Tisztelt Olvasók!

Forró volt ez a nyár, ráadásul nem volt egyszerű. Az időjárás óriási kilengései mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy talán többet kéne foglalkoznunk az ember által okozott időjárást befolyásoló tényezőkkel. Ez, amint Önök is érzik, abban valósul meg, hogy az időjárás napi értékei drasztikusan nőnek, és az esőzések sem olyanok, mint régen voltak. Hogy ebben az önkormányzat mit tud tenni, azt ma még csak tervezési szinten tudjuk megmondani. Hiszen jelenleg elsősorban abban vagyunk érdekeltek, hogy a működési költségeinket csökkentsük szigeteléssel, vagy energiahatékonyabb fűtési rendszerrel. Természetesen azt is jól tudjuk, hogy a fosszilis energia felhasználás csökkentésével tudnánk igazán magunkat védeni. Azt gondolom, hogy a következő években Újszász városa is tud majd úgy pályázni, ami lehetővé tenné a fosszilis energiafelhasználás csökkentését. És ebben a rendszerben az első lehetőségünk most adott, hiszen egy júliusi kormányhatározat alapján mi is tudunk pályázni a polgármesteri hivatal és a művelődési ház intézményének hőszigetelésére. Erre az augusztus 6-i testületi döntés értelmében augusztus 31-i határidővel benyújtjuk pályázatunkat. A pályázat műszaki tartalma a két épület külső hőszigetelésére és a födém szigetelésére vonatkozik. A műszaki tartalom alapján bruttó 142 millió forint válik elérhetővé. A pályázat nehézsége abban áll, hogy a beruházást 2015. december 15-éig, a pénzügyi elszámolást pedig 2015. december 31-éig meg kell valósítani. Ebbe a projektbe emeltük be a pénzügyi feltételként szabott – a projekt nagyság több mint 100 millió forint – a Zagyvaparti Idősek Otthona B épületének ugyanilyen irányú fejlesztését. Nagyon bízunk benne, hogy a projektet meg tudjuk valósítani. 

Tisztelt Olvasók! 

Többször adtam már arról hírt, hogy a korábbi évek pályázatainak lezárása folyamatban van. Augusztus 6-án az ÉARFÜ az Erkel Ferenc út fejlesztését ellenőrizte. Örömmel mondom, hogy hibát nem találtak. Az Erkel Ferenc úti fejlesztés nem volt zökkenőmentes, elsősorban azért, mert egy, a beruházásban érintett szervezet nagyon lassan teljesített. És ez a cég, a MATÁV volt. Zavarta a beruházást az is, hogy az utcában lakók egy része más zöldfelületet képzelt. A mostani nyár lehet, hogy őket igazolja, hiszen a kiültetett növények kb. 50 %-a fogta meg. Az önkormányzat mindent megtett a locsolás érdekében, segítve a növények fejlődését. Bízunk benne, hogy tavasszal nagyon sok fa ki fog hajtani. 

Egy másik, KEOP-os pályázatról is írtam már, ennek értelmében meg fog változni 2016. január 1-jétől a szelektív hulladékgyűjtés. Az elmúlt napokban a városnak szánt 2500 szelektív hulladékgyűjtő edény fele megérkezett, a másik felét a közeli napokban várjuk. A szelektív hulladékgyűjtés indítását továbbra is 2016. január 1-jétől tartom reálisnak. 

Tisztelt Olvasóim! 

Nagy találgatás és nagy vita előzte meg az augusztus 8-ai Roma Kulturális Fesztivált. Többen – még a testületben is – ennek negatív hangot adtak. Szeretném közzétenni a város lakossága felé, hogy magam és részt vettem a fesztivál megnyitóján, és a későbbi információim alapján mondhatom, hogy az a negatív beállítás, ami elhangzott korábban, „sajnos” nem jött be néhány képviselőtársamnak. Rendbontás nem volt, a roma kisebbség őszintén és kulturáltan tudott egymással és a többségi társadalommal együtt szórakozni. 

Tisztelt Olvasók! 

Nagyon hosszú idő telt el, mióta a testület döntött arról, hogy egy számítógépes szettel próbálja javítani a város közbiztonságát. Ebben a munkában nagyon köszönöm dr. Muskó Zsoltnak a közreműködését, hogy augusztus 10-én átadhattuk ezt az eszközt a helyi rendőrőrsnek, amit megköszönve vett át Szabó Zoltán Szolnok város, és Juhász Tibor, Újszász város rendőrkapitánya. 

Tisztelt Olvasók! 

Az elmúlt számban köszöntem meg mindazon személyek közreműködését, akik a nyári időszakot – könnyítve a családokon – az ifjúságunk olcsó és hasznos szabadidő eltöltését segítette. Akkor még nem volt ismert egy név, akit úgy hívnak, hogy Cozombolis Leonidas Péter, aki a szolnoki Cozombolis Együttes alapítója. Ezúton köszönöm meg neki, hogy lehetővé tette, hogy öt újszászi fiatal részt tudott venni az őáltala felajánlott táborban. Mi újszásziak az elmúlt években kétszer láttuk már zenekarával nálunk, és úgy gondolom, hogy ez az együttműködés a továbbiakban is folytatódni fog majd. 

Tisztelt Olvasók! 

