltal a testület módosította a Polgármesteri Hivatal SZMSZ-ét és alapító okiratát is. 

A korábbi döntésnek megfelelően 2017. január 2-ával megnyitottuk azt a folyószámla hitelkeretet, amely az önkormányzati működés likviditását adja meg, vagyis viszonylag gond nélkül tudunk működni. 

Két jó hír is volt a testület számára, hiszen a Belügyminisztériumhoz benyújtott működési támogatásunk 2,2 millió forintot, míg ugyanezen szervhez eljuttatott kérésünk 15 millió forint út- és járdaépítési támogatást kapott. Ezekkel a forrásokkal az önkormányzat nagyon jó pénzügyi évet zárt, és ezért természetesen köszönettel tartozunk Pócs János képviselőnek is. 

Tisztelt Olvasók! 

Ha a 2016. évi munkánkat átvizsgáljuk, arra a következtetésre kell jutnunk, hogy ez az év a fejlesztések előkészítésének éve volt. Mint ahogy az év során többször jeleztem egy-egy pályázat benyújtását, úgy most azt mondhatom, hogy minden olyan lehetőséget kihasználtunk, ami a város számára adott volt. A pályázatokról való döntés, amely várhatóan az idei év első negyedéve, majd megmutatja, hogy a céljaink megvalósítása megtörténik-e, és ez egybeesik-e az itt élők elképzeléseivel. Ami még ez év első negyedévében pályázati feladat, az a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó gépbeszerzés, és a település képét meghatározó épületek felújításához pályázatok benyújtása. Itt elsősorban a Damjanich úti könyvtár felújítására gondolunk. 

Tisztelt Olvasók! 

Az elmúlt év sok, korábban nem látott munkát is hozott számunkra. Többek között a kormány azon törekvése, hogy az oktatási intézményeket működési szempontból is magához veszi. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola ingó és ingatlan vagyonának átadása megtörtént. Az átadás során a karbantartó iroda és a takarítói létszám is átadásra került. Amivel gondunk van, az a Rózsa Imre Középiskola, ahol a törvényi előírásokat sajnos nem tudtuk teljesíteni, természetesen nem a mi hibánk miatt. Nagyon remélem, hogy az első negyedév elég lesz arra, hogy az elmaradt szerződéseket pótolni tudjuk, és itt is megfeleljünk a törvényi előírásoknak. 

Tisztelt Olvasók! 

Az elmúlt év számomra egyik legnagyobb megvalósított átalakítása a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetése volt. Ma már látható jelei vannak annak, hogy megváltozott – és jó irányba – a településkép, hiszen a település több pontján elhelyezett régi szelektív gyűjtő konténerek körül nem látható már a sok szeméthalom. Azt is öröm volt megélni, hogy a két beteg gyermeknek és családjuknak milyen széleskörű összefogás adott hitet és támogatást a betegség leküzdésére. Sorsukat továbbra is követjük, és ha kell, önökkel együtt segítjük őket. 

Tisztelt Olvasók! 

Mi számítunk Önökre, és reméljük, hogy jó egészségben, közösen sok olyan feladatot tudunk elvégezni, ami az itt élők számára is hasznos lehet. Ehhez kívánok sok erőt, egészséget és hitet! 

Molnár Péter
polgármester 

 

Díjátadás a Vörösmarty Kupán
(Fotó: Nagy Krisztián)

 

A magányosok karácsonyán
(Fotó: Bata Krisztina)

 

Pócs János országgyűlési képviselővel a Zagyvaparti Idősek Otthona karácsonyán

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.