Az elmúlt négy évben sok vitát váltott ki az önkormányzat által telepített homoktövis ültetvény. Ebben az évben van először lehetőség arra, hogy viszonylag nagy mennyiségű gyümölcsöt értékesítsünk, és ezzel a város bevételeit növeljük. Az időjárás azonban megtréfált bennünket, hiszen a hónap nagy hősége, illetve az utána következő óriási esőzés hátráltatta a betakarítási munkálatokat. Így az augusztus 31-éig tartó közmunka programban a már beérett gyümölcsöket nem tudtuk leszüretelni. Ezért most arra kényszerülünk, hogy a következő közmunkaprogram elindításáig, ami várhatóan szeptember 10-e, elsősorban közmunkásainkat állítsuk munkába, mezőgazdasági idénymunka címén. Remélem, hogy a következő időszakban, amely szeptember 10-e után várható, már elsősorban a közmunkaprogram keretében fogjuk elvégezni. Mindenesetre nagyon köszönöm az elmúlt évek munkáiban résztvevő Joó János és munkatársai odaadó közreműködését. Természetesen a jelenlegi munkálatokban részt vesznek döntően kisebbséghez tartozó kollégáink is, akiknek munkájával szintén maximálisan meg vagyok elégedve. Nekik is köszönöm a közreműködésüket. 

Tisztelt Olvasók! 

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk megünneplése úgy tudom, hogy jól sikerült. Elnézést kérek mindenkitől, de csak ebben az időszakban kaptam lehetőséget arra, hogy néhány napot a településtől távol töltve szabadságon legyek. Köszönöm a részvételt mindenki részéről, azt gondolom, méltóan ünnepelték meg ezt az ezeréves múltra visszatekintő ünnepet. 

Tisztelt Olvasók! 

Immár 10 éve minden augusztus végén hívjuk az itt élőket egészségügyi szűrővizsgálaton való részvételre. Ez így történt ebben a hónapban is. A szervezőmunkában elsősorban Ágotai Emese volt a központ, és persze akik sokat segítettek, így az általános iskola igazgatója, Bogárné Simon Klára, a védőnők, és sok civil szervezet is. Nagyon köszönöm az ő munkájukat, hiszen ezzel a betegségek korai felismerése válik lehetővé, amely sok családnak okoz így kisebb fájdalmat. 

Tisztelt Olvasók! 

Jelen pillanatban is folyik a megyei közgyűlés által felügyelt európai uniós fejlesztések pályázatainak meghatározása. Ennek keretében szeptember 8-ára vagyunk meghívottak egy járási megbeszélésre, amelyen a járás 17 települése vesz részt. A most kialakított rendszer szerint 2015 végéig és a 2016. első félévében benyújtható pályázatokról lesz szó. A város korábbi döntése szerint mi elsősorban az egészségügyi alapszolgáltatás infrastrukturális javítására szeretnénk pályázni, illetve a Munkás út és környékének belvízelvezetésére. Mindkét pályázati cél szükséges a település számára, illetve mindkét esetben az előkészítő munkálatokat megtettem. 

Mint már korábban jeleztem, a vásártéren összegyűjtött – elsősorban építészeti törmelék bedarálása a mai napig megtörtént. A testületi döntés értelmében a bedarált anyagok mennyisége most kerül kiszámításra. Szeretném jelezni, hogy ezt a törmeléket a legutóbbi testületi ülés döntése értelmében az alábbi három út alapjának elkészítésére szeretnénk felhasználni: Alkotmány út, Szászberki út, Védgát sor. 

Tisztelt Olvasók! 

Szeretném megköszönni a nyári diákmunkában résztvevő fiatalok munkáját. Amit már korábban jeleztem, sajnos a felhasználható keret elég szűkös volt, így a diákok átlagban kétheti munkát tudtak végezni a település érdekében. Úgy gondolom, hogy a fiatal itt élőknek több esetben mi voltunk az első munkaadója. Remélem, hogy olyan tapasztalatot szereztek a nálunk eltöltött idő alatt, amit tudnak majd kamatoztatni, és arra serkenti őket elsősorban, hogy tovább tanuljanak. 

Tisztelt Olvasók! 

Minden család számára, így Újszász város számára is vannak bizony rossz híreink is. Ezúton szeretnék elbúcsúzni Kővári Ernőné Újszász város szakmai díjasától, bekövetkezett halála miatt. Családjának őszinte részvétem fejezem ki. Ígérjük, hogy emlékét megőrizzük. 

Tisztelt Olvasók! 

Még egy hír, amit nehezen tudunk feldolgozni, hogy a most lefutó közmunkaprogram újraindításának várható ideje szeptember 10-e. Ebben a programban elsősorban az intézmények igényeit és a homoktövis betakarítását tartjuk fontosnak. Várhatóan 60 ember alkalmazására nyílik lehetőségünk. 

Tisztelt Olvasók! 

A szeptember 12-i városnapra szeretettel meghívjuk és várjuk Önöket mind a díszünnepségen, mind az azt követő délutáni kulturális programokon való részvételre. 

Köszönöm figyelmüket. 

Molnár Péter
polgármester 

 

Megkezdődött a vásártér rendbe tétele. A képen látható kőzúzógép útalapot készít
(Fotó: Barta Imréné)

 

Feldolgozó brigád
(Fotó: Barta Imréné)

 

Homoktövis betakarítás
(Fotó: Barta Imréné)

 

Bécsből (kb.700km) tartott kerékpárral Jászladányra ez a hölgy amikor kilyukadt a kerékpárja kereke. Az önkormányzat műszaki csoportjának tagjai voltak segítségére
(Fotó: Barta Imréné)

 

Diákmunkán foglalkoztatottak festik a Kertvárosi iskola kerítését
(Fotó: Barta Imréné)

 

Újszász Város Önkormányzata a Közbiztonsági Közhasznú Alapítványon keresztül számítógépet ajánlott fel az Újszászi Rendőrőrs részére. Molnár Péter polgármester Szabó Zoltán rendőr alezredesnek, a Szolnok Rendőrkapitányság kapitányságvezetőjének és Juhász Tibor rendőr alezredesnek, az Újszászi Rendőrőrs őrsparancsnokának adta át az új műszaki berendezést
(Fotó: Barta Imréné)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.